Σώθηκαν αρκετοί επιβάτες του κρουαζερόπλοιου Viking Sky με την βοήθεια πέντε ελικοπτέρων




ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αρκετοί επιβάτες ενός κρουαζιερόπλοιου σώθηκαν στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Νορβηγίας, ανέφεραν οι αρχές όπως μετέδωσε το BBC.

Η αστυνομία της κομητείας More og Romsdal ανακοίνωσε ότι το πλοίο έχει υποστεί προβλήματα κινητήρα και οι επιβάτες αποβιβάζονται στην ακτή.

Η υπηρεσία θαλάσσιας διάσωσης της Νορβηγίας δήλωσε ότι το Viking Sky έστειλε σήμα κινδύνου λόγω υψηλών κυμάτων και ισχυρών ανέμων. Πέντε ελικόπτερα και πολλά πλοία συμμετείχαν στην εκκένωση, ανέφερε η υπηρεσία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, διασώστες έσπευσαν στη δυτική ακτή της Νορβηγίας για να βοηθήσουν στην εκκένωση 1300 επιβατών και μελών του πληρώματος από ένα ακινητοποιημένο κρουαζερόπλοιο. Τα μεγάλα κύματα και οι ισχυροί άνεμοι έκαναν απαγορευτική την επικοινωνία με το πλοίο.

Το Viking Sky εξέδωσε μια έκκληση Mayday ότι έχει προβλήματα κινητήρα που το οδήγησε να αρχίσει να παρασύρεται προς τη βραχώδη ακτή, σύμφωνα με τη νορβηγική εφημερίδα VG.

Η αστυνομία στη δυτική επαρχία Moere og Romsdal δήλωσε ότι το πλήρωμα, φοβούμενο ότι το πλοίο θα έπεφτε στα βράχια, κατάφερε να αγκυροβολήσει στον κόλπο Hustadvika, ανάμεσα στις νορβηγικές πόλεις Alesund και Trondheim, έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν οι εκκενώσεις.

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οι νορβηγικές αρχές συνεχίζουν έως αυτήν την ώρα την θεαματική επιχείρηση εκκένωσης με ελικόπτερα των περίπου 1300 επιβαινόντων ενός κρουαζιερόπλοιου, που υπέστη μηχανική βλάβη, στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Νορβηγίας.

Το πλοίο Viking Sky εξέπεμψε σήμα κινδύνου νωρίς το απόγευμα.

Γύρω στις 2100 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας), 136 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από το πλοίο, οι οποίοι επιβιβάστηκαν στα ελικόπτερα ένας προς ένας, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του Κέντρου Διάσωσης της νότιας Νορβηγίας, ο Περ Φζελντ.

Οι επιβάτες προέρχονται από 16 διαφορετικές χώρες. Πολλοί από αυτούς είναι βρετανικής και αμερικανικής υπηκοότητας, επισήμανε ο Φζελντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα. Στο πλοίο, «οι επιβαίνοντες είναι ασφαλείς» διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία κι η δεύτερη μηχανή του κρουαζιερόπλοιου, προκειμένου να μπορέσει να φύγει από το σημείο.

Μεταξύ των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν, τρεις έχουν τραυματιστεί σοβαρά, μεταδίδουν νορβηγικά ΜΜΕ.

Στα πλάνα που προβάλλουν τοπικά ΜΜΕ διακρίνονται επιβάτες να επιχειρούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους παρά το γεγονός ότι το πλοίο τραντάζεται και τα έπιπλα μετακινούνται.

«Είχαμε καθίσει για να γευματίσουμε όταν άρχισε το πλοίο να τραντάζεται» αφηγήθηκε ο Αμερικανός Τζον Κάρι.

«Νερό άρχισε να μπαίνει στο πλοίο. Επικράτησε χάος» συνέχισε.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης των 1300 επιβαινόντων του πολυτελούςκρουαζιερόπλοιου Viking Sky, το οποίο υπέστη μηχανική βλάβη σήμερα, εν μέσω θαλασσοταραχής, στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας.

Μόλις 87 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί με τη βοήθεια ελικοπτέρων έως τις 19.50 ώρα Ελλάδας με την επιχείρηση να αναμένεται να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξήγησε η εκπρόσωπος τύπου των υπηρεσιών διάσωσης Μποργκχίλντ Έλντοεν.
Οκτώ εκ των ανθρώπων που εγκατέλειψαν το πλοίο έχουν τραυματιστεί ελαφρά.

Cruise ship Viking Sky is drifting towards land and had sent out a mayday signal, off Hustadvika, Norway, 23 March 2019. Viking Sky reported engine failure in windy conditions off the west coast of Norway and will evacuate its 1,300 passengers. EPA, Frank Einar Vatne

Επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου περιέγραψαν τη στιγμή που οι μηχανές του πλοίου σταμάτησαν αλλά και την επιχείρηση εκκένωσής του.

«Τρώγαμε μεσημεριανό όταν το πλοίο άρχισε να τραντάζεται. Τα τζάμια στα παράθυρα έσπασαν και νερό εισήλθε στο εσωτερικό. Επικρατούσε χάος. Αλλά και το ταξίδι με το ελικόπτερο, θα ήθελα απλά να το ξεχάσω. Δεν ήταν καθόλου διασκεδαστικό» αφηγείται ο Αμερικανός Τζον Κάρι στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

«Δεν έχω ξαναδεί τίποτα τόσο τρομαχτικό. Άρχισα να προσεύχομαι, προσευχήθηκαν για την ασφάλεια όλων όσοι ήμασταν στο πλοίο» περιέγραψε από την πλευρά της μία επιβάτισσα, που έχει ήδη φθάσει στη στεριά, η Τζάνετ Τζέικομπ.

«Το ταξίδι με το ελικόπτερο ήταν τρομακτικό. Οι άνεμοι, ήταν σαν ανεμοστρόβιλος» σημείωσε.

Ένα δεύτερο πλοίο, ένα φορτηγό πλοίο με εννεαμελές πλήρωμα, επίσης εκκενώθηκε σε κοντινή απόσταση, αφού υπέστη κι εκείνο μηχανική βλάβη, με αποτέλεσμα τα ελικόπτερα να σπεύσουν προς το σημείο κι επομένως να καθυστερήσει η επιχείρηση αερομεταφοράς από το κρουαζιερόπλοιο, εξήγησε το κέντρο επιχειρήσεων διάσωσης.

Στην περιοχή, το ύψος των κυμάτων φθάνει τα 6-8 μέτρα, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας. Η καταιγίδα αναμένεται να διαρκέσει έως τουλάχιστον τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (0100 ώρα Ελλάδας).

Πέντε ελικόπτερα επιχειρούν.

Μόλις έπεσε η νύχτα, η λευκή σιλουέτα του κρουαζιερόπλοιου, πάνω από το οποίο ίπτανται ελικόπτερα, εν μέσω θαλασσοταραχής, μόλις που διακρίνεται στις εικόνες που μεταδίδουν τα νορβηγικά ΜΜΕ.

23/03/2019 21:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters-AFP
Όσλο, Νορβηγία

Επιχείρηση εκκένωσης ακυβέρνητου κρουαζιερόπλοιου με 1.300 επιβάτες, στη Νορβηγία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: