Οι αριστερές δυνάμεις πρέπει να εμπνεύσουν την κοινωνία, δηλώνει ο Παναγιώτης Ρήγας




Την ανάγκη ανάδειξης «ενός κινήματος αναγέννησης της πολιτικής, μέσω της ενεργοποίησης του λαϊκού ενδιαφέροντος, που θα σταθεί εμπόδιο αλλά θα είναι και αντίδοτο στην παθολογία της πολιτικής, που εκδηλώνεται με όλα τα συμπτώματα ακραίων και νεοναζιστικών συμπεριφορών», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας σε άρθρο του στο Έθνος της Κυριακής με αφορμή τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις που «αποτελούν μια πρόκληση».

Ο κ. Ρήγας παρατηρεί ότι «τις τελευταίες δεκαετίες είχαμε την επικράτηση της λογικής του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που ευνόησε τη διαφθορά και τη διαπλοκή, όπου τα πάντα είναι οικονομία και όπου οικονομία είναι η αύξηση μόνο της κερδοφορίας του κεφαλαίου, πάνω στην οποία οικοδομούνται οι δομές και οι αξίες της κοινωνίας, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των ανθρώπων. Ως παραγόμενος πλούτος θεωρείται μόνο αυτός που αποτιμάται άμεσα σε χρήμα και έτσι η παραγωγή και καλλιέργεια αξιών που συνδέονται με το πολιτιστικό επίπεδο, το μορφωτικό επίπεδο και εν γένει την κουλτούρα μιας κοινωνίας περνάνε σε δεύτερη μοίρα αν όχι σε μαρασμό.

  • Αυτό οδήγησε σταδιακά στην απαξίωση της πολιτικής και στην μετάλλαξη, σε μεγάλο βαθμό, του πολιτικού προσωπικού, το οποίο, από ηγέτης και εμπνευστής της, τείνει να γίνει υπάλληλος μεγάλων συμφερόντων που πλέον γίνονται τα υποκείμενα άσκησης πολιτικής και εξουσίας σε διεθνές επίπεδο.

Αυτή η κατάσταση της λαϊκής αποστροφής, σχολιάζει, δίνει το έδαφος στις δυνάμεις της άρνησης της Δημοκρατίας, ν’ αναπτυχθούν και να εμποτίσουν την κοινωνία με το δηλητήριό τους. Αυτό, που εμφανίζεται σαν απέχθεια στα κοινά, στην πορεία “πολιτικοποιείται” και υιοθετεί τους αρνητές της Δημοκρατίας, μέσω ενός πολιτικού πρωτογονισμού με κύριο χαρακτηριστικό τη βία και το ρατσισμό».

  • «Ακροδεξιά, νεοναζιστικά και ρατσιστικά μορφώματα καταλαμβάνουν τις κενές θέσεις σε λαϊκές συνειδήσεις. Παράλληλα βρίσκουν ανοιχτές πόρτες τα οργανωμένα συμφέροντα αλλά και εγκληματικές οργανώσεις, για να κάνουν ένα βήμα μπροστά αποκτώντας πρόσβαση σε θεσμούς άσκησης εξουσίας. Έτσι “ξεπλένονται” και “νομιμοποιούνται”. Βλέπουμε λοιπόν ακόμα και ολόκληρα κράτη να αλώνονται. Η απειλή είναι κοντά μας», προειδοποιεί και προτρέπει:.

«Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι αριστερές και οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν το καθήκον να συγκροτήσουν ένα μέτωπο αναγέννησης της πολιτικής και ανάκτησης της λαϊκής εμπιστοσύνης. Ένα μέτωπο γνώσης, λογικής και αξιών. Να εμπνεύσουν την κοινωνία και να ηγηθούν εκστρατείας αποκατάστασης της θέσης της πολιτικής, απέναντι σε μια μονοσήμαντη κυριαρχία της οικονομίας πάνω στην κοινωνία που γίνεται για λογαριασμό της οικονομικής ελίτ. Η πολιτική δράση και η πολιτική στάση είναι μια από τις βασικές κατακτήσεις του ανθρώπινου πολιτισμού στην πορεία εξανθρωπισμού του ανθρώπου», καταλήγει.

09/03/2019 15:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

 

Οργισμένη απάντηση Μαξίμου στις “απρόκλητες επιθέσεις” του Βαγγέλη Μαρινάκη: Αιχμές σε ΝΔ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: