Ψήνεται συνάντηση Αναστασιάδη με Τραμπ: Προτεραιότητα των ΗΠΑ και της Κύπρου το LNG




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Ουάσινγκτον και η Λευκωσία συζητούν για συνάντηση των Προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Νίκου Αναστασιάδη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό προέκυψε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο περιθώριο της συνόδου της Ιερουσαλήμ, την περασμένη Τετάρτη.

Επί τούτου θα αρχίσει προετοιμασία διά της διπλωματικής οδού για να καθοριστεί ημερομηνία. Το θέμα αυτό έχει ανοίξει, ουσιαστικά, κατά τη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Πομπέο.

  • Πέραν από το ζήτημα τούτο, η δεύτερη είδηση που προέκυψε από τις συζητήσεις στο Ισραήλ, είναι πως οι Αμερικανοί θέτουν ως προτεραιότητα την κατασκευή τερματικού σταθμού στο Βασιλικό. Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν από την ποσότητα των ανακαλύψεων φυσικού αερίου.

Είναι, πάντως, ξεκάθαρο πως το LNG δεν θα τροφοδοτείται από το φυσικό αέριο που θα αξιοποιείται από την κυπριακή ΑΟΖ αλλά και από κοιτάσματα από άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ. Είναι πρόδηλο πως η  επιλογή αυτή ευνοεί σαφώς την Κυπριακή Δημοκρατία, που θα έχει ενώπιόν της περισσότερα σενάρια αξιοποίησης του αερίου.

  • Την ίδια ώρα, μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει πολιτικά πως τα συμφέροντα των εταιρειών (και των χωρών από όπου προέρχονται) θα επεκταθούν από την κυπριακή ΑΟΖ και στο κυπριακό έδαφος, ό,τι και να σημαίνει αυτό.

Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως ψηλά συντηρείται και η επιλογή κατασκευής του αγωγού East Med, αν και φαντάζει τεχνικά, οικονομικά, δύσκολος. Όπως συναφώς προκύπτει, το Ισραήλ είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής αυτής της λύσης ενώ θα εξυπηρετεί και την Ελλάδα, ειδικά εάν γίνουν έρευνες στην περιοχή της Κρήτης, αν και ούτως ή άλλως θα περνά από την ελληνική θάλασσα. Σε αυτή τη φάση οι  Ιταλοί φαίνεται ότι κάνουν δεύτερες σκέψεις, αν και αρχικά ήταν υπέρμαχοι αυτής της επιλογής. Έκτοτε, βέβαια, άλλαξε και η κυβέρνηση στη Ρώμη.

Στην αντιπέρα όχθη, η Τουρκία λόγω των εξελίξεων αυτών εκπέμπει νευρικότητα. Οι βασικοί παίκτες παρακολουθούν την τουρκική συμπεριφορά. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ισραηλινοί παρουσιάζονται καθησυχαστικοί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΕ ΛΙΓΟ

Ο Αβέρωφ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: Τα λάθη και οι “λαϊκιστές”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: