Οι επενδύσεις στο μενού της συνάντησης Δραγασάκη με τον υπ.Οικονομικών του Κουβέιτ




Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών του Κουβέιτ, δρ. Ναγιέφ Φαλάχ αλ Χατζράφ είχε σήμερα, Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της σύγκλησης της 1ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Κουβέιτ στις 13 και 14 Μαρτίου στην Αθήνα, στην οποία υπογράφηκαν, μεταξύ άλλων, τρία Μνημόνια Συνεργασίας σε τομείς αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (Βιομηχανική Ανάπτυξη, Τυποποίηση, Προώθηση Εξωτερικού Εμπορίου), συζητήθηκαν οι σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης και εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή, σχεδιάζοντας το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

  • «Η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη των εταίρων της και των αγορών, όπως επιβεβαιώνει και η πρόσφατη επιτυχής έκδοση 10ετούς ομολόγου», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση του χρέους έως και το 2032 δημιουργεί συνθήκες προβλεψιμότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι η χώρα «με οδικό χάρτη την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, θέτει τώρα σε προτεραιότητα την επιτάχυνση της ανάπτυξης, με έμφαση στις επενδύσεις και τη δημιουργία πολλών και ποιοτικών νέων θέσεων εργασίας, προς όφελος της κοινωνίας». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα ανταποκρίνεται στον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, ως δύναμη ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και προόδου, αναδεικνύοντας τις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές για τις χώρες και τους λαούς των Βαλκανίων.

  • Ο υπουργός Οικονομικών του Κουβέιτ, από την πλευρά του, εξήρε τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής πλευράς, δηλώνοντας ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να περάσουν οι σχέσεις των δύο χωρών σε νέο επίπεδο.

Ο αντιπρόεδρος, στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε την πρόσφατη ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης της διμερούς Συμφωνίας Προώθησης και Αμοιβαίας Προστασίας Επενδύσεων (ΣΠΠΕ) από την ελληνική Βουλή, καθώς και την έμφαση που δίνει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης τόσο στην εισαγωγή στοιχείων οικονομικού προγραμματισμού στη χάραξη πολιτικής όσο και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του κράτους Δικαίου και την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές δυνατότητες που διαμορφώνονται στη νέα φάση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τονίστηκαν και από τις δύο πλευρές οι ευκαιρίες που προκύπτουν ιδίως στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, της αγροδιατροφής, του τουρισμού -μάλιστα συζητήθηκε το ενδεχόμενο της επαναφοράς της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας και Κουβέιτ- της ναυτιλίας, των νέων τεχνολογιών, του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και πρωτοβουλίες ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας με έμφαση στον τομέα μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων.

Ακόμη, τέθηκε ως θέμα η δρομολόγηση αποστολής ελληνικής επιχειρηματικής ομάδας στο Κουβέιτ με στόχο τη διερεύνηση συνθηκών συνεργασίας και επενδύσεων, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πρωτοβουλίας «Κουβέιτ 2035».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
15/03/2019 18:38

Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου σε θέματα υποδομών και μεταφορών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: