Νέα στοιχεία κατά του Τραμπ κατέθεσε ο Κοέν: Παραδέχτηκε ψευδή κατάθεση το 2017




Ο πρώην δικηγόρος και προσωπικός μεσάζοντας του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν παρέδωσε έγγραφα στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με το “Politico.”

  • Στα έγγραφα αυτά φαίνεται ότι η ψευδής κατάθεση που έδωσε στην ίδια επιτροπή το 2017 κι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Μόσχα, είχε διορθωθεί, όπως δήλωσαν δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση για το ζήτημα αυτό.

Ο Κόεν εμφανίστηκε να έχει μαζί του μια σειρά εγγράφων όταν έφτανε χθες στο Καπιτώλιο, για την δεύτερη κεκλεισμένων των θυρών κατάθεσή του στην επιτροπή, μετά την παραδοχή του ότι είπε ψέματα, σχετικά με τον χρόνο των διαπραγματεύσεων για το σχέδιο της κατασκευής ενός Πύργου Τραμπ στην Μόσχα.

Ο πρόεδρος της αναφερόμενης επιτροπής, Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Κόεν παρέδωσε έγγραφα στην επιτροπή.

Ωστόσο, δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με το τι είπε κατά την χθεσινή κατάθεσή του.

Ένας εκπρόσωπος του Σιφ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

  • Στην διάρκεια της δημόσιας ακρόασής του από την Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κόεν υποστήριξε ότι ο Τζέι Σέκελο, ένας από τους δικηγόρους του προέδρου Τραμπ διόρθωσε την ψευδή κατάθεσή του αναφορικά με το σχέδιο για την κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος χαρακτήρισε την αναφορά του Κόεν στο πρόσωπό του, ως “συνολικά ψευδή.”

Η χθεσινή ακρόαση του Κόεν από την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων ακολούθησε τις μαραθώνιες καταθέσεις που έδωσε για τέσσερις ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα στην ίδια επιτροπή, αλλά και στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως και στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας.

  • Οι ακροάσεις αυτές από τις παραπάνω επιτροπές, έγιναν στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιεί το Κογκρέσο για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και για όλα τα ζητήματα που συνδέονται με την έρευνα αυτή.

Οι καταθέσεις του Κόεν ξεπέρασαν σε διάρκεια τις 16 ώρες ενώπιον της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε διάρκεια δύο ημερών.

Ο κ. Κόεν συνεργάστηκε πλήρως με την επιτροπή, απάντησε στην κάθε ερώτηση που τον ρωτήσαμε στην διάρκεια των δύο συνεδριάσεων, ενώ έδωσε σημαντικές καταθέσεις και υλικό που σχετίζεται με τον πυρήνα της έρευνας μας. Τόσο οι καταθέσεις, όσο και τα έγγραφα θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε σημαντικά την έρευνά μας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σιφ μετά από την χθεσινή κατάθεση του Κόεν.

  • Ο Δημοκρατικός Ράτζα Κρισναμούρθι, που είναι μέλος στις Επιτροπές Εποπτείας και Υπηρεσιών Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι αφού πέρασε τρεις ολόκληρες ημέρες με τον Κόεν “η εντύπωσή μου είναι, ότι πέρασε την διαδικασία ως αξιόπιστος. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να περιμένουμε και να εξακριβώσουμε όλους τους ισχυρισμούς του. Ωστόσο, ο ίδιος ήταν λεπτομερής, συνεπής και νομίζω αξιόπιστος,” δήλωσε ο ίδιος.

Στις σύντομες δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο Κόεν υποσχέθηκε κατά τα λεγόμενά του ότι “θα συνεχίσω να συνεργάζομαι όσο καλύτερα μπορώ.”

Ο Σιφ από την πλευρά του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντικά αιτήματα παράδοσης εγγράφων από τον Κόεν, ενώ οι δικηγόροι του, δήλωσαν ότι ο πελάτης τους θα απαντήσει οποιαδήποτε πρόσθετη ερώτηση που θα του απευθύνουν τα μέλη των επιτροπών.

“Ο ίδιος παραμένει δεσμευμένος στο να πει την αλήθεια, αλλά και στην συνεργασία του με τις αρχές,” δήλωσε ο Λάνι Ντέιβις, ένας εκ των δικηγόρων του Κόεν.

  • Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους, επεδίωξαν να παρουσιάσουν τον Κόεν ως αναξιόπιστο μάρτυρα, δίνοντας έμφαση ότι ο ίδιος έχει παραδεχθεί την ενοχή του για εγκλήματα που περιλαμβάνουν την ψευδομαρτυρία προς το Κογκρέσο.

Παράλληλα, οι ίδιοι έχουν κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις καταθέσεις του αναφερόμενου μάρτυρα.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τέρνερ που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων απέστειλε χθες μία επιστολή στον Κόεν, ρωτώντας τον σχετικά με τις συζητήσεις που είχε με τον Σιφ πριν από την κατάθεσή του.

Ο Τέρνερ υποστήριξε ότι θα ήταν απαράδεκτο αν υπήρξε “συναντήσεις μεγάλης διάρκειας, συζητήσεις, προετοιμασία και / ή συνεργασία μεταξύ [του Κόεν] και Δημοκρατικών (μελών της επιτροπής) ή των βοηθών τους.”

Απαντώντας, ο Πάτρικ Μπόλαντ εκπρόσωπος της επιτροπής, απέρριψε την επιστολή του Τέρνερ.

“Πραγματοποιούμε μία επαγγελματική έρευνα ψάχνοντας τα γεγονότα και καλωσορίζουμε την ευκαιρία που έχουμε να συναντήσουμε εν δυνάμει μάρτυρες πριν από κάθε κατάθεση, προκειμένου να αποφασίσουμε την κάλυψη σχετικών ζητημάτων, ώστε ο χρόνος διεξαγωγής της κατάθεσης ενώπιον της επιτροπής αν είναι παραγωγικός,” είπε ο Μπόλαντ.

“Πέρα από τον εκνευρισμό που εκφράζουν οι Ρεπουμπλικάνοι, είναι απόλυτα αναγκαίο να διεξάγονται προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις και να επιτρέπεται στους μάρτυρες να διαβάζουν την προηγούμενη κατάθεσή τους, πριν τη νέα κατάθεσή τους στην επιτροπή. Τέτοιες συνεδριάσεις, είναι συνηθισμένες στο πλαίσιο κάθε σοβαρής έρευνας σε παναμερικανικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των ερευνών που διεξάγονται από το Κογκρέσο,” συμπλήρωσε ο Μπόλαντ.

Ο Σιφ δήλωσε δημοσίως, ότι ο ίδιος κι ο Κόεν συζήτησαν τις επιθέσεις του Τραμπ στον ίδιο, αλλά και στην οικογένειά του, καθώς οι επιθέσεις αυτές, είχαν αναγκάσει τον Κόεν να αναβάλει αρχικά την κατάθεσή του ενώπιον της επιτροπής.

Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ αναμένεται να παρουσιαστεί στην φυλακή στις 6 Μαΐου, προκειμένου να εκτίσει την τριετή ποινή φυλάκισης που του έχει επιβληθεί.

Ο Κόεν έχει καταδικαστεί για ψευδορκία απέναντι στο Κογκρέσο, για φορολογική απάτη, αλλά και για παραβάσεις της νομοθεσίας χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας, σχετικά με τις πληρωμές που έκανε στην Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου η ίδια να μην αποκαλύψει την σχέση που είχε με τον Τραμπ.

07/03/2019 09:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ο Τραμπ έστειλε την Μελάνια στο σχολείο του Γκιουλέν; Για πρόκληση ομιλούν οι Τούρκοι…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: