Ο Τραμπ συγχωνεύει το προξενείο για τους Παλαιστίνιους με την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ




Το προξενείο των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, που εξυπηρετεί τους Παλαιστίνιους, θα συγχωνευθεί στη νέα αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ σήμερα Δευτέρα, γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Κυριακή, εξέλιξη που αναμένεται να κλιμακώσει την οργή της παλαιστινιακής ηγεσίας.

Η απόφαση να υπάρχει μόνο μία αμερικανική διπλωματική αποστολή, που θα εξυπηρετεί το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Γενικά αναμενόταν να εφαρμοστεί στις αρχές Μαρτίου.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ επισημοποίησε την ημερομηνία.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Παλαιστινιακής Αρχής έχουν πρακτικά διακοπεί μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, τον Δεκέμβριο του 2017, και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία.

Το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ παραμένει ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης. Οι περισσότερες ξένες πρεσβείες είναι εγκατεστημένες στο Τελ Αβίβ, για να μην προδικαστεί το αποτέλεσμα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, που πάντως έχουν ανασταλεί εδώ και χρόνια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Βενεζουέλα “ώρα μηδέν”: Επιστρέφει ο Γκουαϊδό στο Καράκας, προειδοποιεί τον Μαδούρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: