Ουδέποτε ζητήθηκαν παραιτήσεις από μέλη του ΠΡΑΤΤΩ, ξεκαθαρίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος




Κρίση στις σχέσεις του ΠΡΑΤΤΩ, της κίνησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προέκυψε χθες μετά τον εξαναγκασμό τριών κομματικών φίλων (του κ. Κοτζιά) να υποβάλουν το πρωί τις παραιτήσεις τους από την κυβέρνηση.

Η κρίση σημειώθηκε με αφορμή το μείζον εθνικό θέμα της Θράκης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να χαρίζει τους Πομάκους, τους Ρομά και τους Αλεβίτες στο τουρκικό προξενείο. Η Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ υποστηρίζει ότι οι παραιτήσεις των στελεχών της ζητήθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου άμεσα ή έμμεσα με έωλα επιχειρήματα.

Απάντηση σε ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ, εξέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

  • «Έλαβα μετά την επιστροφή μου από την Τουρκία τις παραιτήσεις τριών στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών που ανήκουν πολιτικά στην “Κίνηση Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ”, οι οποίες ουδέποτε τους είχαν ζητηθεί. Λυπάμαι για την αποχώρηση των στελεχών αυτών του υπουργείου, με τα οποία είχα καλή συνεργασία και είχαν προσφέρει ευσυνείδητα τις υπηρεσίες τους στο υπουργείο Εξωτερικών» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος σε ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ σχετικά με τις εν λόγω παραιτήσεις, ο υπουργός σημειώνει: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι σέβομαι και δεν θέλω να σχολιάσω τη συλλογική πολιτική απόφαση της συνεργαζόμενης με εμάς κίνησης, να αποσύρει τα τρία στελέχη της από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης.

  • Ειδικότερα όμως σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις που αφορούν στη Θράκη, θέλω να επισημάνω ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει σταθερά την πολιτική της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της περιοχής, της προάσπισης του καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας, και της προώθησης δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας και τη στήριξη των αναγκών κάθε μιας εκ των τριών συνιστωσών της».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό News247, o υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και με αφορμή τη συνάντησή του με το Τούρκο ΥΠΕΞ, πως “σκοπός μας είναι η προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις μας με την Τουρκία για τη σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης. Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τους κανόνες που απορρέουν από τη διεθνή νομιμότητα & θέλουμε να συζητούμε με την Τουρκία στη βάση ακριβώς του Διεθνούς Δικαίου” και πρόσθεσε πως “είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας ο διάλογος με την Τουρκία να γίνεται όχι με όρους βερμπαλισμού, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ασπίδα τις συνεργασίες της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή”.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι “θέλουμε να προετοιμάσουμε με πολύ συστηματικό τρόπο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη βάση της πάγιας ελληνικής θέσης για απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής & κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος εγγυήσεων”, ενώ αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε πως “υπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα της χώρας και τη σταθεροποίηση της περιοχής”.

Το Μαξίμου παραίτησε συνεργάτες του Νίκου Κοτζιά: Καταγγέλλεται η στάση ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: