Πέθανε ο πράκτορας της Μοσάντ που ηγήθηκε της επιχείρησης απαγωγής του Άιχμαντ




Ο Ραφί Εϊτάν, ο βετεράνος πράκτορας της Μοσάντ που ηγήθηκε της επιχείρησης απαγωγής του ναζί εγκληματία Άντολφ Άιχμαντ, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 92 ετών.

«Χάσαμε έναν θαρραλέο πολεμιστή, η συμβολή του οποίου στην ασφάλεια του Ισραήλ θα διδάσκεται για τις επόμενες γενεές», δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν.

Ο Εϊτάν πέθανε σε νοσοκομείο στο Τελ Αβίβ όπου νοσηλευόταν, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος YNET και άλλα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ.

Ο Εϊτάν διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πρώτα χρόνια των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ.

Το 1960 ήταν υπεύθυνος της επιχείρησης της Μοσάντ, που οδήγησε στην απαγωγή του Άιχμαντ, του «αρχιτέκτονα» του ναζιστικού Ολοκαυτώματος, ο οποίος ζούσε στην Αργεντινή με πλαστή ταυτότητα. Ο Άιχμαν δικάστηκε στο Ισραήλ και καταδικάστηκε σε θάνατο το 1961.

Ο βετεράνος κατάσκοπος συμμετείχε στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση της επίθεσης στον ιρακινό πυρηνικό αντιδραστήρα Οσιράκ, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Έπειτα τέθηκε επικεφαλής της υπηρεσίας επιστημονικών σχέσεων, η οποία ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Τζόναθαν Πόλαρντ, έναν Αμερικανό αξιωματικό της υπηρεσίας Πληροφοριών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που συνελήφθη το 1985 και καταδικάστηκε το 1987 σε ισόβια κάθειρξη για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ.

Το Ισραήλ ανέφερε ότι ο Πόλαρντ στρατολογήθηκε από την υπηρεσία και ο Εϊτάν ανέλαβε την ευθύνη υποβάλλοντας την παραίτησή του.

Ο βετεράνος πράκτορας εξελέγη βουλευτής το 2006 για τρία χρόνια και διετέλεσε υπουργός αρμόδιος για θέματα συντάξεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ιερουσαλήμ, Israel

Ο “πόλεμος” συνεχίζεται: Ο Μαδούρο κατηγορεί τον Γκουαϊδό ότι συνωμοτεί να τον δολοφονήσει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: