Πότε θα είναι έτοιμη για τους επισκέπτες η διάσημη παραλία «Ναυάγιο», στη Ζάκυνθο




Επτά περίπου μήνες μετά από το περιστατικό κατολίσθησης βράχων, που είχε σημειωθεί στη διάσημη παραλία, το πρώτο σχέδιο διαχείρισης των επισκεπτών για τη εμβληματική παραλία της Ελλάδας είναι γεγονός.

  • “Έχουμε κάνει σημαντικές προόδους. Το πρόβλημα από εμάς είχε επισημανθεί πριν από τρία χρόνια, όταν μέσω προγράμματος είχαμε ασχοληθεί με 13 παραλίες στον ελληνικό χώρο μεταξύ των οποίων και το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, ίσως η πιο πολυφωτογραφημένη παραλία στον κόσμο, με επισκεψιμότητα τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο” εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, o καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, διευθυντής του Τομέα Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.

Τρεις ζώνες στο σχέδιο διαχείρισης των επισκεπτών στην παραλία “Ναυάγιο”

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δώσουμε το πρώτο σχέδιο διαχείρισης των επισκεπτών στην παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου μέσα από έναν καθορισμό και μια οριοθέτηση περιοχών” σημείωσε ο κ.Λέκκας, πρόεδρος και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) κι εξήγησε ότι προβλέπονται τρεις ζώνες:

  • Στην πρώτη ζώνη η πρόσβαση είναι ελεύθερη με κάποιους όρους
  • Η δεύτερη είναι μια ζώνη επιτηρούμενη την οποία αμέσως μετά από π.χ μια βροχή ή έναν σεισμό θα πρέπει να μην την επισκέπτονται οι τουρίστες.
  • Η τρίτη είναι μια ζώνη απαγορευμένη

Πρόσθεσε πως οι τρεις ζώνες αντιστοιχούν σε διάφορους βαθμούς διακινδύνευσης, ώστε αφενός μεν οι επισκέπτες να είναι ασφαλείς, αφετέρου να υπάρχει και η επισκεψιμότητα.

“Δεν μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να απαγορεύσουμε την επισκεψιμότητα, υπάρχει και το οικονομικό κόστος, γενικότερα όμως δεν πρέπει να αποκλείουμε τους ξένους από να επισκέπτονται τη χώρα μας, να τη θαυμάζουν”, σημείωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Διευθυντής Τομέα Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και ανακοίνωσε πως οι σχεδιασμοί προχωρούν ταχύτατα.

  • “Το σχέδιο διαχείρισης θα τεθεί σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες ημέρες αφού ολοκληρωθούν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς ο τουρισμός στην περιοχή αρχίζει πολύ νωρίς και θα δοθεί σε χρήση η παραλία”, εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις αναγκαίες διεργασίες ή/και τις παρεμβάσεις που μπορεί να απαιτηθούν, ο κ.Λέκκας σημείωσε πως με βάση την επιστημονική θεώρηση δεν υπάρχουν ανεβασμένες απαιτήσεις, είναι όμως ανάγκη να υπάρχει ολοκληρωμένη σηματοδότηση, ενώ στην επιτηρούμενη ζώνη θα πρέπει “να βρίσκονται ένα, δύο άτομα τα οποία θα ελέγχουν την εφαρμογή των κανόνων”.

Σχεδιασμός και για άλλες παραλίες του Ιονίου Πελάγους

Ερωτηθείς για άλλες περιοχές της επικράτειας, στις οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να εφαρμοστούν λύσεις που σχετίζονται με τα επιστημονικά αποτελέσματα που έχουν εξαχθεί από το νησί της Ζακύνθου, ο κ.Λέκκας αποκάλυψε πως γίνονται συζητήσεις και με άλλες περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα, επί του παρόντος όμως υπάρχει επικέντρωση στα Ιόνια νησιά “επειδή εκεί είναι και το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον λόγω δεδομένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων”, ενώ παραμένει ως πρωταρχικός στόχος των ειδικών επιστημόνων της χώρας “να αποκτήσουμε και τεχνογνωσία ούτως ώστε να την εφαρμόσουμε και αλλού”.

Σε αυτό το πλαίσιο και για την περίπτωση το Ιόνιου Πελάγους, ο κ.Λέκκας εξήγησε πως υπάρχει σχετικός σχεδιασμός.

  • “Ήδη καλούμαστε να εφαρμόσουμε ανάλογα μέτρα σε εννέα παραλίες στα Ιόνια νησιά, παραλίες όπως οι Εγκρεμνοί, το Πόρτο Κατσίκι, ο Άγιος Νικήτας στη Λευκάδα, έτσι ώστε οι τουρίστες που θα βρεθούν σε τέτοιες περιοχές να έχουν ελαχιστοποιημένους κινδύνους ατυχήματος. Να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και να μειώσουμε όσο είναι αυτό εφικτό, τα ατυχήματα”, τόνισε ο κ. Λέκκας.

28/03/2019 12:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

 

Δημιουργείται τμήμα μετεκπαίδευσης εργαζομένων στον τουρισμό για τη σεζόν 2019-2020

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: