Ο Κούσνερ κατηγορείται για χρήση WhatsApp σε επίσημα καθήκοντα: Πλήρης άγνοια από τον Τραμπ




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι δεν γνώριζε τίποτα περί της χρήσης, από τον γαμπρό και σύμβουλό του Τζάρεντ Κούσνερ, του εργαλείου κρυπογραφημένων μηνυμάτων WhatsApp, μία ημέρα αφότου ένας από τους κορυφαίους βουλευτές του Δημοκρατικού κόμματος έθεσε ερωτήματα για αυτές τις “ανεπίσημες” επαφές.

  • Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας Ελάιτζα Κάμινγκς ρώτησε τον Λευκό Οίκο για τη χρήση αυτού του μη επίσημου εργαλείου από τον Κούσνερ στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου του. Στην επιστολή του προς τον Λευκό Οίκο ανέφερε ότι ο δικηγόρος του Κούσνερ είπε στους βουλευτές ότι ο πελάτης του χρησιμοποιούσε το WhatsApp στο πλαίσιο της εκτέλεσης των επίσημων καθηκόντων του. Το γεγονός αυτό παραβιάζει τον νόμο που απαγορεύει σε αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και της κυβέρνησης να χρησιμοποιούν άλλους λογαριασμούς πέραν των επισήμων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για τη Φλόριντα, όπου θα περάσει το Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ αρνήθηκε ότι γνώριζε την υπόθεση. “Δεν ξέρω τίποτα για αυτό. Ποτέ δεν άκουσα κάτι τέτοιο, ποτέ δεν το άκουσα”, απάντησε.

  • Στην επιστολή του ο Κάμινγκς αναφέρει ότι ο δικηγόρος Άμπι Λόουελ είπε επίσης στο Κογκρέσο ότι και η Ιβάνκα Τραμπ, η κόρη του προέδρου, σύζυγος του Κούσνερ και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, συνέχισε να χρησιμοποιεί τον προσωπικό λογαριασμό της ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τις επίσημες επαφές της. Κάτι τέτοιο παραβιάζει επίσης τον Νόμο περί Προεδρικών Αρχείων.

Ωστόσο ο Λόουελ, σε επιστολή του προς τον Κάμινγκς, χαρακτηρίζει “μη απολύτως ακριβή” τα σχόλια του τελευταίου για τις δηλώσεις που έκανε στο Κογκρέσο. Αρνήθηκε μεταξύ άλλων ότι δήλωσε σε μέλη του Κογκρέσου ότι ο Κούσνερ επικοινωνούσε μέσω οποιασδήποτε εφαρμογής με ξένους “ηγέτες” ή “αξιωματούχους”. Γνώριζε όμως ότι ο Κούσνερ χρησιμοποιούσε τέτοιες εφαρμογές για να επικοινωνεί “με κάποιους ανθρώπους”, τους οποίους δεν κατονόμασε.

  • Ο Λόουελ αρνήθηκε επίσης ότι η Ιβάνκα Τραμπ συνεχίζει να δέχεται την ηλεκτρονική αλληλογραφία της στον προσωπικό λογαριασμό της. Είπε ότι η κόρη του προέδρου “πάντα κάνει προώθηση των επίσημων (μηνυμάτων) στον λογαριασμό της στον Λευκό Οίκο”.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 ο Τραμπ κατακεραύνωνε την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον επειδή χρησιμοποιούσε έναν ιδιωτικό διακομιστή ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών. Το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης έκαναν έρευνα αλλά δεν άσκησαν δίωξη στην Κλίντον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, VoA, Reuters
22/03/2019 21:46

Νέα αποχώρηση από τον Λευκό Οίκο: Φεύγει ο σύμβουλος για θέματα εμπορίου Κλιτ Ουίλεμς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: