“Κόλαση” στη Νέα Ζηλανδία: Πάνω από 40 νεκροί, 20 σοβαρά τραυματίες, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός (video)




Σαράντα εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν σοβαρά από τις επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν.

    • Η Άρντερν επεσήμανε ότι η Νέα Ζηλανδία έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, ενώ πρόσθεσε ότι οι τέσσερις φερόμενοι δράστες του μακελειού που έχουν συλληφθεί έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η «πιο μαύρη μέρα»

Η πρωθυπουργός Αρντέρν δήλωσε ότι η χώρα της ζει μια από «τις πιο μαύρες της ημέρες», καταγγέλλοντας αυτές τις επιθέσεις χωρίς προηγούμενο σε μια χώρα που ως σήμερα είχε τη φήμη μιας από τις ασφαλέστερες στον κόσμο.

«Ξεκάθαρα, αυτό που έγινε είναι μια πράξη ακραίας βίας χωρίς προηγούμενο», τόνισε η Αρντέρν σε διάγγελμά της προς τους Νεοζηλανδούς. Τα θύματα, μετανάστες και πρόσφυγες, «επέλεξαν να κάνουν τη Νέα Ζηλανδία τη δική τους χώρα — και είναι η δική τους χώρα. Οι άνθρωποι αυτοί είμαστε εμείς. Εκείνος που διέπραξε αυτή την πράξη δεν είναι ένας από μας», πρόσθεσε.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Το ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που συνέλαβε σήμερα η αστυνομία, μετά τις επιθέσεις σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, είναι Αυστραλός, δήλωσε πριν από λίγο ο Σκοτ Μόρισον, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το [ένα] πρόσωπο που συνελήφθη, όπως ενημερώθηκα, είναι πολίτης της Αυστραλίας, γεννημένος εδώ», ανέφερε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ.

«Ως μέλη της οικογένειας των νεοζηλανδών εξαδέλφων μας, σήμερα θρηνούμε, νιώθουμε σοκαρισμένοι, νιώθουμε φρίκη, νιώθουμε αγανάκτηση, κι ορθώνουμε το ανάστημά μας για να καταδικάσουμε απόλυτα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα από έναν εξτρεμιστή, έναν ακροδεξιό, έναν βίαιο τρομοκράτη», πρόσθεσε ο ίδιος.

    • Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημος απολογισμός των θυμάτων μετά τις επιθέσεις στα δύο τεμένη της Κράιστσερτς. Μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον 9 νεκρούς και μεταδίδουν πως εκφράζονται φόβοι πως ο τελικός απολογισμός ενδέχεται να ξεπεράσει τους τριάντα νεκρούς.

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε νωρίτερα πως έχει θέσει υπό κράτηση τέσσερα πρόσωπα, ανάμεσά τους μία γυναίκα, καθώς και ότι εξουδετέρωσε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Προέτρεψε τους μουσουλμάνους να μην πάνε στα τεμένη, καθώς και όλους τους χώρους λατρείας των μουσουλμάνων να κλείσουν τις πόρτες τους σήμερα για λόγους ασφαλείας.

— Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι ζήτησε από όλα τα τεμένη της χώρας να κλείσουν, μετά τις επιθέσεις σε τεμένη που διαπράχθηκαν νωρίτερα στην πόλη Κράιστσερτς.

Σοκάρουν οι μαρτυρίες

Αυτόπτες μάρτυρες αφηγήθηκαν φρικιαστικές σκηνές. Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται παιδιά και γυναίκες. Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην αναπαράγουν «εξαιρετικά οδυνηρές εικόνες» στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ο ένας από τους δράστες αναμετέδωσε απευθείας την έφοδό του εναντίον ανυποψίαστων πιστών στο ένα από τα τεμένη.

Τα τεμένη-στόχοι σε αυτή την πόλη του νότιου νησιού ήταν κατάμεστα σήμερα, ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους.

Ένας Παλαιστίνιος που βρισκόταν μέσα στον έναν από τους χώρους λατρείας αφηγήθηκε ότι είδε έναν άνδρα να πέφτει νεκρός, χτυπημένος από σφαίρα στο κεφάλι.

«Άκουσα τρεις γρήγορους πυροβολισμούς και έπειτα από περίπου δέκα δευτερόλεπτα ξανάρχισε. Μάλλον [ο δράστης] είχε αυτόματο, κανένας δεν μπορεί να τραβάει τη σκανδάλη τόσο γρήγορα», είπε ο άνδρας αυτός στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας να μην κατονομαστεί. «Ο κόσμος άρχισε να τρέχει να βγει. Κάποιοι ήταν αιμόφυρτοι».

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP
Ουέλινγκτον, New Zealand

Σφαγή: 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: