Ποιος είναι ο στόχος της Λευκωσίας στο Ισραήλ: Θέλει ισχυρό μήνυμα από τον Πομπέο…




Ένα ισχυρό μήνυμα που θα έχει αποδέκτη την Τουρκία, σ’ αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη φάση των εξελίξεων στην περιοχή, θέλει να εξασφαλίσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε συνάντηση που θα έχει αυτή την εβδομάδα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, γράφει ο συνάδελφος Ανδρέας Πιμπίσιης στον Φιλελεύθερο της Λευκωσίας.

Αυτό που ουσιαστικά θέλει να πάρει η κυπριακή πλευρά από την αντίστοιχη αμερικανική είναι μια τοποθέτηση ανάλογη με εκείνη της Φεντερίκα Μογκερίνι, στην τελευταία της συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν τον κάλεσε να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συνάντηση Αναστασιάδη-Πομπέο, στην Ιερουσαλήμ, στο περιθώριο της Τριμερούς Συνάντησης, φαίνεται να έχει κλειδώσει κατά τις τελευταίες επαφές που είχαν γίνει μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσιγκτον, την περασμένη Παρασκευή. Αυτό που θέλει να πάρει ο Νίκος Αναστασιάδης είναι τη στήριξη των ΗΠΑ στα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη. Σήμερα θα επιδώσει τα διαπιστευτήριά της η νέα Αμερικανίδα πρέσβειρα, Τζούντι Γκάρμπερ, και θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα θα αναφέρει στο κείμενο της διαπίστευσής της.

Στην Τριμερή των Ιεροσολύμων, θα κυριαρχήσουν τα ζητήματα ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και φαίνεται πως το θέμα του αγωγού EastMed δεν θα είναι το βασικό ζητούμενο σ’ αυτή τη σύνοδο κορυφής, ανάμεσα στις τρεις χώρες. Ο αρνητισμός από πλευράς Ιταλίας για τον αγωγό φαίνεται να βάζει το όλο ζήτημα στο ψυγείο προς το παρόν.

Η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι κρίσιμη και για το Κυπριακό, κυρίως με αφορμή τη συνάντηση που θα έχουν Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια της Τουρκίας, την Πέμπτη. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έρθει απόψε στη Λευκωσία και αύριο θα έχει διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Όπως ο ίδιος δήλωσε, θα γίνει μια προεργασία ενόψει της συνάντησης που θα έχει με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Μια συνάντηση που, όπως η κυπριακή πλευρά πιστεύει, μπορεί να καταδείξει τις προθέσεις της Τουρκίας, όσον αφορά στη μετέπειτα πορεία του Κυπριακού. Ο Πρ. Προδρόμου εξέφρασε χθες τον προβληματισμό του γιατί Τουρκία και Τουρκοκύπριοι εστιάζουν μόνο στο θέμα της πολιτικής ισότητας, που είναι μία από τις έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες.

Μέσα σ’ όλα αυτά, προέκυψε και μια νέα κόντρα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Αυτή τη φορά ο Ερντογάν θύμωσε με «τουίτ» του γιου Νετανιάχου, ο οποίος είπε πως η Ιστανμπούλ είναι η Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Ο αγωγός φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη θα συζητηθεί στη συνάντηση των ηγετών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: