Που βρίσκεται το θέμα των F-16: Τα ΗΑΕ ρωτούν για αναβάθμιση των Block 30 στην ΕΑΒ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Επί Αμερικανικού εδάφους πρόκειται να συνεχιστούν οι συζητήσεις για την έναρξη της επικείμενης αναβάθμισης του αεροπορικού στόλου της χώρας, των F-16 στο επίπεδο Viper. Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της ΠΑ, πλησιάζει ο καιρός που θα επιλεγούν τα μαχητικά «οδηγοί» για να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε ν’ αποτελέσουν τον μπούσουλα της γραμμής παραγωγής και αναβάθμισης στην ΕΑΒ.

  • Την ίδια ώρα στην χώρα μας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, λόγω του ότι η Αμερική αποδεσμεύει υλικό υψηλής τεχνολογίας, γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι στις μονάδες που θα βρεθούν στο μέλλον οι νέες «οχιές» της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς ορισμένα δεδομένα θα πρέπει ν’ αλλάξουν κυρίως στα τεχνικά κλιμάκια.

Μπορεί πάντως στην Πολεμική Αεροπορία να ήθελαν να τρέξει πιο γρήγορα το πρόγραμμα και τα Ελληνικά μαχητικά να έχουν φύγει ήδη για τις Ηνωμένες Πολιτείες – κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει- κι’ αυτό σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οφείλεται στο γεγονός πως η Αμερικανική πλευρά έχει δώσει μεγάλο βάρος στους ελέγχους των βάσεων και σε άλλες ηλεκτρονικές λεπτομέρειες που πρέπει οπωσδήποτε να λυθούν.

  • Ωστόσο η πολεμική πλατφόρμα του F-16, είναι αυτή που απασχολεί και γι’ άλλους λόγους την Πολεμική Αεροπορία αλλά και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες συναντήσεις του Ευάγγελου Αποστολάκη, προτάθηκε στην Ελληνική πλευρά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η πώληση του συνόλου ή μέρους των παλαιότερων F-16 που διαθέτει αυτή τη στιγμή η ΠΑ και είναι τα Block 30, τα οποία μόλις πριν από λίγες εβδομάδες έκλεισαν 30 χρόνια «καριέρας» με τα Ελληνικά χρώματα, ιδιαίτερα επιτυχημένη κυρίως στον τομέα της αναχαίτισης.

Τι ζητούν οι Άραβες από την Ελλάδα σε πρώτη φάση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχει ζητήσει να μάθει το κόστος ανά αεροσκάφος και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο στόλος των Block 30, καθένα ξεχωριστά.

Μάλιστα, έχει εκφραστεί από τη μια πλευρά η θέληση κι από την άλλη πλευρά υπάρχει η πρόσκληση, να ταξιδέψουν στην χώρα μας ιπτάμενοι και μηχανικοί των ΗΑΕ, για να πραγματοποιήσουν ακόμη και πτήσεις με το γηραιότερο, πλην ιδιαίτερα αξιόπιστο μαχητικό, ώστε ν’ αποκτήσουν οι ίδιοι εικόνα της αξιοπλοιμότητας, είτε των δώδεκα αεροσκαφών π

ου ενδιαφέρονται, είτε ακόμη και του συνόλου του στόλου.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και έπειτα από 30 χρόνια καθημερινής εναέριας παρουσίας, αποτελούν το μαχητικό με τις λιγότερες βλάβες και τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα. Φωτογραφία, πηγή, ΓΕΑ
  • Σημαντικό στοιχείο που αφορά και την αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας είναι πως ανάμεσα στο Αραβικό ερωτηματολόγιο ζητείται να εξεταστεί η περίπτωση αναβάθμισης των αεροσκαφών. Αυτό μπορεί να γίνει στην ΕΑΒ, που ήδη έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο στο παρελθόν έχει εργαστεί πάνω σε τμήματα αεροσκαφών F-16 είτε Ελληνικά είτε άλλων χωρών.
  • Οι ερωτήσεις είναι σαφέστατες και κάπως έτσι θα είναι και οι απαντήσεις για το κόστος ανά αεροσκάφος, αλλά και το πόσο χρόνο θα χρειαστεί κάθε μονάδα για την αναβάθμισή της.

Την ώρα που η ΕΑΒ, ετοιμάζεται να υποδεχτεί την αναβάθμιση των Ελληνικών αεροσκαφών F-16 Block 52 Adv, στο επίπεδο Viper, φαίνεται πως στον ορίζοντα υπάρχει και η Αραβική «παραγγελία» της αναβάθμισης των F-16 Block 30, τα οποία στη Μέση Ανατολή προορίζονται να λάβουν την «μήτρα» της εκπαίδευσης των νεότερων ιπταμένων, ώστε να μην γεμίζουν με ώρες τα F-16 του αεροπορικού στόλου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ερώτηση και από την Κροατία για τα F-16 Block 30

Ανάλογη έκθεση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, μέσω και του ΓΕΕΘΑ, αναμένεται ν’ αποσταλεί και στο Αρχηγείο της Κροατικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία κι αυτή έχει δηλώσει την θέληση ν’ αποκτήσει δώδεκα F-16 Block 30 της ΠΑ.

Όσοι ιπτάμενοι βρίσκονται σε Πολεμικές Μοίρες με αεροσκάφη F-16 κάθε τύπου, οι περισσότεροι έχουν υπηρέτησαν στην 330 Μοίρα και τα πολύτιμα, όπως έχουν αποδειχτεί έως σήμερα F-16 Block 30. Φωτογραφία, ΓΕΑ

Σκοπός αυτής της πρόσκλησης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι η ένταξη των 12 F-16 Block 30, στην εκπαίδευση του νέου ιπτάμενου προσωπικού. Ήδη όπως είπαν πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, οι ΗΠΑ, εδώ και καιρό είχαν δώσει το πράσινο φως στην πώληση των Block 30 στην Κροατία, όμως αυτό είχε παγώσει από Κροατικής πλευράς.

Πάντως από τη στιγμή που έχει ζητηθεί από την ΠΑ ν’ απαντήσει σε ανάλογο ερωτηματολόγιο με τα ΗΑΕ και για την Κροατία, δεν είναι παράλογη η σκέψη πως κάτι κινείται. Ίσως μάλιστα η πώληση τελικά να είναι διπλή, δώδεκα για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κι άλλα τόσα για την Κροατία.

Πρώτες σε αμυντικές δαπάνες ως προς το ΑΕΠ, ΗΠΑ και Ελλάδα: Άνω του 2% η χώρα μας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: