Οι Τρικαλινοί αγαπούν το βιβλίο και το δείχνουν: Ένας στους 4, μέλος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (photos)




Έναν ζωντανό πολιτιστικό πυρήνα αποτελεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη του δήμου Τρικκαίων, έναν πνευματικό πόλο για αναγνώστες, μαθητές, ερευνητές, επιστήμονες.

Αποτελείται από διάφορα τμήματα που δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην τεχνολογία και τη μουσική, με σπάνια και σημαντικά βιβλία, με πλούσια στοιχεία για την τοπική ιστορία.

  • Ειδικότερα, διαθέτει 10 τμήματα: Δανειστικό – Πληροφόρησης, Αναγνωστήριο, Παιδικό, Τοπικών Σπουδών, Σπανίων Βιβλίων, Ξενόγλωσσο, Media Lab (Η/Υ), Αρχείο Τοπικού Τύπου, Μουσικό Studio, Αρχείο. Ένας στους τέσσερις Τρικαλινούς είναι μέλος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων. Στόχος της είναι να λειτουργεί ως τοπικό κέντρο πληροφόρησης, να ενισχύει την αναγνωσιμότητα, να προωθεί τα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, να ενεργεί προς κάθε κατεύθυνση για την εκπλήρωση της αποστολής της.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων ιδρύθηκε το 1958 και λειτούργησε στο δημαρχείο της πόλης. Το 1992 μεταφέρθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Τρικκαίων. Όπως αναφέρεται από τη δημοτική αρχή, κάθε τμήμα είναι διαρθρωμένο με βάση τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών. Πραγματοποιεί συνεχείς εκδηλώσεις με ομιλίες και συμμετοχή στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης, μετέχοντας στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών, δράσεις για παιδιά και εφήβους, παρουσία στα τοπικά δρώμενα με ενίσχυση του ερευνητικού έργου.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα στοιχεία για τη συμμετοχή των Τρικαλινών στην ίδια τη Βιβλιοθήκη, πρόκειται για τις δωρεές. Προσφάτως, όπως έγινε γνωστό, έγινε η δωρεά σχεδόν 500ων αστυνομικών μυθιστορημάτων (!) ιδρύοντας επί της ουσίας τμήμα αστυνομικής λογοτεχνίας, ενώ κάθε χρόνο δεκάδες ή και εκατοντάδες βιβλία παραδίδονται στη Βιβλιοθήκη με θέματα γενικά, ιστορικά, κοινωνικά από έναν ή περισσότερους, τακτικούς ή όχι, δωρητές – λάτρεις της φιλομάθειας.

Πρόσφατα, δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον δήμο Τρικκαίων τα αναλυτικά στοιχεία κίνησης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων για το 2018. Αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της αγάπης των Τρικαλινών προς το βιβλίο.

Τα μέλη που προέβησαν σε δανεισμό, ανέρχονται στα 18.551, ενώ οι επισκέψεις στο αναγνωστήριο στις 18.324. Ειδικότερα, πιο αναλυτικά:

Οργανωμένες επισκέψεις σχολείων: 990

Συμμετέχοντες σε δράσεις: 964

Χρήστες Η/Υ : 5.338

Δανεισθέντα βιβλία: 36.778

Σύνολο χρηστών: 44.167

Νέοι τίτλοι βιβλίων από αγορά: 837

Νέοι τίτλοι βιβλίων από 158 δωρεές εκ των οποίων οι 904 εισήχθησαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων και οι 551 παραδόθηκαν σε φορείς (π.χ. Α΄/θμια & Β΄/θμια Εκπ/ση, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων κ,α.): 1.455

Σύνολο νέων τίτλων βιβλίων: 1741

Συνολικός αριθμός βιβλίων: 51.726

Νέα μέλη: 606

Σύνολο μελών: 22.574

Σε έναν πληθυσμό περίπου 82.000, ουσιαστικά, ένας στους τέσσερις Τρικαλινούς είναι μέλος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων!

Συγκριτικά οι Τρικαλινοί και οι Τρικαλινές εμπιστεύονται τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τη μεγαλύτερη στον νομό Τρικάλων, και οι αριθμοί το πιστοποιούν.

Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 604 τα μέλη (ανέρχονται πλέον σε 22.574 ), κατά 49 τα νέα μέλη (εγγράφηκαν νέα 606 άτομα), κατά 596 τα βιβλία από αγορά, κατά 504 τα βιβλία από δωρεά, κατά 1347 τα βιβλία (ανέρχονται πλέον σε 51.726), κατά 799 οι χρήστες Η/Υ, κατά 100 οι οργανωμένες επισκέψεις σχολείων και κατά 804 οι επισκέψεις στο αναγνωστήριο.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνει ευχαριστίες σε όσους προχώρησαν μέχρι σήμερα σε δωρεές βιβλίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τονίζοντας πως πρόκειται για μια προσφορά στη γνώση και τον πολιτισμό.

10/03/2019 10:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Ζώη
Τρίκαλα, Ελλάδα

Η αποκριά στον Έβρο είναι η γιορτή του ξέφρενου γλεντιού: Έθιμο ορόσημο ο “Μπέης”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: