Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και ξεναγήθηκε στο Νοράτλας και στο μνημείο «Μάνας Αγνοουμένου». ΚΥΠΕ - ΗΒΗ ΜΙΤΣΙΔΟΥ

Ο Κατρούγκαλος δεν αναφέρθηκε σε συμμετοχή Τουρκίας στις τριμερείς, διορθώνουν πηγές…

“Είναι δικαίωμα κάθε χώρας να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”, δηλώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ουδέποτε αναφέρθηκε σε συμμετοχή της Τουρκίας σε τριμερή ή άλλα σχήματα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, τόνισε ότι αναφορικά με το ρόλο της Τουρκίας στα ενεργειακά ζητήματα η Αθήνα αναγνωρίζει στη γείτονα χώρα όσα προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο: «Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο; Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό».

Αναφερόμενος στις συνεργασίες της Ελλάδας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σημείωσε ότι αυτές κινούνται στο πλαίσιο σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και στα κυριαρχικά δικαιώματα.

Όσον αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αυτή ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και αναφέρθηκε ειδικώς στο κοινό ταμείο που έχει εγκρίνει η κυπριακή Βουλή και για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, στο οποίο θα κατατεθούν τα έσοδα από τις ενεργειακές πηγές για να αξιοποιηθούν και προς όφελος των Τουρκοκυπρίων μετά την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι η Αθήνα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι αυτές πρέπει να έχουν πιθανότητες συμφωνίας και να μην γίνουν μόνο για επίδειξη.

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης
Ελλάδα/Αθήνα 20/03/2019

Θετική η Ελλάδα στη συμμετοχή της Τουρκίας σε τριμερή-ενεργειακά, δηλώνει ο Κατρούγκαλος

Be the first to comment on "Ο Κατρούγκαλος δεν αναφέρθηκε σε συμμετοχή Τουρκίας στις τριμερείς, διορθώνουν πηγές…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*