Προχωράει η έρευνα για διαφθορά κατά του Τραμπ: Απαράδεκτη τη χαρακτηρίζει ο Λευκός Οίκος




Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων Τζερόλντ Νάντλερ δήλωσε ότι είναι “ενθαρρυμένος” μέχρι τώρα από την παραγωγή εγγράφων για την έρευνα που διεξάγει, αναφορικά με το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, την διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας από τον πρόεδρο Τραμπ, μεταδίδει το ABC News.

  • “Με ενθαρρύνει η ανταπόκριση που έχουμε λάβει από τότε που στείλαμε τις αρχικές επιστολές, πριν από δύο εβδομάδες,” δήλωσε ο Δημοκρατικός Νάντλερ που εκλέγεται στη Νέα Υόρκη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα συμπεριφερθεί “με τον κατάλληλο τρόπο” σε όποιον έχει λάβει επιστολή “κι ενδεχόμενα είναι αρνητικός στην συνεργασία του με την επιτροπή.”

Η επιτροπή έστειλε περισσότερα από 80 αιτήματα για την παράδοση εγγράφων από διαφορετικούς μάρτυρες και φορείς ή υπηρεσίες που σχετίζονται με την κυβέρνηση Τραμπ, τις επιχειρήσεις Τραμπ, τις δραστηριότητες της οικογένειας Τραμπ, την προεκλογική εκστρατεία, αλλά και τις προσπάθειες που προηγήθηκαν της επίσημης ορκωμοσίας του Αμερικανού προέδρου.

Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους ή τους φορείς που έλαβαν αιτήματα για την παράδοση εγγράφων ανταποκρίθηκαν ερχόμενοι σε επικοινωνία με το γραφείο Νάντλερ, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του ίδιου στους δημοσιογράφους.

  • Τα αιτήματα για την παράδοση εγγράφων εμφανίζονται να καλύπτουν κάθε αξιοσημείωτο επεισόδιο που διερευνάται από τον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ και το γραφείο της έρευνας του. Οι εισαγγελείς από τη Νότια Δικαστική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, τα μέλη του Κογκρέσου που λαμβάνουν μέρος στις έρευνες που έχουν ενεργοποιηθεί από τους Δημοκρατικούς και ειδικότερα η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχουν ζητήσει έγγραφα τα οποία σχετίζονται με την διεξαγωγή και προηγούμενων ερευνών.

Παράλληλα, έχουν μεταξύ άλλων, ζητήσει έγγραφα που σχετίζονται με την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και τις μυστικές πληρωμές που έκανε ο Μάικλ Κόεν πρώην προσωπικός δικηγόρος και μεσάζοντας του Τραμπ, προκειμένου να παραμείνουν σιωπηρές, γυναίκες που ισχυρίζονται ότι είχαν σχέσεις με τον Τραμπ πριν από την προεδρική εκλογή του το 2016.

Επίσης, έχουν ζητηθεί έγγραφα για την συνάντηση που έγινε στον Πύργο Τραμπ μεταξύ στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και μιας δικηγόρου από την Ρωσία. Στην συνάντηση αυτή, ο γιος του προέδρου Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ είχε την εντύπωση ότι οι Ρώσοι θα παρέδιδαν επιβαρυντικές πληροφορίες για την (τότε) προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

  • Ο πρόεδρος Τραμπ είχε αρχικά αφήσει να εννοηθεί ότι θα συνεργάζονταν με την έρευνα της επιτροπής. “Θα συνεργαστώ οποιαδήποτε ώρα με τον οποιονδήποτε,” είχε δηλώσει ο ίδιος νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο και στην διάρκεια μιας εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο, απαντώντας σε ερώτηση για το αίτημα της επιτροπής.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωσή της μετά την έκφραση του αιτήματος της επιτροπής για συνεργασία, χαρακτήρισε την έρευνα ως “απαράδεκτη και προσβλητική.”

  • “Ο πρόεδρος Νάντλερ και οι συνάδελφοί του Δημοκρατικοί έχουν εμπλακεί σε αυτή την προσπάθεια για το ψάρεμα πληροφοριών, καθώς έχουν τρομοκρατηθεί βλέποντας ότι το λάθος αφήγημα που έχουν εδώ και δύο χρόνια, καταρρέει,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια ανακοίνωση.

Την επόμενη ημέρα, ο πρόεδρος Τραμπ προχώρησε σε ανάρτησή του στο Twitter υποστηρίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί “έχουν ΤΡΕΛΑΘΕΙ τελείως” κι ότι τα αιτήματα (της επιτροπής) “έχουν αποσταλεί σε αθώους ανθρώπους για να τους ταλαιπωρήσουν.”

  • “Τώρα καταλαβαίνουν ότι η Συνωμοσία με την Ρωσία έγινε από την Διεφθαρμένη Χίλαρι Κλίντον και τους Δημοκρατικούς. Ο Νάντλερ, ο Σιφ και οι Δημοκρατικοί επικεφαλής των Επιτροπών έχουν τρελαθεί εξ ολοκλήρου. Στάλθηκαν 81 επιστολές σε αθώους ανθρώπους για να τους ταλαιπωρήσουν. Δεν θα βρουν ΤΙΠΟΤΑ που να έγινε σε βάρος της Χώρας μας!” Έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ στο Twitter.

Από την άλλη μεριά, τα αιτήματα των Δημοκρατικών για την παράδοση εγγράφων σχετίζονται με μερικές από τις πάγιες ανησυχίες τους, σχετικά με τα επιχειρηματικά συμφέροντα της οικογένειας Τραμπ και την άσκηση της προεδρίας του. Οι Δημοκρατικοί έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο πιθανών παραβιάσεων των ειδικών διατάξεων του Συντάγματος των ΗΠΑ σχετικά με τις προεδρικές αποδοχές.

Η αναφερόμενη επιτροπή έχει ήδη συζητήσει με δικηγόρους σχετικά με αρκετά πρόσωπα που έχει στην λίστα της έρευνάς της, όπως δήλωσε ένας δικηγόρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα, αναμένεται η έκδοση κλήσεων από την ίδια επιτροπή για όσους δεν έχουν συμμορφωθεί με το αίτημά της για την παράδοση εγγράφων.

Ο Νάντλερ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η επιτροπή του, μετά την επεξεργασία των εγγράφων προγραμματίζει την διεξαγωγή ειδικών ακροάσεων, ώστε να ληφθούν καταθέσεις από τους μάρτυρες.

19/03/2019 09:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

 

Nα διαβάσουν την αναφορά Μιούλερ πριν το Κογκρέσο θέλουν οι δικηγόροι του Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: