Προς μακρά παράταση των συνομιλιών για το Brexit προσανατολίζεται η Ευρώπη




Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να είναι ανοικτοί στο να δοθεί στη Βρετανία μια μακρά παράταση των συνομιλιών για το Brexit, εάν το Λονδίνο χρειάζεται χρόνο για να επανεξετάσει τη στρατηγική του για αποχώρηση από την ΕΕ.

  • «Θα κάνω έκκληση στους 27 της ΕΕ να είναι ανοικτοί σε μια μακρά παράταση εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρήσει ότι είναι απαραίτητη για να επανεξετάσει τη στρατηγική του για το Brexit και να συγκεντρώσει συναίνεση για αυτή», ανέφερε ο Τουσκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν να συζητήσουν το Brexit στις 21-22 Μαρτίου. Ο Τουσκ δήλωσε ότι θα ζητήσει να είναι ανοικτοί σε αυτή την επιλογή, στις διαβουλεύσεις του με τους ηγέτες πριν τη σύνοδο.

Αλτμάϊερ: “Δεν θα θέσω τεχνητά όρια” στην αναβολή της αποχώρησης
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Άλτμαϊερ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συζητήσει «εποικοδομητικά» το ζήτημα της πιθανής καθυστέρησης του Brexit και ότι ο ίδιος δεν θα θέσει «τεχνητά» όρια σε αυτό.

  • «Δεν θα θέσω τεχνητά όρια» στην αναβολή του Brexit, τόνισε ο Άλτμαϊερ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BR.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως διαύγεια, όμως αυτό δεν θα το πετύχουμε επικρίνοντας συνεχώς τους Βρετανούς φίλους και εταίρους μας από μια θέση ηθικής ανωτερότητας, αλλά μόνο αν καταλήξουμε σε μια λογική λύση», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.

Η Αρλίν Φόστερ
Η επικεφαλής του βορειοϊρλανδικού κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία χρειάζεται να «διατηρήσει την ψυχραιμία» της και να εξασφαλίσει μια συμφωνία αποχώρησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση που να λειτουργεί για τη Βόρεια Ιρλανδία.

  • «Αυτό που χρειάζεται να κάνει ο κόσμος είναι να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να αναζητήσει μια συμφωνία που να λειτουργεί για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Αρλίν Φόστερ σε συνέντευξή της στο BBC Northern Ireland, προσθέτοντας ότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει «συνταγματικά και οικονομικά» εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Φόστερ δήλωσε επίσης ότι θέλει το τοπικό κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας να έχει «ουσιαστικό λόγο» για το Brexit.

Σύμφωνα με το BBC, το DUP πραγματοποίησε συνομιλίες με υπουργούς της κυβέρνησης της Μέι σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια «εύλογη συμφωνία προκειμένου ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο» να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το κόμμα επιβεβαίωσε ότι είχε συνομιλίες με υπουργούς προκειμένου να βρεθεί μια εύλογη συμφωνία για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου και για τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας», ανέφερε ο πολιτικός συντάκτης του BBC Northern Ireland Έντα ΜακΚλάφερτι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Φόστερ συναντήθηκε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσινγκτον.

14/03/2019 11:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters – AFP – dpa
Βρυξέλλες, Βέλγιο

“Κόλαση” η Βρετανία οδηγείται στον γκρεμό: Τέσσερα σενάρια σε δεκαπέντε μέρες…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: