Νέα υπόθεση Μπράνσον στην Τουρκία: Συνδέουν υπάλληλο των ΗΠΑ με τον Ιμάμη Γκιουλέν




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υπόθεση του υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη Μετίν Τόπουζ, του οποίου η δίκη ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου, στην Τουρκία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Παλλαντίνο.

  • Η υπόθεση αυτή αναμένεται να εξελιχθεί όπως και η δικαστική περιπέτεια του πάστορα Άντριου Μπράνσον, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να τοποθετηθεί με ισχυρό τρόπο, και για την προφυλάκισή του, και για τη δικαστική του περιπέτεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί έκαναν διαβήματα και παρεμβάσεις σε ανώτερους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης αλλά δεν εισακούστηκαν. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα τραβήξει το σχοινί, ελπίζοντας ότι ο Τοπούζ θα αποτελέσει διαπραγματευτικό ατού για την τουρκική διπλωματία, όταν φτάσει η ώρα της μεγάλης σύγκρουσης για τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία, στελέχη της οποίας παρακολουθούν τη δίκη, ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο, τα ενδιαφερόμενα υπουργεία και τις υπηρεσίες ασφαλείας για την εκμετάλλευση της υπόθεσης από τον ίδιο τον Ερντογάν. Δεν αποκλείεται και παρέμβαση του κ. Τραμπ μέσω του Twitter εναντίον της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για σχεδόν τρεις δεκαετίες και υπό την καθοδήγησή της Ουάσιγκτον, ο Τοπούζ εργάστηκε ακούραστα για να προωθήσει τη συνεργασία επιβολής του νόμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, συμβάλλοντας στην ασφάλεια των δύο εθνών.

  • Ο εκπρόσωπος αμφισβήτησε τις κατηγορίες αλλά και τη δικαστική διαδικασία. «Δεν είδαμε», είπε ο κ. Παλλαντίνο, «αξιόπιστες αποδείξεις ότι ο κ. Τοπούζ συμμετείχε σε οποιεσδήποτε παράνομες δραστηριότητες ή έκανε οτιδήποτε άλλο εκτός από τα επίσημα καθήκοντα του εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης και προς όφελος τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Τουρκίας. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς την τουρκική κυβέρνηση να επιλύσει την υπόθεσή του με έγκαιρο, διαφανή και δίκαιο τρόπο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνουμε ότι τουρκικό δικαστήριο χθες Πέμπτη αποφάσισε ότι δεν θα επιτρέψει την απελευθέρωση του Μετίν Τοπούζ, και καθόρισε την επόμενη ακρόασή του στο δικαστήριο στις 15 Μαΐου.

Για τους Τούρκους, ο Τοπούζ είναι «μεγάλο ψάρι», και ως συνήθως τον κατηγορούν και για κατασκοπεία. Ο υπάλληλος του προξενείου των ΗΠΑ, ήταν γνωστός στις αρχές, διότι συνεργαζόταν μαζί τους για την εξάρθρωση φατριών που εμπορεύονταν ναρκωτικά ή είχαν σχέση με τους τρομοκράτες.

Η δίκη του ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα στην Πόλη και ο Τοπούζ αρνήθηκε τις κατηγορίες εναντίον του.

  • Ο Τοπούζ ήταν για πολλά χρόνια στέλεχος του προξενείου των ΗΠΑ στην Πόλη, και συνεργαζόταν με την αμερικανική DEA (Αμερικανική Υπηρεσία για την Καταπολέμηση των ναρκωτικών. Η σύλληψή του έγινε το 2017 και κατηγορήθηκε για δεσμούς με τον Τούρκο Ιμάμη Φετλουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος με τη σειρά του θεωρείται από τον Ταγίπ Ερντογάν ως ο οργανωτής του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.

Ένας δεύτερος υπάλληλος του αμερικανικού Προξενείου στην Πόλη, ο Μέτε Καντούρκ (Mete Cantürk), είναι μέχρι σήμερα υπό κατ’ οίκο περιορισμό και αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες με τον Τοπούζ.

Οι υπάλληλοι του προξενείου των ΗΠΑ, εάν βρεθούν ένοχοι θα αντιμετωπίσουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Πως μία ψεύτικη “είδηση” έγινε πρώτο θέμα στα ελληνικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν και η Αγιά Σοφιά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: