O ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία δεν θέλει να εμπλακεί στην κατάργηση του Obamacare




Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ δεν έχει την πρόθεση να ηγηθεί της πολιτικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ώστε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να μετατραπεί “σε κόμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σχολιάζει το “Politico.”

“Περιμένω να δω τις προτάσεις του προέδρου και το πως μπορεί να συνεργαστεί με τον πρόεδρο του σώματος,” δήλωσε χθες ο Μακόνελ στην διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης, προσθέτοντας: “Επικεντρώνω την προσπάθειά μου, στο να σταματήσω το σχέδιο των Δημοκρατικών ‘Ιατρική Φροντίδα για κανέναν,’” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μακόνελ.

  • Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, ασχολήθηκε εβδομάδες και μήνες με το πολιτικό αδιέξοδο του τομέα της υγείας το 2017, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι που είχαν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο τόσο στην Γερουσία, όσο και στην Βουλή των Αντιπροσώπων προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καταργήσουν το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare).
    Η προσπάθεια αυτή εξελίχθηκε σε έναν σοβαρό πολιτικό πονοκέφαλο για τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς το σχέδιο τους για την αντικατάσταση του Obamacare κατέρρευσε πρώτο, ενώ ακολούθησε ένα σχέδιο περιορισμού των δαπανών για την υγεία, το οποίο επίσης δεν στάθηκε δυνατό να ψηφιστεί από το Κογκρέσο.
    Το άνοιγμα της συζήτησης για τον τομέα της προσφοράς των υπηρεσιών υγείας στις ΗΠΑ βρίσκει την κυβέρνηση Τραμπ διχασμένη, ενώ η πλειοψηφία των γερουσιαστών βρίσκεται αντιμέτωπη με την σοβαρή πρόκληση της επανεκλογής της, στις προεδρικές εκλογές του 2020.
    Παράλληλα, ο Μακόνελ θα είναι επίσης, υποψήφιος για την επανεκλογή του, ενώ μία νέα διχαστική συζήτηση μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων για τις υπηρεσίες υγείας, θα είναι το τελευταίο πράγμα με το οποίο θα επιθυμούσε να βρεθεί αντιμέτωπος (προεκλογικά) ο ίδιος.

Από την άλλη μεριά, αυτή ακριβώς, είναι η πολιτική επιθυμία του προέδρου Τραμπ, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση, μετά από σχετική κίνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης προωθεί την ολική κατάργηση του Obamacare, μεταβάλλοντας την προηγούμενη στάση της.

Έτσι, ο Μακόνελ που εκλέγεται στο Κεντάκι και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία μεταβιβάζουν την ευθύνη καθορισμού των επόμενων κινήσεων για το Obamacare στις πλάτες του προέδρου Τραμπ.

Η καθαρή άρνηση του Μακόνελ να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός σχεδίου νόμου για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να το προωθήσει στην ολομέλεια της Γερουσίας αντανακλά το πολιτικό του ένστικτο. Έτσι, ο ίδιος θεωρεί ότι είναι καλύτερο να επικεντρώσει την προσοχή του στις αδυναμίες των Δημοκρατικών (την πίεση της αριστερής πτέρυγας για το πρόγραμμα υγείας που είναι γνωστό ως Medicare for All), παρά να προσπαθεί να ενώσει το δικό του κόμμα, για μία νομοθετική πρόταση, η οποία είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα συναντήσει την αντίδραση των Δημοκρατικών στην Γερουσία, αλλά και την αρνητική στάση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικής Νάνσι Πελόζι.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον δήλωσε ότι επιθυμεί να προχωρήσει μπροστά με μία νέα συζήτηση για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς να διαπιστώνει μία παρόμοια επιθυμία στην ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων. “Δεν αισθάνομαι συνολικά το ίδιο,” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παρά το γεγονός ότι σε πολιτικό επίπεδο, ο Μακόνελ υποστηρίζει τις προϋπάρχουσες υγειονομικές καλύψεις, σε μία συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων που πραγματοποιήθηκε προχθές, ο ίδιος υποστήριξε ότι οι γερουσιαστές θα πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ζητώντας από την κυβέρνηση Τραμπ ένα σχέδιο δράσης, ενώ από την άλλη μεριά, θα επικεντρώσουν την προσοχή τους για να πλήξουν τα μέτρα που προτείνουν οι Δημοκρατικοί για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως δήλωσαν πηγές που έλαβαν μέρος στην συνάντηση αυτή.

Λίγο αργότερα, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία εμφανίστηκαν να υιοθετούν την ίδια στρατηγική: Ας περιμένουμε να δούμε τι θα προτείνει ο Λευκός Οίκος.

“Ο ηγέτης μας έχει αγχωθεί περιμένοντας να δει τι θα παρουσιάσουν ο πρόεδρο και η ομάδα του, στο πλαίσιο μιας πρότασης. Τα καλά νέα για εμάς, είναι η εναλλακτική λύση που προτείνουν οι Δημοκρατικοί, το λεγόμενο σχέδιο Medicare for All, το κυβερνητικό πρόγραμμα που δεν είναι δημοφιλές,” δήλωσε ο αναπληρωτής του Μακόνελ, Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Θουν.

Ο Μαρκ Σορτ, υψηλόβαθμος βοηθός του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς δήλωσε προχθές στην τηλεόραση ότι ο Λευκός Οίκος θα προχωρήσει στην κατάθεση ενός σχεδίου στο Κογκρέσο.

Από την άλλη μεριά, οι Ρεπουμπλικάνοι γνωρίζουν καλά ότι οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θα έχουν κάποια διάθεση να ασχοληθούν με την πρόταση αυτή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει την δική του ατζέντα, άσχετα από την κοινοβουλευτική σύνθεση πλειοψηφίας που έχουν οι Δημοκρατικοί στο παραπάνω αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.

“Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα γίνει το Κόμμα της Μεγάλης Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης!” Έγραψε χθες το απόγευμα ο ίδιος στο Tweeter. “Προχωράμε μπροστά στα Δικαστήρια, αλλά και Νομοθετικά!” Πρόσθεσε.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις, οι Ρεπουμπλικάνοι εξέφραζαν τις αντιρρήσεις τους στην διάρκεια της εβδομάδας για την επιστροφή του ζητήματος κατάργησης του Obamacare στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας του Κογκρέσου.

Ωστόσο, οι ίδιοι επιδιώκουν να μην έρθουν σε ευθεία πολιτική σύγκρουση με τον πρόεδρο Τραμπ κατά την παρούσα περίοδο και με αφορμή την μη δημοφιλή για τους Ρεπουμπλικάνους προώθηση της κατάργησης του Obamacare, χωρίς να έχει διαμορφωθεί μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την αντικατάστασή του.

Σε ερώτηση σχετική με την προοπτική των κινήσεων για ένα νέο όραμα σχετικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως απαιτεί ο πρόεδρος Τραμπ, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Πατ Ρόμπερτς, απάντησε χαμογελώντας: “Δεν μπορείτε να επικαλεστείτε ένα χαμόγελο.”

Σε επίπεδο ρεαλιστικών πολιτικών εξελίξεων η ψήφιση ενός νέου νομοσχεδίου για τις ιατροφαρμακευτικές παροχές πριν από τις εκλογές του 2020, θεωρείται απίθανη.

Πηγή: “Politico”
29/03/2019 09:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Ελλάδα

 

O Τραμπ και ο ομόλογός του της Νότιας Κορέας θα συζητήσουν για το αδιέξοδο στις συνομιλίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: