Ο Πάιατ θεωρεί πιθανή τη συμμετοχή του Πομπέο στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

File Photo: Ο πρέσβης των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt σε συζήτηση, με τον διευθυντή της αγγλόφωνης Καθημερινής Αθανάσιο Έλλις, στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, στους Δελφούς. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Την πιθανή συμμετοχή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην επόμενη τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του διευθυντή της αγγλόφωνης Καθημερινής Αθανάσιου Έλλις, ο κ. Πάιατ επιβεβαίωσε ότι διεξάγεται συζήτηση, προκειμένου να συμμετάσχει ο κ. Πομπέο στη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, προσθέτοντας ότι ο τόπος και o χρόνος της πραγματοποίησής της εναπόκειται στη ρύθμιση πρακτικών ζητημάτων.

Ως προς τον τομέα των ενεργειακών, ο Αμερικανός Πρέσβης χαρακτήρισε τον αγωγό Eastmed ως ένα σημαντικό έργο που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η αγορά θα αποφασίσει κατά πόσο θα δημιουργηθεί αυτός ο αγωγός. «Προφανώς οι ανακοινώσεις της Exxon Mobil χθες θα επηρεάσουν θετικά την αγορά», πρόσθεσε ο κ. Πάιατ.

O Αμερικανός Πρέσβης αναφέρθηκε, επίσης, και στην πιθανή διεξαγωγή ερευνών υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης από την Exxon Mobil, σε συνεργασία με την Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), αναφέροντας ότι «ελπίζουμε ο Υπουργός κ. Σταθάκης να ολοκληρώσει και τα τελευταία γραφειοκρατικά θέματα και να τον ρωτήσετε για αυτό».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι τη φετινή χρονιά ολοκληρώνεται το τελευταίο μέρος του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑP), συγχαίροντας τις ελληνικές κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ που συνέβαλαν, η καθεμία κατά τη θητεία της, στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου.

Τέλος, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στην ανάκαμψη της Ελλάδας ως σημαντικού δρώντος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, υποδεικνύοντας ως πιο προφανή έκφραση αυτού του γεγονότος τη σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης
Ελλάδα/Αθήνα

Συνάντηση Κατρούγκαλου–Ντιμιτρόφ στο Φόρουμ των Δελφών:Στο επίκεντρο η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal