Νικόλας καλεί Χάρη να παραιτηθεί: Ευθύνη της κυβέρνησης το σκάνδαλο του Συνεργατισμού




Το πόρισμα είναι ξεκάθαρο και δεν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες για την κατάρρευση πριν από το 2013 γιατί η παρούσα Κυβέρνηση μετά το 2013 ανακεφαλαιοποίησε τον Συνεργατισμό δυο φορές, μία το 2013 και μία το 2015 με το επιχείρημα ότι ο Συνεργατισμός είναι «βιώσιμος», επομένως η ευθύνη για την κατάρρευση βαραίνει αποκλειστικά την παρούσα Κυβέρνηση.

Τα παραπάνω δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος για το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

«Έχουμε ενώπιον μας ένα πόρισμα καταπέλτη. Είναι αναμενόμενες σε μεγάλο βαθμό οι ευθύνες που διαπιστώνονται. Δυστυχώς όμως, είναι αναμενόμενη και η μη-ανάληψη της ευθύνης, όπως φαίνεται και από τις σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου», προσθέτει.

Επειδή καταβάλλεται μία έντονη προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι «επειδή φταίνε όλοι, δεν φταίει κανένας», οφείλουμε λέει ο κ. Παπαδόπουλος, να είμαστε όλοι ξεκάθαροι, όπως ξεκάθαρο είναι και το πόρισμα – άλλο πράγμα η αόριστη ευθύνη για τα προβλήματα και τις παθογένειες του Συνεργατισμού και άλλο πράγμα η συγκεκριμένη ευθύνη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι το πόρισμα αποδίδει συγκεκριμένες ευθύνες στον Υπουργό Οικονομικών για όσα έπραξε, όσα γνώριζε και για την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και της Βουλής.

Επίσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί ενώ γνώριζε για την καταστροφική πορεία του Συνεργατισμού από τον Σεπτέμβριο του 2017, όχι μόνο δεν την απέτρεψε, αλλά παραπλανούσε την κοινή γνώμη μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018.

«Με άλλα λόγια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρατούσε τον Συνεργατισμό στον αναπνευστήρα γιατί είχε προεδρικές εκλογές. Τελικά όμως, την πλήρωσαν μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι που έμειναν άνεργοι και ο Κύπριος φορολογούμενος ο οποίος κλήθηκε να καταβάλει επτά δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του Συνεργατισμού», προσθέτει.

Το πόρισμα, αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, διαπιστώνει πιθανές αστικές και ποινικές ευθύνες για την ηγεσία και την επιτροπεία του Συνεργατισμού.

Ως ΔΗΚΟ καλούμε τον Γεν. Εισαγγελέα να συνεχίσει τις σχετικές έρευνες και διώξεις για αυτές τις πιθανές ευθύνες, ιδιαίτερα σε σχέση με τις διαγραφές δανείων ευρώ ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ με αδιαφανείς διαδικασίες, ζητούμε ο σχετικός κατάλογος να δοθεί στη Βουλή και να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα πολιτικών που έχουν ευνοηθεί.

Ευθύνες διαπιστώνονται, συνεχίζει, και για την Κεντρική Τράπεζα για ελλιπή εποπτεία. Ως ΔΗΚΟ, αναφέρει, θεωρούμε πως είναι ακόμη μεγαλύτερες οι ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς λόγω ανικανότητας λειτουργούσε σαν απλός «παρατηρητής» αντί να συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην δήλωση του, ο κ. Παπαδόπουλος κάνει αναφορά στο τι έλεγε ο Χάρης Γεωργιάδης, τον Οκτώβριο του 2011, μετά το πόρισμα Πολυβίου για το Μαρί, ως εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ,
«Το πόρισμα για το Μαρί αποδίδει ασήκωτες ευθύνες στον Δ. Χριστόφια. Η επιλογή που έχει είναι να παραιτηθεί και να αποχωρήσει αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του.Σίγουρα ευθύνες φέρουν και άλλοι, όμως την κορυφαία ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Καλούμε τον Χάρη Γεωργιάδη του 2019 να ακούσει τον Χ. Γεωργιάδη του 2011.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν παραιτηθεί πολύ φοβούμαστε πως θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης και θα καταστεί πολύ πιο δύσκολο το έργο της κυβέρνησης να προωθήσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», καταλήγει.

ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Με τη χθεσινή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να δώσει πλήρη κάλυψη και πλήρη στήριξη στον Υπουργό Οικονομικών.
Στην ουσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Μια κατάρρευση, την οποία ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ θεωρούν ότι είναι κυβερνητική πολιτική και επιτυχία.

Σημειώνεται πως όλα όσα ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη δήλωση του, είχαν λεχθεί ενώπιον της Επιτροπής, από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του Συνεργατισμού και όλα καταρρίπτονται τεκμηριωμένα από το ίδιο το Πόρισμα, σε αρκετά κεφάλαιά του.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ είχε την επιλογή να κερδίσουν αξιοπιστία  μέσω της παραίτησης του Υπουργού Οικονομικών και την αποδοχή των ευθυνών που καταγράφονται στο πόρισμα.

Αντί αυτού, επέλεξε την οδό της περιφρόνησης της Επιτροπής, της υπόσκαψης των θεσμών,  της αμφισβήτησης του πορίσματος και της κοροϊδίας του κυπριακού λαού.

Το Δημοκρατικό Κόμμα προειδοποιεί πως αυτή η αλαζονική συμπεριφορά πλήττει τους θεσμούς, πλήττει την οικονομία, πλήττει την αξιοπιστία της χώρας μας και πλήττει στο τέλος της ημέρας και την ίδια τη δημοκρατία.

Προειδοποιούμε πως με τον τρόπο που συμπεριφέρεται η κυβέρνηση, θα χάσει  κάθε δυνατότητα να διαχειριστεί τα πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα που αφορούν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία ολόκληρη.

Καλούμε για ακόμα μια φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παύσει τον Υπουργό Οικονομικών.

Σε αντίθετη περίπτωση καθίσταται πλήρως υπεύθυνος για όσα θα ακολουθήσουν.

Ο τόπος χρειάζεται συνέπεια, αξιοπιστία και σταθερότητα.

Και δυστυχώς, η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ  προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αυτά είναι… Κύπριος βουλευτής με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 3,07 εκατ. ευρώ!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: