Πιο μακριά από την ΕΕ η Τουρκία, μετά την άρνηση διαπίστευσης δημοσιογράφων, λένε οι Γερμανοί




Σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Βερολίνο η άρνηση της Άγκυρας να διαπιστεύσει Γερμανούς ανταποκριτές.

  • Ο ανταποκριτής του ZDF Γιόργκ Μπράσε και ο δημοσιογράφος του Tagesspiegel Τόμας Ζάιμπερτ, αναγκάστηκαν την Κυριακή να εγκαταλείψουν την Τουρκία και να επιστρέψουν στη Γερμανία. Η Υπηρεσία Τύπου της Άγκυρας τους ενημέρωσε όπως και έναν ακόμα δημοσιογράφο του NDR -που δεν διαμένει μόνιμα στην Τουρκία- ότι το αίτημα ανανέωσης της διαπίστευσής τους δεν εγκρίθηκε.

Η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κράμπ Καρενμπάουερ, δήλωσε ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες περαιτέρω προσέγγισης Τουρκίας-ΕΕ, εξαιτίας της διαμάχης για τη διαπίστευση Γερμανών δημοσιογράφων.

«Πάντοτε λέγαμε ότι βλέπουμε μια ειδική εταιρική σχέση με την Τουρκία», δήλωσε η. Άνεγκρετ Κράμπ Καρενμπάουερ στην εφημερίδα Βελτ.

  • Εξαιτίας της απόφασης των τουρκικών αρχών να μη διαπιστεύσει ανεξάρτητους δημοσιογράφους, η Τουρκία απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή διαδικασία, επισήμανε η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών.

Εάν συνεχιστεί η ίδια συμπεριφορά, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, εάν έχει νόημα «να προχωρήσει μια διαδικασία, κατά την οποία ο ένας εταίρος στέλνει ισχυρά μηνύματα ότι δεν συμμερίζεται με κανένα τρόπο ή σχεδόν καθόλου τις αντίστοιχες αξίες που εμείς εκτιμούμε στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  • Ο Γερμανός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε πως «για εμάς, είναι ακατανόητη αυτή η άρνηση των διαπιστεύσεων», ενώ υπογράμμισε ότι «θεωρείται λυπηρό και αδιανόητο το γεγονός ότι δύο δημοσιογράφοι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα για αυτό το λόγο. Το ζήτημα δεν επιλύεται με την αναχώρησή τους. Και συμπλήρωσε «Θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε τα συμφέροντα τους».

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος , Μάνφρεντ Βέμπερ, χαρακτήρισε απαράδεκτη την άρνηση διαπίστευσης. «Αυτό δείχνει για ακόμα μια φορά ότι η χώρα απομακρύνεται από την ΕΕ. Η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βέμπερ.

  • Ο πρώην ηγέτης του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ άσκησε κριτική στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την «κράτος αυθαιρεσίας». «Κανείς δεν είναι ασφαλής στην Τουρκία Γερμανός ή μη Γερμανός», δήλωσε στη Γερμανική Ραδιοφωνία. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως εικάζει ότι πίσω από την απόφαση κρύβεται πολιτική παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Οζντεμίρ, οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαρτίου δεν προμηνύονται καλές για τον Τούρκο πρόεδρο και για τον λόγο αυτό χρειάζεται να ανεβάσει τους τόνους.

O γερμανικός Τύπος σημειώνει ότι το συμβάν επιβαρύνει τις από χρόνια συγκρουσιακές σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας πού πρόσφατα ωστόσο είχαν βελτιωθεί.

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος
Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ
13/03/2019 06:38

Θα είναι οδυνηρές οι συνέπειες αποχώρησης χωρίς συμφωνία για την οικονομία της Βρετανίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: