Νέα εποχή στις ΗΠΑ: «Σοσιαλιστικός εφιάλτης» εναντίον «δημοκρατικού σοσιαλισμού»




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ποιος το περίμενε ότι θα ερχόταν μια μέρα που στη Ρωσία θα βασίλευε ο άκρατος καπιταλισμός με στρατιές ολιγαρχών και στην Αμερική υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος για την Προεδρία θα συναγωνίζονταν σε σοσιαλιστικές ιδέες.

Όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου, θεωρήθηκε ότι ο «ιδεολογικός αγώνας» ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Πολλοί είχαν υποστηρίξει μάλιστα ότι «ο καπιταλισμός θριάμβευσε!»

Κι όμως, στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται σήμερα συζητήσεις για τον σοσιαλισμό. Οι ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου φαίνεται ότι άνοιξαν μια «νέα σελίδα» στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, διαμορφώνοντας συνθήκες για μικρές και μεγάλες ανατροπές.

  • «Πιστεύουμε στο αμερικανικό όνειρο, όχι στον σοσιαλιστικό εφιάλτη», τόνισε πρόσφατα ο Πρόεδρος Τραμπ, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ότι «σκοπεύουν να επιβάλουν τον σοσιαλισμό και να μετατρέψουν τις ΗΠΑ σε Βενεζουέλα».

Ο υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς (αυτοαποκαλούμενος σοσιαλιστής) προβάλλει συχνά το παράδειγμα των Σκανδιναβικών χωρών στα ζητήματα της υγείας και της παιδείας, ενώ η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, επίσης υποψήφια για το χρίσμα, υποστηρίζει τη διάσπαση των χρηματιστηριακών εταιρειών και τον έλεγχο της Γουόλ Στριτ.

Η νεαρή βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ από τη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι «ο δημοκρατικός σοσιαλισμός είναι για μένα μια σύγχρονη, ηθική και πλούσια κοινωνία, όπου κανένας Αμερικανός δεν θα πρέπει να είναι πολύ φτωχός για να ζήσει. Όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα σε αξιοπρεπή ζωή».

  • – Από τη μια είναι οι εθνικιστές οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και από την άλλη είναι η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι λεγόμενοι «μετριοπαθείς» και στα δυο κόμματα, οι οποίοι θεωρούν ότι οι απόψεις που εκφράζονται από τα δυο μέτωπα είναι «ακραίες και ασυμβίβαστες» με τις αξίες, την κληρονομιά και την παράδοση των ΗΠΑ.

Το γεγονός όμως ότι στην Αμερική «ξαναγεννήθηκε» η λέξη σοσιαλισμός και ότι σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο υπάρχει αντιπαράθεση για τα «καλά» και τα «κακά» του, υποδηλώνει την ωμή πραγματικότητα των έντονων οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, προδιαγράφοντας μια νέα εποχή εν όψει των εκλογών για την Προεδρία το 2020.

Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί γίνονται φτωχότεροι, ενώ η μείωση των μισθών, η ακρίβεια και η υψηλή φορολογία εξοντώνουν τη μεσαία τάξη. Οι τρεις πλουσιότεροι Αμερικανοί, με πρώτο τον Τζεφ Μπέζος της Amazon, έχουν τον ίδιο πλούτο με 160 εκατομμύρια Αμερικανούς (δηλαδή το μισό πληθυσμό της χώρας).

  • Σε πρόσφατο άρθρο στη «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρθηκε ενδεικτικά ότι «δεν έχουμε δει τέτοια ακραία επίπεδα συγκεντρωμένου πλούτου και εξουσίας από την πρώτη χρυσή εποχή πριν από έναν αιώνα».

Άραγε λοιπόν οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα οδηγήσουν από το ένα «άκρο» στο άλλο, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται όχι μόνο για το εσωτερικό της χώρας, αλλά και για τη διεθνή σκηνή;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Πομπέο συμμετέχει σε διάσκεψη με τρεις χώρες που ο Ερντογάν μισεί: Ποιο μήνυμα στέλνει;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: