Ο πιο επιτυχημένος υπουργός Οικονομικών έκλεισε μία τράπεζα: Παραμένει στη θέση του!




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η περίπτωση του Χάρη Γεωργιάδη, του επιτυχημένου υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, είναι γνωστή στο Πανελλήνιο, και όχι μόνο, διότι -και αυτή είναι η αλήθεια- κατάφερε με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τη βοήθεια και των αντιπάλων κομμάτων, εκτός του ΑΚΕΛ, να σώσει την κυπριακή οικονομία.

  • Βεβαίως, προηγήθηκε ένα γενναίο κούρεμα των καταθέσεων των πολιτών, που έπρεπε και μπορούσε να αποφευχθεί, αλλά αυτό δεν μειώνει την επιτυχία. Και πρόκειται για μεγάλη επιτυχία εάν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα που βρέθηκε πρώτη στο μάτι του κυκλώνα, εξήλθε των Μνημονίων μόλις τον περασμένο Αύγουστο, και μετά από 8 χρόνια και 3 μήνες σκληρών προγραμμάτων που έφεραν τη μεγαλύτερη δυστυχία στον ελληνικό λαό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μερικοί λένε πως η περίπτωση της Κύπρου δεν ήταν ίδια με αυτή της Ελλάδας. Όμως, όλα αυτά είναι δικαιολογίες και μασκαραλίκια. Χωρίς αμφιβολία, οι Κύπριοι πολιτικοί που έχουν πολλά κουσούρια ίδια με αυτά των Ελλήνων συναδέλφων τους, είναι πιο οργανωμένοι και θα έλεγα πως αγαπούν περισσότερο την Πατρίδα τους. Δεν έκλαψαν πάνω από τα αποκαϊδια όταν επιβλήθηκε το κούρεμα των καταθέσεων. Συνεργάστηκαν για να γίνουν τα αποκαϊδια λουλούδια. Και για ένα διάστημα έγιναν…

  • Ο κ. Γεωργιάδης, λοιπόν, ήταν ο πρωταγωνιστής και τα εύσημα τα κέρδισε. Όμως, φαίνεται πως στο θέμα της Συνεργατικής Τράπεζας έκανε τόσα λάθη, που οι πολίτες θα ξεχάσουν την επιτυχία του με το Μνημόνιο. Η Ερευνητική Επιτροπή στο πόρισμά της για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, του επιρρίπτει όλη την ευθύνη και οι πάντες του ζητούν να παραιτηθεί, αλλά ο κ. Αναστασιάδης δεν ακούει κανένα. Τον στηρίζει. Λόγω των λαθών τους, προκλήθηκε τεράστια ζημιά στην οικονομία της Κύπρου και χάθηκε ένα ιστορικό τραπεζικό ίδρυμα με μεγάλη ιστορία, που στήριξε κυρίως τους άμοιρους των κωμοπολεων και των χωριών.

Παρακολούθησα τον τρόπο αντίδρασης του κ. Γεωργιάδη μετά την καταστροφή της Συνεργατικής και ομολογώ ότι έπεσα από τα σύννεφα. Ουδείς αλάνθαστος βεβαίως. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέρει και το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, οι ευθύνες του Κύπριου υπουργού Οικονομικών υπήρξαν βαρύτατες και αδιαμφισβήτητες.

Η αλήθεια είναι ότι μετά την επιτυχία της εξόδου από το Μνημόνιο, τα μυαλά του κ. Γεωργιάδη «πήραν αέρα» όπως λέει ο σοφός λαός του νησιού. Με αποτέλεσμα να νομίζει ότι έγινε ο «Βούδας» της παγκόσμιας οικονομίας, ξεχνώντας ότι είναι ο υπουργός Οικονομικών μίας μικρής χώρας.

Η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας -εκεί που μιλούσαμε για “οικονομικό θαύμα”- αρχίζει να γίνεται καταθλιπτική. Οι τράπεζες, για τις οποίες πετάχθηκαν στο …γάμο του Καραγκιόζη πάνω από δέκα δισεκατομμύρια -μπορεί νάναι και περισσότερα- δυσκολεύονται πάλια. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τον δημόσιο τομέα και αφήνει στη μοίρα του τον ιδιωτικό.

Είναι οι καταστάσεις που θυμίζουν τις εποχές προ του 2013 όταν η κυπριακή οικονομία κατέρρευσε…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Μετά την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο, είχα εισηγηθεί από αυτή την ιστοσελίδα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κάνει μεταγραφή τον κ. Γεωργιάδη. Mea culpa…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Ανέδειξαν τη διαφθορά σε επιστήμη: Χάθηκαν δισ. ευρώ και οι υπεύθυνοι καλά αρμενίζουν!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: