Προτεραιότητα η ελληνόγλωσση εκπαίδευση της Διασποράς, δηλώνει η Μερόπη Τζούφη




“Για την ελληνική κυβέρνηση η υποστήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό αποτελεί βασική προτεραιότητα”, δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Μερόπη Τζούφη για την παράταση κατά ένα έτος του επιδόματος εξωτερικού, το οποίο λαμβάνουν οι αποσπασμένοι στις σχολικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης της Διασποράς εκπαιδευτικοί.

  • “Η διαχρονική ύπαρξη ελληνικών κοινοτήτων, καθώς και η μετανάστευση πολλών νέων προς τις χώρες του εξωτερικού λόγω της οικονομικής κρίσης επιτάσσουν σήμερα την ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση της Διασποράς διανύει ένα μεταβατικό στάδιο, με κύριο χαρακτηριστικό την ανομοιογενή σύνθεση του μαθητικού δυναμικού, την πολιτισμική του προέλευση, το ηλικιακό φάσμα, το επίπεδο ελληνομάθειας ή ακόμη και τα κίνητρα μάθησης”, δήλωσε η κ.Τζούφη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εξηγώντας πως “η παράταση, κατά ένα έτος, του επιμισθίου των εκπαιδευτικών, που αποσπώνται στο εξωτερικό, θα συμβάλλει στην επαναφορά της κανονικότητας, ενώ θα προσφέρει το απαραίτητο πλαίσιο για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και το περιεχόμενο των σπουδών στο εξωτερικό”.

Σημειώνεται, ότι την παράταση του επιμισθίου αποφάσισαν από κοινού ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου και η υφυπουργός και με τον τρόπο αυτό, όπως διευκρινίστηκε, “το επιμίσθιο θα καταβάλλεται για 4 χρόνια, με τη ρύθμιση να περιλαμβάνεται στο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και με ισχύ από την επόμενη σχολική χρονιά”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό κονδύλι για την κάλυψη των αναγκών της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό το 2011 ήταν 57 εκατ. ευρώ, τα οποία μειώθηκαν σε 44 εκατ. ευρώ το 2012, μείωση που καταγράφεται σε όλους τους μνημονιακούς προϋπολογισμούς, με ιστορικό χαμηλό τα 9 εκατ. το 2015.

“Σήμερα για την ελληνική κυβέρνηση η υποστήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό αποτελεί βασική προτεραιότητα με κύριο στόχο τη διάδοση ελληνικής γλώσσας και την παιδαγωγική υποστήριξη των μαθητών, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή ένταξη τους στις κοινωνίες, στις οποίες διαβιούν και ταυτόχρονα να διατηρούνται οι δεσμοί τους με την πατρίδα”, επισήμανε η κ.Τζούφη.

06/03/2019 15:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Συμφωνία για τα λιμάνια Πειραιά-Μομπάσα “έκλεισε” στην Κένυα, με επικεφαλής τον Κουίκ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: