Πρόβλημα για Τραμπ: Και η Γερουσία θα απορρίψει την «κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης»




Ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, αναγνώρισε τη Δευτέρα πως η άνω Βουλή κατά πάσα πιθανότητα θα απορρίψει με τη σειρά της την «εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» που κήρυξε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να εξασφαλιστούν κονδύλια για την ανέγερση του τείχους που θέλει να υψωθεί στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται πλέον από τους Δημοκρατικούς, απέρριψε την 26η Φεβρουαρίου την κατάσταση εξαίρεσης που επιτρέπει στον Τραμπ να παρακάμψει το Κογκρέσο για να αποδεσμευθούν κεφάλαια προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το τείχος, που διατείνεται ότι θα συμβάλλει να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση και η διακίνηση ναρκωτικών.

Είναι πλέον η σειρά της Γερουσίας, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι (κατέχουν 53 από τις 100 έδρες), να εκφραστεί τις προσεχείς ημέρες. Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.

Ωστόσο, τέσσερα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων εκλεγμένα στη Γερουσία έχουν ήδη αναγγείλει ότι θα συνταχθούν με τους Δημοκρατικούς και θα απορρίψουν την κήρυξη κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης. Αρκετοί ακόμη λένε πως τους προβλημάτισε το μέτρο εξαίρεσης αυτό, που υπερβαίνει, όπως το βλέπουν, τα όρια της εκτελεστικής εξουσίας.

Ήδη αυτό αρκεί για να υπάρξει απλή πλειοψηφία και να εγκριθεί το ψήφισμα που αναγγέλλει πως «η κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από τον πρόεδρο την 15η Φεβρουαρίου 2019 (…) διά του παρόντος ακυρώνεται».

Μολαταύτα, για τεθεί σε ισχύ το ψήφισμα, χρειάζεται η υπογραφή του Τραμπ. Κι ο μεγιστάνας έχει ξεκαθαρίσει πως θα ασκήσει το βέτο που διαθέτει, αν το κείμενο φθάσει πάνω στο γραφείο του. Μοιάζει απίθανο το ενδεχόμενο να ανατραπεί το προεδρικό βέτο: αυτό θα προϋπέθετε πλειοψηφία δύο τρίτων σε αμφότερα τα σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ο Μιτς Μακόνελ παραδέχθηκε πάντως χωρίς περιστροφές τη Δευτέρα πως η Γερουσία θα απορρίψει την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

«Στη Γερουσία, μοιάζει σαφές ότι θα υπάρξουν αρκετές ψήφοι ώστε να υιοθετηθεί ένα ψήφισμα αποδοκιμασίας, στο οποίο θα προβάλει έπειτα βέτο ο πρόεδρος και κατόπιν, κατά πάσα πιθανότητα, το βέτο αυτό δεν θα ανατραπεί» από το αμερικανικό Κογκρέσο, συνόψισε.

«Ήμουν ένας από εκείνους που ήλπιζαν ότι ο πρόεδρος δεν θα διάλεγε την επιλογή της “εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης”», διευκρίνισε ο Μακόνελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λούιβιλ, στο Κεντάκι, την Πολιτεία που εκπροσωπεί στη Γερουσία.

Επιχειρηματολόγησε ότι τον ανησυχεί η ιδέα ένας Δημοκρατικός πρόεδρος στο μέλλον να χρησιμοποιήσει με τη σειρά του την ίδια ακριβώς μέθοδο για να παρακάμψει το Κογκρέσο και να εφαρμόσει αμφιλεγόμενες πολιτικές.

«Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είχα ζητήσει, όπως αποδεικνύεται ανεπιτυχώς, από τον πρόεδρο να μην προκρίνει αυτήν την επιλογή», εξήγησε ο πρόεδρος της Γερουσίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσινγκτον, United States

Επίθεση Λευκού Οίκου στους Δημοκρατικούς: Οι έρευνες εναντίον του Τραμπ είναι «αισχρές»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: