Ο Έλληνας που ξεγέλασε το θάνατο: Μήπως έφτασε η ώρα να δούμε την ζωή με άλλο μάτι;




Του Δρ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ

Πολλές φορές κάποια γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας, αποδεικνύονται καθοριστικά και μας σημαδεύουν καταλυτικά στο υπόλοιπο του βίου μας. Ειδικά όταν εξ αιτίας τους αναγκαζόμαστε να αναθεωρήσουμε παντελώς όλη την προηγούμενη επί γης διαδρομή μας. Ένα τέτοιο περιστατικό είναι κι αυτό που συνέβηκε την περασμένη Κυριακή με τη συντριβή του αεροσκάφους που είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες σε αυτό.

  • Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου σαν αστραπή. Το αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση της Ethiopian Airlines από την Αντίς Αμπέμπα με προορισμό το Ναϊρόμπι της Κένυας, δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. Έξι μόλις λεπτά μετά την απογείωση του κατέπεσε και συντρίβει στο έδαφος με αποτέλεσμα το ακαριαίο θάνατο και των 157 επιβατών που επενέβαιναν σε αυτό (149 επιβάτες από 33 χώρες και οκτώ μέλη του πληρώματος).

Ο Αντώνης Μαυρόπουλος που επρόκειτο να πετάξει με την εν λόγω πτήση, δεν επιβιβάστηκε ποτέ στο μοιραίο αεροσκάφος λόγω φοβερών συγκυριών. Για την ακρίβεια έφτασε με καθυστέρηση δύο μόλις λεπτών αφότου είχε τελειώσει ο έλεγχος επιβατών και άρχισε η διαδικασία της επιβίβασης. Ο Έλληνας επιχειρηματίας περιέγραψε με συγκλονιστικά λόγια στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, όλα όσα έζησε και πως μια αόρατη δύναμη τον κράτησε έξω από τη μοιραία πτήση.

«Έβλεπα τους τελευταίους επιβάτες να μπαίνουν μέσα αλλά ήταν κλειστή η πύλη και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα.  Ζήτησα τα ρέστα όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις». Όταν στη συνέχεια προσπάθησε να βρει τρόπο να ταξιδέψει με την επόμενη πτήση, μάθαινε ότι το Boing 737 max αγνοείτο. Και λίγο αργότερο έμεινε στήλη άλατος όταν πληροφορήθηκε ότι το εν λόγω αεροσκάφος συνετρίβη σχεδόν αμέσως μετά την απογείωση του με αποτέλεσμα όλοι οι επιβαίνοντες σε αυτό να χάσουν τη ζωή τους.

  • «Δεν κοιμήθηκα όλο το βράδυ γιατί είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει κανείς όλο αυτό που έγινε. Σιγά – σιγά όσο περνάει ο καιρός ερχόμαστε όλο και πιο κοντά με την πραγματικότητα. Καταλαβαίνω πόσο δίπλα πέρασα από το θάνατο και από την άλλη στενοχωριέμαι και συντρίβομαι για τους ανθρώπους που χάθηκαν. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Ξέρετε τι γίνεται; Είμαι μια από τις περιπτώσεις που μπορεί πραγματικά να σου αλλάξουν τη ζωή. Κάποιος φίλος μου είπε ότι “σου δόθηκε δώρο μια δεύτερη ζωή. Φρόντισε να την ζήσεις όπως θέλεις”», είπε ο κ. Μαυρόπουλος και συνέχισε: «Χάσαμε ανθρώπους που τους ξέραμε. Γνωστούς, φίλους και είναι συγκλονιστικό να ξέρεις ότι χάθηκαν για το τίποτα μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Δεν μπήκα στην πτήση από τύχη».

Ο Αντώνης Μαυρόπουλος παρά την απερίγραπτη χαρά του χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ώρες μετά το τραγικό περιστατικό για να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβη. «Μου έφυγε η γη κάτω από τα πόδια. Είναι ένα συγκλονιστικό συναίσθημα. Να είναι μια αφορμή να γίνουν κάποιες αλλαγές. Να δούμε την ζωή με άλλο μάτι. Τέτοιες ευκαιρίες δεν δίνονται πάντα».

Εδώ ακριβώς είναι που πρέπει να σταθούμε όλοι μας. Να δούμε, ναι, τη ζωή μας με μια άλλη ματιά. Τη ζωή μας που δεν αξίζει να αναλίσκεται σε πράγματα ανούσια, επουσιώδη  δίχως αξία. Αυτό είναι το μοναδικό δίδαγμα που πρέπει να παίρνουμε όλοι μας ύστερα από τέτοια τραγικά περιστατικά. Για να ιεραρχούμε τα θέλω της ζωής με άλλα κριτήρια, εντελώς διαφορετικά.

Για να ασχοληθούμε με τις πραγματικές αξίες της ζωής, αξίες που μας οδηγούν στην πληρότητα, τη γαλήνη, την ηρεμία και την αληθινή ευτυχία… να αντιληφθούμε ότι την αληθινή ευτυχία δεν την φέρνουν τα υλικά αγαθά αλλά η ηθική και πνευματική πληρότητα του καθενός από εμάς.

  • Επιμύθιο: Λίγες μόνο ώρες μετά από αυτό το τραγικό περιστατικό μαθαίναμε ότι στην κλήρωση του τζόκερ είχαμε ένα μόνο τυχερό που προέβλεψε όλους τους μαγικούς αριθμούς και ως εκ τούτου κέρδισε 5,3 εκατομμύρια ευρώ. Τύχη βουνό δηλαδή. Τύχη βουνό είχε και ο Αντώνης Μαυρόπουλος. Είναι σαν να έπεσε από τον ουρανό και έμεινε όρθιος και ζωντανός.

Ωστόσο μεταξύ των δύο αυτών περιστατικών υπάρχει μια τεράστια ειδοποιός διαφορά. Ο ένας (που για  ευνόητους λόγους τηρεί την ανωνυμία του) κέρδισε εκατομμύρια. Ο άλλος, ο Αντώνης Μαυρόπουλος κέρδισε κάτι πολυτιμότερο από τα εκατομμύρια του Τζόκερ, κέρδισε την ίδια του την ζωή. Την μία και μοναδική.

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
a.[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Ο πιο επιτυχημένος υπουργός Οικονομικών έκλεισε μία τράπεζα: Παραμένει στη θέση του!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: