Πώς το Κατάρ μετέτρεψε το μποικοτάζ σε όραμα: Άντεξε ένα άνευ προηγουμένου εμπάργκο




ΝΤΟΧΑ, Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΤΑΣΟΥΛΗ

Για το Κατάρ η φράση «ο,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό» το εκφράζει απόλυτα. Ενάμιση χρόνο μετά το διπλωματικό και εμπορικό εμπάργκο από πέντε χώρες, το Μπαχρειν, τη Σαουδική Αραβία,τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, το Κατάρ μετά το αρχικό σοκ -καθώς για τις εισαγωγές τροφίμων και άλλων βασικών αναγκών εξαρτιόταν  απο τα χερσαία σύνορα με τη Σαουδική Αραβία και από τα λιμάνια  των Εμιράτων- απεδείχθη ανθεκτικότερο από οτι περίμεναν οι διεθνείς παρατηρητές.

  • Από τον Ιούνιο του 2017, οταν ξεκίνησε η κρίση, το Κατάρ δεν εμεινε με σταυρωμένα τα χέρια παρά την αρχική πτώση στην οικονομία και την μείωση στις αφίξεις τουριστών. Αναζήτησε και καλλιέργησε τις συμμαχίες της με άλλες χώρες όπως την Ινδία, το Ομάν αλλά και την Τουρκία με την οποία ανέπτυξε στρατιωτική συνεργασία.

Το εμπόριο με αυτές τις χώρες αυξήθηκε σημαντικά μέσα στο 2018 ενώ επιτάχυνε και άλλο τις προσπάθειές του να καταστεί αυτοδύναμο.

Το Καταρ με το εμπάργκο δέχτηκε ισχυρούς κραδασμούς στο τραπεζικό σύστημα. Η πτήση της Qatar airways απο την Αθήνα αναγκάστηκε να αλλάξει το δρομολογιό της και δεν μπορεί να πετά στο ενάεριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας και έτσι πετά πάνω από την Τουρκία, επεκτείνοντας τη διάρκεια της πτήσης κατά μιά ώρα.

“O αποκλεισμός του Καταρ ήταν μια πράξη πολέμου, όχι εναντίον της κυβέρνησης αλλά εναντίον των ανθρώπων του Κατάρ. Αλλά και ταυτόχρονα ένα δώρο που μας έκαναν για να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας”, λένε υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές του υπουργείου εξωτερικών στη Ντόχα, τις οποίες συναντήσαμε.

Και πώς είναι οι σχέσεις σας με τις ΗΠΑ; ρωτάμε καθώς οι δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούνιο του 2017, ότι το Καταρ υποστηρίζει τον εξτρεμισμό και ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία πάγωσε το ζεστό και φιλόξενο Κατάρ.

  • “Με τις ΗΠΑ διατηρούμε συνεργασία”, απαντούνε διπλωματικά και είναι αντιληπτό ότι επιθυμούν να αφήσουν μια κακή στιγμή στο παρελθόν και να προχωρήσουν μπροστά διατηρώντας τον φιλειρηνικό χαραχτήρα που δηλώνουν ότι εχουν ως ανεξάρτητο κράτος.

Μια καλή αφορμή θα είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το οποίο θα διεξαχθεί τον Νοέμβριου του 2022 και για το οποίο οι Καταριανοί επενδύουν αθλητικά αλλά κυρίως πολιτικά και διπλωματικά.

Παρά την οσμή σκανδάλου οτι υπήρξαν δωροδοκίες για να πάρει τη διοργάνωση απο τη FIFA,   θα είναι μια ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα εκ των πραγμάτων να στρέψει το βλέμμα προς το μικρό αυτό κράτος και να διορθωθεί η διεθνής εικόνα του.

  • Τα στάδια ήδη κατασκευάζονται, τα ξενοδοχεία ανακαινίζονται ολη η πρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο. Ακόμη και υπο συζήτηση είναι να επιτραπεί η κατανάλωση αλκοολ σε ορισμένους χώρους το οποίο απαγορεύεται.

Πέρα όμως την πολιτική και δημοσιογραφική ανάλυση η εικόνα που αντικρύζει κανείς όταν φτάνει στη Ντόχα και βλέπει μποστά του έναν οργασμο ανοικοδόμησης  περιγράφεται με δυο λέξεις: Οραμα και πείσμα να αποδείξουν οτι οι κατηγορίες ήταν αβάσιμες εστω και αν παραδέχονται οτι την προδοσία, εντός ή εκτός εισαγωγικών,  δεν θα την ξεχάσουν ποτέ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Ο Ερντογάν στοχεύει τον Σίσι: Η Αίγυπτος κλειδί για τα ενεργειακά και την ασφάλεια της Κύπρου

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: