Να επιβάλουμε στις Βρυξέλλες τον διάλογο, είπε ο Βαρουφάκης σε εκδήλωση του «ΜέΡΑ25»




«Να συνασπιστούμε πανευρωπαϊκά για να αλλάξουμε, να επιβάλουμε στις Βρυξέλλες τον διάλογο, που από μόνες τους ποτέ δε θα δεχθούν» τόνισε σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ο γραμματέας του «ΜέΡΑ25» Γιάνης Βαρουφάκης, αναφερόμενος στις προτάσεις του DiEM25 για μια εναλλακτική προοπτική της Ε.Ε.

«Αποτελούν αντίδοτο στο τοξικό δόγμα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική σε μια πορεία που οδηγεί την Ελλάδα στην ασφυξία και την Ευρώπη στην αποδόμηση» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην κατάσταση που υπήρχε στη χώρα μας μέχρι το 2008, στο «τρίγωνο της αμαρτίας», δηλαδή, «εργολάβους, τραπεζίτες και μέσα μαζικής ενημέρωσης» και στην επίδραση τους στο πολιτικό σύστημα, με αποτέλεσμα αυτό να λέει «ναι σε όλα» να οδηγείται τελικά η χώρα στα μνημόνια, προκειμένου να διασωθούν ευρωπαϊκά τραπεζικά συμφέροντα. «Ποιος χρηματοδοτούσε το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ; Οι τράπεζες. Ποιος χρηματοδοτούσε τις προσωπικές καμπάνιες των πολιτικών μας; Οι εργολάβοι» είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

«Το 2015 είχαμε εκλεγεί με τον Αλέξη για να βάλουμε τέλος σε αυτό. Δυστυχώς, εκείνος και η κεντρική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκαν σε αυτή τη διαδικασία. Δεν αμφισβητώ ότι ήταν δύσκολο το εγχείρημα που προσπαθούσαμε. Αλλά ήταν εφικτό. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να παραμείνουμε σταθεροί στην αρχική μας γραμμή, ότι εμείς δε θα δανειστούμε νέα χρήματα εάν δεν κουρευτεί το χρέος. Όλα τα άλλα ήταν συζητήσιμα για μένα. Πρέπει να κάνεις και συμβιβασμούς, δε μπορεί να τα έχεις όλα δικά σου. Αλλά το χρέος έπρεπε να κουρευτεί, τόσο το δημόσιο, όσο και το ιδιωτικό. Δεν έγινε και έχουμε άλλα τρία χρόνια χρεοδουλοπαροικίας, άλλα τρία χρόνια που φεύγουν οι νέοι μας στο εξωτερικό, άλλα τρία χρόνια αναξιοπρέπειας».

Χαρακτήρισε, «μακρύτερο, πιο τοξικό και δολοφονικό» το «μεταμνημόνιο, μετά το μνημόνια, μέχρι το 2060».

Σε δηλώσεις του, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι θα εφεσιβάλει στο ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε., που απέρριψε αίτημα δικό του και Ιταλού ευρωβουλευτή για να δοθεί στη δημοσιότητα η νομική γνωμοδότηση την οποία παρήγγειλε η ΕΚΤ σε ιδιωτική εταιρία, με βάση την οποία, όπως είπε, έκλεισε τον ELA και οδήγησε σε capital control τις ελληνικές τράπεζες, το καλοκαίρι του 2015. Σχολίασε, ότι το σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου της Ε.Ε., ότι «θα περιόριζε τον χώρο του σκέπτεσθαι της ΕΚΤ» δεν αντέχει σε κριτική.

Σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών απάντησε ότι είναι «μια πολύ καλή συμφωνία», που έγινε «για λάθος λόγο», δηλαδή, για να μπει η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ, ενώ επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο τέθηκε το ερώτημα του δημοψηφίσματος στον γειτονικό λαό. Σε ερώτηση για το εάν έπρεπε και στη χώρα μας να γίνει δημοψήφισμα απάντησε αρνητικά: «Σε καμία περίπτωση, αυτό είναι θέμα διακρατικών διαπραγματεύσεων και συμφωνιών» είπε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε: «Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να προσπαθήσουμε αυτή η συμφωνία να μην καταπέσει».

Ο κ. Βαρουφάκης κατέθεσε τις τρεις προτάσεις του DiEM25 για την Ε.Ε. Οι προτάσεις αφορούν ετήσια επένδυση πεντακοσίων δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω ομολόγων που θα εγγυάται η ΕΚΤ, στην «πράσινη» ενέργεια, εκατό δισ. ευρώ από τα ετήσια κέρδη της ΕΚΤ να κατευθύνονται στο ευρωπαϊκό ταμείο για την καταπολέμηση της ευρωπαϊκής φτώχιας και αναδιάρθρωση τριών τρισεκατομμυρίων ευρώ – εκ των εννέα τρισ. του συνολικού ευρωπαϊκού χρέους – σε βάθος εικοσαετίας. Επίσης, κατέθεσε και τις επτά προτάσεις που αφορούν την Ελλάδα, μεταξύ αυτών, αναδιάρθρωση χρέους, αναπτυξιακή τράπεζα, κ.α.

Παρουσίασε δύο υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25 την Ειρήνη Μήτσιου και τον Κώστα Νάνο, ενώ απουσίασε λόγω ελαφράς αδιαθεσίας η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρώην ευρωβουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος.

12/03/2019 22:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Άνοιξε και είναι έτοιμη να δεχθεί αιτήσεις η ηλεκτρονική πλατφόρμα επιδότησης ενοικίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: