Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επισκέπτεται Αφγανιστάν και Πακιστάν




Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας έφθασε στο Αφγανιστάν χθες Κυριακή, με σκοπό να υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία στην εμπόλεμη χώρα, ενώ αύριο Τρίτη θα συνεχίσει το ταξίδι του στο Πακιστάν.

«Με το ταξίδι αυτό στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα: η Γερμανία αναλαμβάνει τις ευθύνες της, ως ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός και ως χώρα που συνεισφέρει στρατεύματα (στη δύναμη του NATO) στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Μάας.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας μετέβη αρχικά αεροπορικώς στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, όπου ο γερμανικός στρατός διατηρεί τη μεγαλύτερή του βάση εκτός Γερμανίας, το Στρατόπεδο Μάρμαλ.

Η Γερμανία έχει αναπτύξει 1.300 στρατιωτικούς εντός των ορίων της αποστολής του NATO για την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θορύβησε τους συμμάχους των ΗΠΑ πρόσφατα εκφράζοντας την πρόθεσή του να αποσύρει τις δυνάμεις της χώρας του από το αφγανικό θέατρο.

Αύριο ο Μάας θα επισκεφθεί το Ισλαμαμπάντ, όπου για πολλούς βρίσκεται το κλειδί της ασφάλειας του Αφγανιστάν. Αναμένεται να προτρέψει την πακιστανική κυβέρνηση να συνεργαστεί πιο στενά με την Καμπούλ.

Οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν κατηγορούνται συχνά ότι υποστηρίζουν ισλαμιστές εξτρεμιστές με σκοπό να αποσταθεροποιήσουν άλλες χώρες της περιοχής, πράγμα το οποίο το Ισλαμαμπάντ διαψεύδει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Μαζάρ-ι-Σαρίφ, Afghanistan

Η Κίνα έδωσε εντολή να ανασταλούν πτήσεις με Boeing 737 MAX 8: Σημαντικά προβλήματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: