Όσα δεν ξέρετε για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια του καράτε Έλενα Χατζηλιάδου




Απομένουν 16 μήνες μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και φαίνεται πως η Έλενα Χατζηλιάδου «φορτσάρει» στην πιο κατάλληλη στιγμή. Εν ενεργεία Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και δευτεραθλήτρια Ευρώπης στα +68kg του Καράτε Κούμιτε, η 25χρονη από την Κατερίνη αγκαλιάζει «σφιχτά» το εισιτήριο για τη χώρα του «Ανατέλλοντος Ηλίου». Σ΄ένα ταξίδι που ίσως να είναι ιστορικής σημασίας, καθώς το Ολυμπιακό μέλλον του καράτε κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένο δείχνει.

Ποια είναι, όμως, η Ελενα; Μία ημέρα μετά τη νέα επιτυχία της, το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γουαδαλαχάρα, το ΑΠΕ ΜΠΕ σας παρουσιάζει ορισμένες σημαντικές πτυχές της προσωπικότητας και κάποιους καθοριστικούς σταθμούς της καριέρας και της ζωής της.

– Γεννήθηκε στην Κατερίνη στις 29 Ιουλίου 1993

– Έχει ύψος 1.74

– Ο πατέρας της, Μάξιμος, είναι παλιός πρωταθλητής του καράτε και νυν προπονητής

– Η μητέρα της, Κωνσταντίνα, γνώρισε τον σύζυγό μόλις στα 17 καθώς ήταν μαθήτριά του στη σχολή καράτε στην Κατερίνη!

– Η Ελενα ξεκίνησε καράτε σε ηλικία 5 ετών από τον Πιερικό. Προπονητής της από τότε μέχρι σήμερα, είναι ο πατέρας της.

– Εχει μία αδελφή, τη 19χρονη Γεωργία, που είναι επίσης υψηλού επιπέδου αθλήτρια. Τον περασμένο Φεβρουάριου οι δυο τους συγκρούστηκαν στον τελικό των +68kg του Πανελληνίου Πρωταθλήματος με νικήτρια τη Έλενα, υπό το… αμήχανο βλέμμα του πατέρα-προπονητή Μάξιμου!

– Αφού έδωσε τα διαπιστευτήριά της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε διοργανώσεις κορασίδων, νεανίδων έκανε το «μπαμ» το 2012 κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Παρίσι)

– Ακολούθησαν αμέτρητες διακρίσεις εντός και εκτός των τειχών, με αποκορύφωμα την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μαδρίτης το Νοέμβριο του 2018. Ετσι, έχει πλέον στη συλλογή της και τα τρία διαθέσιμα μετάλλια σε επίπεδο Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, καθώς είχε κατακτήσει το ασημένιο στο Λιντς της Αυστρίας το 2016.

– Το μετάλλιο που πήρε χθες (30/3/2019) στη Γουαδαλαράχα είναι το δεύτερο ασημένιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και μάλιστα συνεχόμενο, αφού ήταν δεύτερη και πέρυσι (2018) στο Νόβι Σαντ

– Έχει σπουδάσει φυσικοθεραπεία στα Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, στη Λαμία

– Τον Σεπτέμβριο του 2015 έφυγε για τη Βόννη με το πρόγραμμα Erasmus για να κάνει την πρακτική της. Έπιασε δουλειά σε νοσοκομείο και οι ρυθμοί της ζωής της ήταν εξοντωτικοί για περίπου 3 χρόνια

– Στο διάστημα αυτό αντιμετώπισε έναν σοβαρό τραυματισμό στον αστράγαλο και ένα κάταγμα σε δάκτυλο του χεριού, λίγες εβδομάδες πριν από το παγκόσμιο του Λιντς όπου έφτασε έως τον τελικό!

– Για όσο καιρό βρισκόταν στη Βόννη δέχθηκε αλλεπάλληλες κρούσεις να εκπροσωπήσει τη Γερμανία. Αρνήθηκε, παρότι βρισκόταν σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από την ελληνική Πολιτεία και από ιδιώτες.

– Τα σύννεφα διαλύθηκαν το 2018 χάρη στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τον Σπύρο Καπράλο που της έδωσαν τη δυνατότητα να μπει στο πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή στον δρόμο για το Τόκιο 2020». Βρέθηκε ο πρώτος χορηγός (Εren Hellas), ακολούθησαν κι άλλοι (Arawaza, Lipolysis και Trion:Z Ellas) και χάρη σ΄αυτούς έγινε δυνατή η επιστροφή της στην Ελλάδα.

– Εδώ και περίπου ένα μήνα έχει εγκατασταθεί στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά όπου προπονείται καθημερινά.

– Με τις νίκες που έκανε στο Ευρωπαϊκό της Γουαδαλαχάρα αναμένεται να «σκαρφαλώσει» στο Νο2 της Παγκόσμιας Κατάταξης, θέση που της δίνει πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

– Χαρακτηριστικό quote: «Δεν σκέφτομαι να επιλέξω αγώνες με γνώμονα το status της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, να φοβηθώ δηλαδή μήπως μια ήττα θα χαλάσει τη φήμη μου. Δεν με ενδιαφέρει τι θα πει ο κόσμος, αλλά μόνο το πώς θα γίνω καλύτερη».

– Πιστεύει βαθιά, προσεύχεται συχνά, ακούει τζαζ και παράλληλα της αρέσει να κάνει κάτι ξεχωριστό όταν έχει ελεύθερο χρόνο. Γι΄αυτό και η πρώτη της «έξοδος» μετά το Ευρωπαϊκό της Γουαδαλαχάρα –όπου κλείνει μια πολύ επίπονη σειρά αγώνων- θα είναι τα… μπουζούκια όπως έχει εκμυστηρευτεί στους φίλους της!

Γιώργος Μανταίος
31/03/2019 09:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Ελλάδα

 

“Ασημένια” η Έλενα Χατζηλιάδου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στην Γκουανταλαχάρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: