Πανηγυρίζουν ο Τραμπ και οι συνεργάτες του: “Δεν συνωμότησε” με τη Ρωσία λέει ο Μιούλερ




Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ κατέληξε στο συμπέρασμα έπειτα από μια έρευνα διάρκειας δύο ετών ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπήρξε συμφωνία, συνεννόηση ή συντονισμός μεταξύ της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ έστειλε χθες μια περίληψη των συμπερασμάτων της έκθεσης στην ηγεσία του Κογκρέσου και τα ΜΜΕ.

«Οι έρευνες του ειδικού εισαγγελέα δεν καθόρισαν ότι η ομάδα της εκστρατείας του Τραμπ ή οποιοσδήποτε σχετιζόταν με αυτήν συνεννοήθηκαν ή συντονίστηκαν εν γνώσει τους με τη Ρωσία στις προσπάθειες επιρροής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016» τονίζεται στην περίληψη.

Επιπλέον, ο ειδικός εισαγγελέας, στην έκθεσή του, δεν βρίσκει ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέπραξε κάποιο έγκλημα, χωρίς, ωστόσο, να τον απαλλάσσει.

Ο Μιούλερ πέρασε σχεδόν 2 χρόνια ερευνώντας τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές του 2015 προκειμένου να βοηθήσει τον Τραμπ να νικήσει την αντίπαλό του του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον.

«Αν και αυτή η έκθεση δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος διέπραξε κάποιο έγκλημα, δεν τον απαλλάσσει» είπε ο Μπαρ επικαλούμενος τα όσα έγραψε ο Μιούλερ στην έκθεσή του στο θέμα της πιθανής παρακώλυσης της δικαιοσύνης.

Ο Μιούλερ επισημαίνει ότι εναπόκειται στον υπουργό Δικαιοσύνης να αποφασίσει εάν διαπράχθηκε κάποιο έγκλημα.

Στην περίληψη του Μπαρ τονίζεται ότι ο Μιούλερ δεν βρήκε αποδείξεις πως η ομάδα του Τραμπ συντονίστηκε με τη Ρωσία, παρά τις πολλαπλές προσφορές από πρόσωπα που συνδέονταν με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Μπαρ, η έρευνα δεν βρήκε επαρκείς αποδείξεις ότι ο Τραμπ επιχείρησε να εμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης. Πολλοί από τους επικριτές του τον κατηγορούν για παρακώλυση της έρευνας για τη Ρωσία, όταν απέλυσε τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.

“Πλήρης και Ολοκληρωτική ΑΘΩΩΣΗ” η πρώτη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε χθες την πολυαναμενόμενη έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, στα συμπεράσματα της οποίας επισημαίνεται ότι η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του δεν συνεργάστηκε με τη Ρωσία προκειμένου να επηρεάσει υπέρ του Ρεπουμπλικανού το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016.

«Καμία Συνωμοσία, Καμία Παρακώλυση, Πλήρης και Ολοκληρωτική ΑΘΩΩΣΗ. Συνεχίστε να κάνετε την Αμερική Σπουδαία!» έγραψε ο μεγιστάνας στο Twitter, στην πρώτη του αντίδραση επί του θέματος, αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε μια επιστολή στα μέλη του Κογκρέσου με την περίληψη της έκθεσης.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε την ομοσπονδιακή έρευνα για τη Ρωσία προτρέποντας να ερευνηθεί «και η άλλη πλευρά».

«Είναι ντροπή που η χώρα μας χρειάστηκε να το περάσει αυτό» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους προτού επιβιβαστεί στο Air Force One για να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον από τη Φλόριντα.

«Ήταν μια παράνομη επιχείρηση κατεδάφισης που απέτυχε. Και ελπίζουμε ότι κάποιος θα κοιτάξει και την άλλη πλευρά».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς ανέφερε ότι τα ευρήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την έρευνα για την ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016 ισοδυναμούν με την «απόλυτη και πλήρη αθώωση του προέδρου των ΗΠΑ».

Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος του προέδρου Τραμπ Ρούντι Τζουλιάνι επισήμανε ότι η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα ήταν θετικότερη απ’ ότι ο ίδιος περίμενε.

«Είναι καλύτερη από το αναμενόμενο» σημείωσε ο Τζουλιάνι.

Πάντως, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέρι Νάντλερ δήλωσε ότι η επιτροπή θα καλέσει τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ να καταθέσει σύντομα, επισημαίνοντας τις ανησυχίες για τα συμπεράσματα του Μπαρ από την έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ.

Ο Ουίλιαμ Μπαρ είπε, αφού εξέτασε τα ευρήματα του Μιούλερ ότι «δεν υπάρχουν επαρκείς» αποδείξεις «που τεκμηριώνουν ότι ο πρόεδρος διέπραξε το αδίκημα της παρεμπόδισης της δικαιοσύνης».

— Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε την Κυριακή ότι η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα αθωώνει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και θα πρέπει αυτή να καλωσοριστεί από όλους τους Αμερικανούς.

«Οι ειδικός εισαγγελέας επιβεβαίωσε αυτό που ο πρόεδρος Τραμπ έλεγε από καιρό: Δεν υπήρξε καμία σύμπραξη μεταξύ της εκστρατείας Τραμπ και της Ρωσίας κατά την διάρκεια των εκλογών του 2016», ανέφερε ο Πενς σε ανακοίνωσή του.

Reuters-AFP- dpa
Ουάσινγκτον, United States

Ο Τραμπ αναγνωρίζει με διάταγμα τη Δευτέρα, την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: