Όταν ο Giannis βελτιώσει το τρίποντο, ποιος θα καταφέρει να τον σταματήσει; (videos)




Όταν οι Μιλγουόκι Μπάκς αντιμετώπισαν την εξαιρετική άμυνα των Τζαζ στις αρχές του μήνα, το πλάνο του προπονητή της Γιούτα, Κουίν Σνάιτερ, ήταν να μην μαρκάρεται στην περιφέρεια ο Αντετοκούνμπο προκειμένου να του αποτραπεί η διείσδυση, έτσι ώστε να επιχειρεί σουτ τριών πόντων. Εάν και εφόσον επέλεγε να σουτάρει, τότε η δουλειά του αμυντικού ήταν να βγει γρήγορα και να τον μαρκάρει.

Όταν κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο Giannis σημείωσε ένα τρίποντο, ένας από τους σκάουτερς έγειρε πίσω στην καρέκλα του και πιάνοντας το κεφάλι του είπε: «Όταν θα μπορεί να πετυχαίνει αυτά τα τρίποντα με συνέπεια, δεν θα μπορεί να τον μαρκάρει κανείς».

  • Σε ηλικία 24 χρόνων, ο Αντετοκούνμπο έχει ήδη υπάρξει ο πιο βελτιωμένος παίκτης της λίγκας, αρχηγός του All-Star game, ενώ εφέτος, είναι ένα από τα φαβορί για να κατακτήσει τον τίτλο του MVP. Το εντυπωσιακό, είναι πως έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς και κυρίαρχους παίκτες του ΝΒΑ, στη χρυσή εποχή των τριπόντων, χωρίς ο ίδιος να έχει αξιόπιστο σουτ, έξω από τα 6.75 μέτρα. Ωστόσο, η πρόοδος του ως σουτέρ αυτήν την σεζόν, με την προσεκτική καθοδήγηση και ενθάρρυνση του προπονητή του, Μάικ Μπούντενχολζερ, έχει μόλις αρχίσει.

«Του έχει δοθεί 100% το πράσινο φως να σουτάρει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπούντενχολζερ.

Μπαίνοντας στον Μάρτη, ο Αντετοκούνμπο είχε βελτιώσει κάθε μήνα το ποσοστό του στα τρίποντα, φτάνοντας το 40% τον Φεβρουάριο. Επίσης έχει βελτιωθεί χαρακτηριστικά στα τρίποντα μετά απο ντρίπλα (pull-up 3-pointers), που είναι βασικό όπλο για παίκτες που κατεβάζουν τη μπάλα. Το 2018, ο Γιάννης είχε ποσοστό 5,6% σε pull-up 3-pointers, που τον έφερνε στην τελευταία θέση από τους 76 παίκτες που επιχείρησαν τουλάχιστον 15 τέτοια σουτ. Από την 1η Ιανουαρίου όμως, σουτάρει με ποσοστό 36,8% (7/19). Σίγουρα, ακόμη, είναι πολύ νωρίς για να μπορέσει κάποιος να τον αποκαλέσει καλό σουτέρ τριών πόντων αλλά το μόνο που χρειάζεται ένας παίκτης με το ταλέντο του Γιάννη, είναι να συνεχίσει να δουλεύει και να αποκτήσει την σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται ένας καλός σουτέρ.

  • «Όταν σουτάρω είμαι πραγματικά σίγουρος ότι η μπάλα θα μπει», ανέφερε πρόσφατα ο Αντετοκούνμπο και συνέχισε: «Προφανώς, όταν μπαίνει το καλάθι νιώθεις πολύ καλύτερα για τον εαυτό σου. Η ουσία είναι ότι το δουλεύω πολύ το σουτ. Όπως έχω πει και στο παρελθόν, οι συμπαίκτες μου και το προπονητικό τιμ θέλουν να σουτάρω την μπάλα. Θέλω και εγώ να σουτάρω τη μπάλα».
  • Αν και ο Αντετοκούνμπο κάνει προσαρμογές στο σουτ του από την πρώτη του σεζόν, η δουλειά του στο τρίποντο αυξήθηκε πάρα πολύ το καλοκαίρι του 2018. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία των «ελαφιών» και η αλλαγή στην φιλοσοφία τού πώς θα πρέπει να χρησιμοποιείται στον επιθετικό τομέα ο Γιάννης.

Ο πρώην προπονητής των Μπάκς, Τζέισον Κιντ ήταν πολύ πιο προσεκτικός με το σουτ του Αντετοκούνμπο, είδικά στα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Κατά τη δεύτερή του σεζόν, μόνο το 6% των σουτ του ήταν τρίποντα. Εφέτος αυτός ο αριθμός έχει φτάσει το 15%.

Η διαφορά δεν είναι τυχαία. Ο τωρινός του προπονητής, Μπούντενζολζερ, επιμένει πως ανεξάρτητα από το πόσα τρίποντα του Γιάννη είναι άστοχα, ο ίδιος θα πρέπει να συνεχίσει να σουτάρει.

«Ξεκινάς το παιχνίδι απέναντι τους και επιλέγεις το δηλητήριό σου» υποστήριξε ο προπονητής των Φιλαδέλφια 76ερς, Μπρετ Μπράουν και ενώ ο Αντετοκούνμπο σημείωσε 52 πόντους με 3/8 τρίποντα. «Αν προσπαθήσεις να κλείσεις τους διαδρόμους στην ρακέτα μπορεί να μην προλάβεις να καλύψεις το τρίποντο. Επιλέγεις το δηλητήριο σου» κατέληξε ο Μπράουν.

  • Το σύστημα των Μπακς είναι απλό. Ο Αντετοκούνμπο και γύρω του τέσσερις σουτέρ. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει η ρακέτα για τις «επελάσεις» του Γιάννη, ο οποίος όταν τα βρει δύσκολα, μοιράζει τη μπάλα έξω για το σουτ. «Με αυτό τον τρόπο ο Γιάννης ανοίγει χώρο στους συμπαίκτες του» υποστήριξε ο ασίσταντ μάνατζερ του Μιλγουόκι, Μπεν Σάλιβαν και συνέχισε: «Πριν αναλάβει την ομάδα ο Μπούντενχολζερ ανέλυε τα δυνατά και τα αδύνατα στοιχεία του κάθε παίκτη. Και το ερώτημα ήταν ένα. Ο Γιάννης είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος. Πως θα τον βοηθήσουμε να γίνει ακόμα καλύτερος; Πρέπει να του δώσουμε χώρο. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, έκτοτε, τοποθετώντας τέσσερις σουτέρ μαζί του στην πεντάδα».

«Ο Γιάννης είναι ήδη ένας από τους καλύτερους παίκτες της λίγκας» τόνισε ο Σάλιβαν και συνέχισε: «Η δουλειά στο σουτ και η βελτίωση στο σουτ, απλά θα το ενισχύσουν αυτό. Τι είναι αυτό που ακούμε όλοι; Αν ο Γιάννης είχε σουτ θα ήταν ασταμάτητος. Εγώ θεωρώ ότι είναι ήδη ασταμάτητος οπότε φανταστείτε να προσθέσει και σουτ…».

Ο Αντετοκούνμπο έχει ακόμη πολλή δουλειά μπροστά του μέχρι να γίνει αξιόπιστη απειλή από το τρίποντο. Αν και σουτάρει περισσότερα τρίποντα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το ποσοστό ευστοχίας του, εφέτος, είναι μόλις 25%. Ωστόσο ο Γιάννης και οι Μπακς δεν επικεντρώνονται απλά στην αποτελεσματικότητα αλλά στην μακροπρόθεσμη αύξηση της εμπιστοσύνης και της άνεσης του παίκτη στο σουτ.

«Ας ελπίσουμε ότι, όταν φτάσουμε στα πλέι-οφ και όταν έχει σημασία, θα είμαι σε θέση να πετύχω μερικά τρίποντα», ανέφερε ο Γιάννης.

Το να υπάρξει σταθερότητα και συνέπεια στο σουτ του, μέχρι τα πλέι οφ, ίσως να είναι υπερβολικά φιλόδοξος στόχος για τον Γιάννη που αυτή τη στιγμή είναι ο πιο κυριάρχος παίκτης μέσα στη ρακέτα. Είναι φυσιολογικό οι αντίπαλοί του να προτιμήσουν να τον αφήσουν να σουτάρει, παρά να ρισκάρουν δίνοντάς του διαδρόμους προς το καλάθι. Όταν όμως το τρίποντο γίνει αξιόπιστο «όπλο» του Γιάννη, τότε το παλιό εγχειρίδιο αντιμετώπισής του θα έχει ξεπεραστεί. Και οι ομάδες θα προσπαθούν να σταματήσουν κάτι το ασταμάτητο…

Η μηνιαία βελτίωση του Γιάννη στα τρίποντα:

Οκτώβρης 1/16 6,3%

Νοέμβρης 5/35 14,3%

Δεκέμβρης 6/27 22,2%

Ιανουάριος 11/36 30,6%

Φεβρουάριος 10/25 40,0%

Μάρτιος 10/34 29,4%

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα στοιχεία είναι μέχρι και τις 22 Μαρτίου 2019.

24/03/2019 09:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μιλγουόκι, ΗΠΑ

Χάνει τον αγώνα με τη Βοσνία Ερζεγοβίνη ο Κώστας Μήτρογλου, δήλωσε ο Αναστασιάδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: