Ο Τραμπ περπατά σε τεντωμένο σχοινί: Δεν διαπιστώνει άνοδο του λευκού εθνικισμού, λέει…




Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν διαπιστώνει άνοδο του λευκού εθνικιστικού, αλλά ίσως αυτό να αποτελεί ένα ζήτημα στην Νέα Ζηλανδία, όπου ένας ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον πιστών σε δύο τεμένη, σκοτώνοντας 49 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 42.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν διαπιστώνει άνοδο του λευκού εθνικιστικού, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος τόνισε: «Δεν νομίζω. Πιστεύω ότι είναι μια μικρή ομάδα ανθρώπων».

Παράλληλα είπε ότι δεν έχει δει το μανιφέστο στο οποίο ο φερόμενος δράστης καταγγέλει τους μετανάστες ως «εισβολείς», ενώ επαινεί τον Τραμπ ως «ένα σύμβολο ανανέωσης της λευκής ταυτότητας και του κοινού σκοπού».

Ο ένοπλος, που σκόρπισε τον θάνατο, ταξίδευε στο εξωτερικό, είχε άδεια οπλοφορίας, είπε η πρωθυπουργός Άρντερν

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι ο ύποπτος για το μακελειό στο Κράιστσερτς ταξίδευε σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν διέμενε στη χώρα πολύ καιρό.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, ο φερόμενος ως δράστης ήταν υπήκοος Αυστραλίας «που ταξίδευε σποραδικά στη Νέα Ζηλανδία, όπου διέμενε για διάφορα χρονικά διαστήματα».

«Δεν θα τον περιέγραφα ως επί μακρόν διαμένων» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το όνομά του δεν ήταν καταγεγραμμένο σε καμία λίστα παρακολούθησης στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία.

Σύμφωνα με τη πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, ο ύποπτος διέθετε ένα μικρό οπλοστάσιο ημιαυτόματων όπλων και είχε άδεια οπλοφορίας.

«Ο δράστης ήταν κάτοχος άδειας οπλοφορίας (…) την οποία είχε αποκτήσει τον Νοέμβριο του 2017» είπε η Άρντερν.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι οι νόμοι μας για τα όπλα θα αλλάξουν» υποσχέθηκε η ίδια.

Τα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης ήταν μεταξύ άλλων από το Πακιστάν, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία και τη Μαλαισία, εξήγησε η Τζασίντα Άρντερν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters-AFP
Ουέλινγκτον, New Zealand

Η εξάπλωσή της βίαιης ιδεολογίας μέσα από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: