Πως μία ψεύτικη “είδηση” έγινε πρώτο θέμα στα ελληνικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν και η Αγιά Σοφιά




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η κατάσταση των fake news έχει καταστεί μάστιγα και για τα παγκόσμια και βεβαίως και για τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και συχνά, ακόμα και γνωστές έγκυρες ιστοσελίδες, και όχι μόνο οι «ψεκασμένες», πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης.

Χθες, όλα, μα όλα τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα είχαν πηχυαίους τίτλους με μία «είδηση» που έστειλε το ρωσικό πρακτορείο TASS το οποίο είχε ως πηγή το τουρκικό πρακτορείο Anadolu και η οποία ανέφερε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, ως αντίποινα για την αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ επί των Υψιπέδων Γκολάν από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θα μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Στην ιστοσελίδα μας δράσαμε γρήγορα και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ανακαλύψαμε ότι τέτοια είδηση δεν υπήρχε, και ότι προφανώς το ρωσικό πρακτορείο έκανε λάθος μετάφραση στα ρωσικά του τουρκικού κειμένου του Anadolu. Από τα ρωσικά το πήρε το Αθηναϊκό Πρακτορείο και απ’ εκεί και πέρα ήρθε το χάος.

Το βράδυ το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έγραψε τα εξής:

«Στις εξαγγελίες του για αλλαγή καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, για να εισέρχονται δωρεάν οι τουρίστες, επανήλθε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν: «Με ρώτησαν αν θα εξακολουθήσει να είναι επί πληρωμή η είσοδος στην Αγιά Σοφιά. Και τους απάντησα… όχι, μπορούμε να κάνουμε δωρεάν την είσοδο. Και όχι μόνο αυτό. Μπορούμε μετά τις εκλογές να την επαναφέρουμε στο πρότερο καθεστώς. Τί σημαίνει αυτό; Να αναστείλουμε το καθεστώς μουσείου και να την αποκαλούμε πάλι τζαμί».

Στην ομιλία του ο κ. Ερντογάν συνεχίζει αναφερόμενος στην απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ.Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ: «Τώρα ο Τραμπ ανακήρυξε την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ. Έτσι κάνετε; Παραδίδετε στον εισβολέα, το Ισραήλ, τα υψίπεδα του Γκολάν; Και βέβαια θα πάρετε μια απάντηση από την Τουρκία… θα την πάρετε. Πρώτα απ’ όλα, αυτή την στιγμή, εμείς ως προεδρεύοντες της Ισλαμικής Διάσκεψης Συνεργασίας, δεν οφείλουμε να δώσουμε μια απάντηση; Κι εμείς τώρα δώσαμε την απάντηση αυτή που επιβάλλει η ευθύνη μας, απαντάμε και θα εξακολουθούμε να απαντάμε».

Η διαδοχική αυτή κάλυψη των δύο ουσιαστικά ξεχωριστών θεμάτων, στην προεκλογική συγκέντρωση του κ. Ερντογάν, παρά το ότι η έκτακτη πρόσφατη σύγκληση της Ισλαμικής Διάσκεψης στην Τουρκία, που δεν συνδέθηκε με κάποιο τρόπο με την Αγία Σοφία, οδήγησε σε τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ΤΑΣΣ, το οποίο ερμήνευσε τη σκέψη αλλαγής καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ως απάντηση του Ερντογάν στον Τραμπ. Συμπέρασμα που φαντάζει αυθαίρετο όταν διαβάζει κανείς προσεκτικά τις δύο διαδοχικές παραγράφους γνωρίζοντας και το περιεχόμενο της έκτακτης Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη».

  • Εμείς, αφαιρέσαμε αμέσως τις αναρτήσεις από τα κοινωνικά δίκτυα και ξαναγράψαμε ορθά την είδηση, όπως οφείλαμε.

Τέτοιο θέμα δεν υπήρχε φυσικά, όσο και αν η ψυχοπάθεια έχει κτυπήσει κατακέφαλα τον Ερντογάν. Δεν μίλησε για μετατροπή σε τζαμί της Αγιάς Σοφιάς ως εκδίκηση στον κ. Τραμπ για την στήριξη που δίνει στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

  • Ήταν δύο διαφορετικές προειδοποιήσεις που δεν είχαν σχέση μεταξύ τους. Μία για τον Τραμπ για τα Υψίπεδα Γκολάν, και μία προς τον χριστιανικό κόσμο για την Αγιά Σοφιά. Και όμως τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης κραύγαζαν χάνοντας εντελώς την αξιοπιστία τους. «Αντίποινα για τον Τραμπ η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί», ήταν ένας από τους τίτλους. Ουδέν αναληθέστερο. Είναι λυπηρό ότι μέχρι και τις πρωινές ώρες σήμερα, μερικές γνωστές ιστοσελίδες επέμεναν να παραπληροφορούν τους αναγνώστες τους, διότι στο λεξιλόγιό τους δεν υπάρχει η λέξη «διόρθωση» ή η «συγνώμη».

Η υπόθεση αυτή είναι χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ειδήσεις από και για την Τουρκία. Φοβάμαι πως ένα πρωί θα ξυπνήσουμε και θα πληροφορηθούμε ότι κηρύχθηκε …πόλεμος, ο οποίος θα είναι στο μυαλό μόνο των συγγραφέων της «είδησης».

  • Με αφορμή αυτό το περιστατικό πρέπει νομίζω να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο καλύπτουμε τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, διότι στο τέλος «σπέρνουμε» τον φόβο και τον τρόμο στους πολίτες. Μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο στρατιωτικό ρεπορτάζ -ευτυχώς από πολύ λίγους, τους οποίους γνωρίζουμε όλοι. Αλλά, ΟΛΟΙ πρέπει να φερθούμε υπεύθυνα και ευθύνη έχουμε και εμείς, σε αυτή την ιστοσελίδα.

Δημοσιεύουμε ότι στέλνουν τα διεθνή και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και στο τέλος τι στην ουσία κάνουμε; Μεταφέρουμε και μέρος της τουρκικής προπαγάνδας. Διότι τα τουρκικά ΜΜΕ βρίθουν ψεύτικων ειδήσεων, που εξυπηρετούν πρωτίστως τους σκοπούς της Τουρκίας και του ισλαμικού καθεστώτος.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: