Πυρά του αμερικανικού Πενταγώνου εναντίον της Τουρκίας: Θα υποστείτε σοβαρότατες συνέπειες




Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε επίσημα και δημόσια σήμερα το μεσημέρι ότι εάν η Τουρκία παραλάβει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, θα υποστεί σοβαρότατες συνέπειες, και θα αποκλειστεί από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και του συστήματος Patriot.

Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτή τη φράση.

Όπως έγινε γνωστό δεν διατρέχει μόνο σοβαρότατο κίνδυνο η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, αλλά και γενικά η πρόσβαση της σε αμερικανικό οπλισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύγκρουση οδηγείται σε οριστική ρήξη με δεδομένο ότι η τελική απάντηση της Τουρκίας δόθηκε και αναφέρει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί η παραγγελία των S-400. Στην περίπτωση αυτή η Τουρκία θα υποστεί και κυρώσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι απεσταλμένοι του προέδρου Τραμπ είπαν στους Τούρκους συνομιλητές τους ότι εάν οδηγηθούν οι σχέσεις σε ρήξη θα τεθεί σε κίνδυνο και η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τσαρλι Σάμμερς, ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Κέρτις Σκαπαρότι ενώπιον της Επιτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας. Είπε συγκεκριμένα τα εξής:

“Αν η Τουρκία πάρει τους S-400, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες όσον αφορά τη στρατιωτική μας σχέση, τους Patriot και τα F-35”.

Πρόσθεσε:

«Δεν θα πάρουν τα F-35 εάν πάρουν τους S-400”, είπε και τόνισε ότι θα μπλοκαριστεί επίσης η πώληση του Patriot.

Τα σχόλια ήρθαν λίγες μέρες μετά τη δήλωση του ΣΚαπαρότι, ο οποίος είπε στους γερουσιαστές ότι η καλύτερη στρατιωτική συμβουλή του θα ήταν να εμποδίσει την Τουρκία να πάρει τα F-35, εάν συνεχίσει την πορεία της προμήθειας των S-400.

Οδεύουν σε σύγκρουση ο Τραμπ και ο Ερντογάν: Στο τραπέζι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: