Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν στόχο να συνθλίψουν τα μικρά κόμματα, λέει η Κατερίνα Μπακογιάννη




«Είναι πλέον σαφές ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ έχουν στόχο να συνθλίψουν τα μικρά κόμματα, ώστε να διαδέχεται το ένα κόμμα το άλλο ως “σωτήρας”, ενώ στην πραγματικότητα τίποτα δεν αλλάζει στην χώρα», τόνισε σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Κατερίνα Μπακογιάννη.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι «σε αυτό το κλίμα, το Ποτάμι, το οποίο κουβαλάει μια κουλτούρα συναίνεσης και συνεργασίας στο DNA του, είναι η μόνη λύση για να αλλάξουν τα πράγματα». «Το Ποτάμι έχει αποδείξει ότι ψηφίζει τα σωστά και καταψηφίζει όσα θεωρεί λάθος, ανεξάρτητα από το ποιος τα προτείνει», σημείωσε ακόμη.

Μέσω του Πρακτορείου, απαντά στο προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα προς τους προοδευτικούς πολίτες, λέγοντας ότι η προοδευτικότητα κρίνεται στην πράξη, και διερωτάται αν «είναι προοδευτικό να συγκυβερνάς με τους Ανεξάρτητους Έλληνες επί 4 χρόνια».

Σχολιάζοντας την πλατφόρμα «Γέφυρα» η εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού υποστήριξε, στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολλές ευκαιρίες να ρίξει γέφυρες συναίνεσης για το καλό της χώρας και δεν το έκανε». «Τελευταία ευκαιρία η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχθηκε καμία από τις προτάσεις του Ποταμιού» προσθέτει.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Κατερίνα Μπακογιάννη επισημαίνει: «Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι γιατί το Ποτάμι ψήφισε τη Συμφωνία αλλά γιατί άλλαξαν άποψη η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και την καταψήφισαν. Προφανώς για μικροκομματικά οφέλη και ψήφους!».

Τέλος αναφερόμενη στη στελέχωση του κράτους κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για «κομματισμό στο… τετράγωνο, με πολλούς διορισμούς ημετέρων», αλλά και την ΝΔ υποστηρίζοντας «ότι είναι κοινό μυστικό ότι στελέχη της ΝΔ τελούν εν αναμονή για να κάνουν επέλαση στο κράτος».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της εκπροσώπου Τύπου του Ποταμιού Κατερίνας Μπακογιάννη στην Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

  • Ερ.: Γιατί στο ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού συμμετέχουν πολίτες που κατοικούν και εργάζονται εκτός Ελλάδος; Tι θέλετε να σηματοδοτήσετε με αυτή την επιλογή;

Απ.: Οι πρώτοι υποψήφιοι που ανακοίνωσε το Ποτάμι είναι όλοι τους ξεχωριστοί επιστήμονες που έχουν διακριθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι άνθρωποι που έχουν βιώσει στην καθημερινότητα τους την καλή πλευρά της Ευρώπης: αξιοκρατία, ίσες ευκαιρίες χωρίς… πολιτικό μέσο, ίσα δικαιώματα ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Επαγγελματίες που γνωρίζουν τι σημαίνει ανοικτά πανεπιστήμια στην κοινωνία και πώς η έρευνα μπορεί και πρέπει να γίνεται όχημα για την ανάπτυξη. Πολίτες που νιώθουν την Ευρώπη πατρίδα τους μακριά από εθνικισμούς, αλλά ταυτόχρονα παραμένουν Έλληνες και θέλουν να προσφέρουν στην Ελλάδα μέσα από το ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού. Πέρα από αυτό, οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι είναι και λαμπροί εκπρόσωποι της γενιάς που έφυγε τα χρόνια της κρίσης. Εκπρόσωποι της γενιάς του “brain drain” που εξακολουθεί να θέλει να επιστρέψει, εφόσον δημιουργούνται βέβαια και οι προϋποθέσεις για να μπορούν να εργαστούν και να ζήσουν αξιοπρεπώς την οικογένεια τους.

  • Ερ.: Βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις να ενισχύεται ο δικομματισμός. Μπορεί να αντέξει το Ποτάμι στις συνθήκες πόλωσης που δημιουργούνται;

Απ.: Είναι πλέον σαφές ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ έχουν στόχο να συνθλίψουν τα μικρά κόμματα ώστε να διαδέχεται το ένα κόμμα το άλλο ως «σωτήρας», ενώ στην πραγματικότητα τίποτα δεν αλλάζει στην χώρα. Διότι πώς μπορεί να πάει μπροστά η χώρα και να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μέσα σε αυτό το ακραίο κλίμα πόλωσης; Όταν η αντιπολίτευση πάντα καταψηφίζει κάθε νομοσχέδιο της κυβέρνησης – ακόμα και εάν συμφωνεί – και η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά της στις προτάσεις άλλων πολιτικών δυνάμεων; Ε, σε αυτό το κλίμα το Ποτάμι, το οποίο κουβαλάει μια κουλτούρα συναίνεσης και συνεργασίας στο DNA του, είναι η μόνη λύση για να αλλάξουν τα πράγματα. Το Ποτάμι έχει αποδείξει ότι ψηφίζει τα σωστά και καταψηφίζει όσα θεωρεί λάθος, ανεξάρτητα από το ποιος τα προτείνει.

  • Ερ.: Μήπως η επιλογή σας να ψηφίσετε τη Συμφωνία των Πρεσπών ευθύνεται για τα μειωμένα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις;

Απ.: Το Ποτάμι ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Πρόκειται για μία καλή συμφωνία που έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα που ταλάνιζε την εξωτερική μας πολιτική επί δεκαετίες και έθεσε τέρμα σε τυχόν αλυτρωτικές διαθέσεις από την πλευρά των γειτόνων μας. Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό ήταν θέση του Ποταμιού από το 2014. Ήταν όμως και πάγια θέση της Ελλάδας την οποία είχαν υποστηρίξει όλοι οι πρώην Έλληνες πρωθυπουργοί, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επί δεκαετίες. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι γιατί το Ποτάμι ψήφισε τη Συμφωνία αλλά γιατί άλλαξαν άποψη η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και την καταψήφισαν. Προφανώς για μικροκομματικά οφέλη και ψήφους!

  • Ερ.: Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε στην εκδήλωση για τα 5 χρόνια του Ποταμιού ότι χρειάζεστε 500.000 ψήφους στις ευρωεκλογές. Είναι ένας εφικτός στόχος;

Απ.: Γιατί όχι; Είμαστε 3 μήνες μακριά από τις ευρωεκλογές και ο 1 στους 4 ψηφοφόρους παραμένει αναποφάσιστος, ενώ η αποχή στις τελευταίες ευρωεκλογές ήταν 40%. Αυτή τη μάχη πρέπει να δώσουμε ώστε να πείσουμε όλους όσοι είναι απογοητευμένοι από το παρόν πολιτικό σύστημα να υποστηρίξουν στην κάλπη ένα αμιγώς ευρωπαϊκό κόμμα που θα παλέψει για περισσότερη Ευρώπη και μία πιο ισχυρή Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Ξέρετε… Η Ευρώπη – και κυρίως οι αξίες της Ευρώπης – δεν είναι «α λα καρτ». Δεν μπορεί να λες ότι είσαι ευρωπαϊκό κόμμα και να μην θέλεις διακριτούς ρόλους εκκλησίας – κράτους, όπως η ΝΔ. Ή να εμποδίζεις την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Ποτάμι πράγματι δικαιούται να περηφανεύεται ότι είναι ένα ευρωπαϊκό κόμμα – ίσως το μόνο αυθεντικό ευρωπαϊκό κόμμα.

  • Ερ.: Γιατί απορρίψατε την πρόσκληση που απεύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στους πολίτες που, όπως είπε, αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί

Απ.: Πολλοί αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί αλλά η προοδευτικότητα κρίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια. Είναι προοδευτικό να συγκυβερνάς με τους Ανεξάρτητους Έλληνες επί 4 χρόνια;

  • Ερ.: Πώς σχολιάζετε την πλατφόρμα «Γέφυρα»; Tο Ποτάμι θα συμμετάσχει στη συζήτηση με την παρουσία του Ούντο Μπούλμαν; Γιατί;

Απ.: Τα στελέχη του Ποταμιού δεν παύουν να συζητούν με σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθερους για το μέλλον της Ευρώπης. Τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης πράγματι χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις με βάση όμως τον διάλογο και κάποιες προγραμματικές θέσεις. Αλλιώς δεν πρόκειται για «γέφυρα» αλλά για «πυροτέχνημα». Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολλές ευκαιρίες να ρίξει γέφυρες συναίνεσης για το καλό της χώρας και δεν το έκανε. Τελευταία ευκαιρία η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχθηκε καμία από τις προτάσεις του Ποταμιού. Δυστυχώς χάσαμε άλλα δέκα χρόνια για ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση με ευθύνη, βέβαια, και της ΝΔ.

  • Ερ.: Μετεκλογικά θα συνεργαζόσασταν πιο εύκολα με την ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απ.: Το Ποτάµι θα στηρίξει στην επόμενη βουλή αυτούς που θα στηρίξουν τις βασικές του θέσεις, στην κατεύθυνση φιλελεύθερων ευρωπαϊκών προοδευτικών λύσεων για τη χώρα, όπως αποφασίστηκε και στο συνέδριο του Νοεμβρίου. Δεν θέλουμε «ακυβερνησία», ούτε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις…

  • Ερ.: Οι προϋποθέσεις για συνεργασία μετά τις εκλογές λέτε ότι είναι «Πρώτα οι νέοι, όχι στα κόμματα, μπροστά το περιβάλλον, ναι στη διαφορετικότητα, ναι στη δική σου δουλειά». Τι εννοείται λέγοντας όχι στα κόμματα, τα οποία είναι οι φορείς ιδεών και πολιτικών επιλογών;

Απ.: Το Ποτάμι αντιστρατεύεται την κομματοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις. Δυστυχώς τα δείγματα που έχει δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη στελέχωση του κράτους είναι ο κομματισμός στο… τετράγωνο με πολλούς διορισμούς ημετέρων. Από την άλλη είναι κοινό μυστικό ότι στελέχη της ΝΔ τελούν εν αναμονή για να κάνουν επέλαση στο κράτος. Το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που δεν έκανε οργανώσεις σε όλη την χώρα αποσπώντας δημοσίους υπαλλήλους και βάζοντας τους σε ένα γραφείο να μαζεύουν αιτήματα.

Ο Μητσοτάκης θα πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, λέει ο Κικίλιας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: