Μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή: Παιχνίδια με το Σύνταγμα και φαρμακερές ατάκες

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) μιλάει δίπλα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (Α), στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση και λήψη απόφασης επί των προτάσεων για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής (δεύτερη ψηφοφορία), Αθήνα, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι τόνοι ανέβηκαν και το πολιτικό θερμόμετρο πήρε “φωτιά”. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν πυρά για παιχνίδια με το Σύνταγμα ενώ εξαπέλυσαν βέλη ο ένας στον άλλον για μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Για “φτηνά παιγνίδια με το Σύνταγμα” έκανε λόγο ο Τσίπρας και τόνισε ότι κάποιοι προσπάθησαν να υπονομεύσουν τη διαδικασία

«Δεν ήρθε στο προσκήνιο ο ελληνικός λαός, κύριε Μητσοτάκη, για να αποχωρήσει ξανά σε μια τετραετία. Ο ελληνικός λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν για να μείνουν. Και θα μείνουμε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας .

 • Σημείωσε ότι οι πολίτες θα ξέρουν το φθινόπωρο ότι ψηφίζουν και για να τελεσφορήσει «αυτή η μεγάλη θεσμική τομή» που η ΝΔ «επιχειρεί να ακυρώσει». Προέβλεψε ότι ο λαός θα καταψηφίσει τη ΝΔ στην εθνική κάλπη ώστε να μη της δώσει τη δυνατότητα «να ακυρώσει μια προοδευτική θεσμική τομή που επιχειρούμε». Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει «όχι μόνο για να ανορθώσουμε την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και να προχωρήσουμε στις μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμιστικές τομές».

Άσκησε έντονη κριτική στον κ. Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για «καιροσκοπισμό», «ιδιοτελείς προθέσεις» και «εργαλειοποίηση» σχετικά με τη διαδικασία και τις προτάσεις του κόμματός του, ιδιαίτερα σε σχέση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών. Θέτοντας το «μεγάλο δίλημμα» των ευρωεκλογών («κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης») και των εθνικών εκλογών («κρίσιμες για το μέλλον της Ελλάδας»), σημείωσε ότι δεν συγκρούονται απλώς δυο πολιτικές δυνάμεις, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αλλά δύο διαφορετικές ιδεολογίες, δύο υπαρκτές τάσεις στην κοινωνία, δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια.

 • «Ο ελληνικός λαός θα πάρει θέση, όπως πολλαπλώς πήρε θέση στα διλήμματα που του ετέθησαν από το 2012 και μετά και δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού κατεστημένου», τόνισε. Είπε πως η μία τάση, που εκφράζει η ΝΔ «επιδιώκει ενίσχυση του αυταρχισμού, απαξίωση των δημόσιων αγαθών, υποταγή της πολιτικής σε τεχνοκράτες, ανάθεση της διεύθυνσης των κοινωνιών στους ιδιοκτήτες της εξουσίας».

Από την άλλη, η κοινωνική τάση, που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «επιδιώκει ενίσχυση της δημοκρατίας και της λαϊκής παρέμβασης, ενισχυμένη προστασία των κοινωνικών αγαθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης στον κοινοβουλευτισμό και άμεση εμπλοκή του λαϊκού παράγοντα στη λήψη των αποφάσεων». «Αντιμετωπίσαμε την Αναθεώρηση ως κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία»

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε τη συνταγματική αναθεώρηση ως κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, σε αντίθεση με όσους «επέλεξαν να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το σύνταγμα» και «προσπάθησαν να υπονομεύσουν, να σνομπάρουν τη διαδικασία». Είπε ότι με τους τίτλους τέλους να έχουν μπει οριστικά τον Αύγουστο του 2018 στη δραματική εμπειρία των μνημονίων, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «θα θωρακίζουν τον Κοινοβουλευτισμό, θα ενισχύουν την λαϊκή παρέμβαση, θα κατοχυρώνουν αυστηρότερη προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων», επιλύουν ιστορικές εκκρεμότητες -όπως το θέμα του εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους- και θεραπεύουν «θεσμικά εξαμβλώματα», όπως ο νόμος για την προστασία των υπουργών.

 • Το πλέγμα προτάσεων συντείνει στην «ενίσχυση της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και την προστασία των δημοκρατικών θεσμών από εξωγενείς παρεμβάσεις». Περιλαμβάνει την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας, την υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι υποχρεωτικά εκλεγμένο μέλος του Κοινοβουλίου και την κατοχύρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος».

Το μεταρρυθμιστικό αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο, είπε: «Μια ισχυρή κυβέρνηση, με εγγυημένο τον τετραετή πολιτικό κύκλο, ένα Κοινοβούλιο που δεν θα είναι διακοσμητικό αλλά θα μπορεί να επηρεάζει καθοριστικά την κυβερνητική πολιτική μέσω της καθιέρωσης του αναλογικού εκλογικού συστήματος. Ένα σύστημα θεσμών που θα λειτουργεί δηλαδή ως μηχανισμός εξισορρόπησης και ελέγχου πιθανών κυβερνητικών αυθαιρεσιών». «Η πρόταση της ΝΔ για την εκλογή ΠτΔ αλλοιώνει και υποβαθμίζει το κύρος του Προέδρου»

 • Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ, υποστηρίζοντας ότι με την πρόταση της ΝΔ για εκλογή του ΠτΔ με 151 βουλευτές, «νοθεύεται ο μηχανισμός επίτευξης συναίνεσης που πρέπει να επιτάσσει το Σύνταγμα -στον βαθμό που στο πρόσωπο του ΠτΔ θέλουμε τον εκφραστή της ενότητας του έθνους και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος και θα καταλήξουμε λοιπόν με αυτή την εκδοχή στο να έχουμε έναν ΠτΔ διορισμένο- τοποτηρητή της εκάστοτε συγκυριακής απλής πλειοψηφίας της Βουλής». «Αυτή η πρόταση αλλοιώνει και υποβαθμίζει το κύρος του ΠτΔ», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ζήτημα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος που γεννάται σε ό,τι αφορά τη διατάραξη του ομαλού κυβερνητικού κύκλου τετραετίας, «οπότε προκρίνουμε την αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από πιθανή διάλυση της Βουλής». Άρα, συνέχισε, «πρέπει να δημιουργηθεί ένας άλλος μηχανισμός -ας μου επιτραπεί η έκφραση- “εκβιασμού” της συναίνεσης (σ.σ. των πολιτικών δυνάμεων για το πρόσωπο του ΠτΔ) και αυτό επιχειρεί η πρόταση μας με τις διαδοχικές ψηφοφορίες και τελικά μόνο αν αυτές δεν ευδοκιμήσουν, σε διάρκεια έξι μηνών, να οδηγούμαστε σε απευθείας εκλογή από το λαό ως ύστατη καταφυγή εφόσον δεν επιτευχθεί η συναίνεση».

 • Χαρακτήρισε παντελώς αβάσιμο τον φόβο για διολίσθηση του πολιτικού μας συστήματος σε προεδρική ή ημιπροεδρική μορφή, καθώς η πρόταση δεν προβλέπει καμία αλλαγή αρμοδιοτήτων του ΠτΔ. Είπε σχετικά με την επιχειρηματολογία της ΝΔ ότι επειδή το άρθρο 30 (που ορίζει ότι ο ΠτΔ εκλέγεται από τη Βουλή) δεν είναι αναθεωρητέο αυτό σημαίνει πως πλέον πρέπει να θεωρήσουμε τετελεσμένο ότι αποκλείεται η προσφυγή στον λαό. Ωστόσο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «ο γενικός κανόνας που θέτει το άρθρο 30 δεν παραβιάζεται. Αρμόδιο όργανο για την εκλογή εξακολουθεί να είναι η Βουλή ενώ η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία λειτουργεί ως ύστατο καταφύγιο, δηλαδή ως εξαίρεση στο γενικό κανόνα».

Κατηγόρησε τη ΝΔ για αποθέωση του «πολιτικού καιροσκοπισμού και εργαλειοποίησης της συνταγματικής μεταρρύθμισης», καταλογίζοντας της ότι η θέση της για την εκλογή ΠτΔ «πηγάζει από την επιθυμία, αν τυχόν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, να μπορούν να εκλέξουν ΠτΔ με 151 βουλευτές». «Δεν θα τις κερδίσετε», είπε στον κ. Μητσοτάκη, σχολιάζοντας ότι αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαφορετικής προσέγγισης που έχει απέναντι στους θεσμούς η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που το ’15 επέλεξε να εκλεγεί ο ΠτΔ με πάνω από 200 ψήφους.

 • Μεθόδευση Ν.Δ. να μην περάσει με απλή πλειοψηφία η μη παραγραφή της δωροδοκίας υπουργών Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για «διασπορά ψευδούς είδησης», ότι δήθεν δεν θα ψήφιζαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος, ώστε να μην πάρει 180 ψήφους και να μην περάσει με απλή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, ποντάροντας στη λεγόμενη «δεξιά παρένθεση».

Τόνισε πως ότι έχει να πει ο ΣΥΡΙΖΑ το λέει με ειλικρίνεια και δεν παίζει μικροπολιτικά παιγνίδια. Είπε, ακόμα, ότι η Ν.Δ. «μεθόδευσε» να συγκεντρώσει 179 ψήφους και όχι 180 η πρόταση για την ερμηνευτική δήλωση στην πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην περάσει με 151 ψήφους στην επόμενη Βουλή, καθώς προβλέπει ότι το παράπτωμα της δωροδοκίας δεν παραγράφεται. Παρατήρησε ότι το παράπτωμα της δωροδοκίας δεν αφορά μόνο το μέλλον, αλλά και το παρελθόν και έκανε αναφορά στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη, που, όπως είπε, λέει στα κανάλια για τις κατηγορίες που του αποδίδονται πως ό,τι κι αν έγινε έχει παραγραφεί.

«Με την κατάργηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών μας δυσκολεύετε, γιατί παρά το ότι θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, είναι αμφίρροπο το αν θα έχουμε 180 βουλευτές, αλλά πιστεύω ότι με τη στήριξη και άλλων πτερύγων της Βουλής θα μπορέσουμε έστω και με 180 να το πετύχουμε και αυτό», είπε προς τη ΝΔ. «Με την κατοχύρωση των δημοψηφισμάτων ενισχύουμε τη λαϊκή συμμετοχή»

 • Σημείωσε πως «με την κατοχύρωση του λαϊκού δημοψηφίσματος, της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, αλλά και του υποχρεωτικού δημοψηφίσματος σε περίπτωση διεθνούς σύμβασης, που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της κράτους σε διεθνή οργανισμό, ενισχύουμε τη λαϊκή συμμετοχή και ικανοποιούμε ένα πάγιο λαϊκό αίτημα που ήρθε στην επιφάνεια στα πρώτα σκοτεινά χρόνια των μνημονίων». «Έχετε την ΠΟΛ.ΑΝ. και το ΛΑ.Ο.Σ. μέσα στο κόμμα σας»

Χαρακτήρισε ώριμο και αναγκαίο βήμα τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας-κράτους και, αφού σημείωσε, ότι «και οι φωτισμένες δυνάμεις της Εκκλησίας αναγνωρίζουν ως αναγκαίο να είναι σαφές τι ανήκει στο Θεό και τη συνείδηση και τι αφορά τη δημόσια σφαίρα και τη λειτουργία του κράτους», επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ., λέγοντας: «Κύριε Μητσοτάκη εσείς θεωρείστε φιλελεύθερος; Και έχετε αυτή την άποψη και θέση;”. «Κάτι το αυτονόητο, για ένα κράτος κοσμικό, ένα σύνταγμα φιλελεύθερο, όπως το δικό μας, και επηρεασμένο από τα νάματα του Διαφωτισμού, εσείς ως φιλελεύθερος έρχεστε να το καταψηφίσετε; Και να μας βγάζετε και κηρύγματα;», είπε στον κ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι η στάση του αυτή στο άρθρο 3 αποτελεί την «αποφιλελευθεροποίηση μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης στάσης και θέσης που εκπροσωπείτε».

«Ακραία φιλελεύθερος στα ζητήματα της οικονομίας, αλλά βαθιά συντηρητικός στα ζητήματα των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Αυτή είναι η Ν.Δ. της οποίας ηγείστε», πρόσθεσε. Σχολιάζοντας λογοπαίγνιο που έκανε ο κ. Μητσοτάκης για την «προοδευτική συμμαχία», ο κ. Τσίπρας του είπε ότι «κι εσείς τώρα έχετε πολλά κόμματα μέσα στο κόμμα σας, έχετε την Πολιτική Άνοιξη, έχετε τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, δεν ξέρω πώς μπορείτε όλα αυτά να τα διαχειριστείτε…» κατέληξε.

“Είστε κυβέρνηση κουρελού, πώς σας λένε τώρα ΣΥΠΡΟΣΥ;” ειρωνεύθηκε τον Τσίπρα ο Μητσοτάκης

Συνολική επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης,  ενώ υπογράμμισε ξανά τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα των Ευρωεκλογών. “Είστε μια κυβέρνηση κουρελού, άλλοι ξεκίνησαν την συνταγματική αναθεώρηση και άλλοι την τερματίζουν”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και ρώτησε τον πρωθυπουργό: Πώς σας λένε τώρα ΣΥΠΡΟΣΥ; Προοδευτική συμμαχία;”, αναφερόμενος στο όνομα με το οποίο θα κατέβει στις ευρωεκλογές.

 • Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι σε δύο μήνες θα έχουμε εκλογές, τριπλές ή τετραπλές. Εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να εξαντλήσει την τετραετία τότε ο λαός θα μετατρέψει την κάλπη των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι η κάλπη της 26ης Μαίου θα είναι μία ευκαιρία να μιλήσουν οι πολίτες για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, με την δική τους φωνή, αφού ενδιαμέσως δεν υπήρξαν άλλες εκλογές. “Οι Έλληνες θα κρίνουν αυτά που έχουν βιώσει, δύο μνημόνια, χρέη και κατασχέσεις, 29 νέους φόρους και μία νέα εθνική πληγή, την Συμφωνία που αναγνωρίζει μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα”.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον κατηγόρησε για “ψέματα, σκευωρίες, διχασμούς και χυδαία προπαγάνδα, τέσσερα χρόνια δηλητηριάζετε την πολιτική ζωή της χώρας”. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ λέγοντας ότι “γίνεστε χειρότεροι μήπως και διασωθεί η κυβέρνηση όπως κρίνω από την χθεσινή σας ομιλία”.

Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό “για συμπτώματα κυβερνητικής ελαφρότητας ενώ η ατμόσφαιρα για την χώρα είναι βαριά” και πρόσθεσε “συνεχίζετε να λέτε ψέματα. Εκείνος που έκοψε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις χηρείας μιλάει για μέτρα που δήθεν έρχονται”. Ενώ η χώρα χρειάζεται έναν σύγχρονο καταστατικό χάρτη που να εξασφαλίζει ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, την διάκριση των εξουσιών και την δημοκρατική νομιμότητα η κυβέρνηση αγνοώντας τις επείγουσες ανάγκες τις χώρας επιλέγει μια αναθεώρηση για να εξυπηρετήσει κομματικές σκοπιμότητες.

 • Η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν είναι μόνο μία χαμένη ευκαιρία, είναι σοβαρό ιστορικό σφάλμα. Η ΝΔ ψήφισε για ένα σύγχρονο Σύνταγμα, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, και γι αυτό θα μας κρίνουν οι πολίτες. Επανερχόμενος στο θέμα των εκλογών είπε ότι “δεν υπάρχουν περιθώρια για εύκολες επιλογές και άσκοπες ψήφους σε δυνάμεις που δεν μπορούν να αλλάξουν την ροή των γεγονότων. Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη”. Οι πολίτες θα επιλέξουν ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα, την ανάπτυξη και την καθυστέρηση, τον πατριωτισμό και των τυχοδιωκτισμό.

Συνεχίζοντας την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον πρωθυπουργό ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ καθεστώς, όμως η Ελλάδα θα προχωρήσει δίχως τον κ. Τσίπρα και την παρέα του. Είτε θα είναι οι κάλπες τρεις ή τέσσερις το Μάιο “η φωνή των πολιτών θα είναι μία και θα είναι ξεκάθαρη, θα στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας μίας κυβέρνηση που εξαπάτησε τους Έλληνες που έκανε χειρότερη την ζωή της αλλά θα είναι και μήνυμα στήριξης της ΝΔ, γιατί μπορούμε καλύτερα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι: «Λυπάμαι που η συζήτηση αυτή, που αποτελεί κατά τεκμήριο κορυφαία διαδικασία που εμπλέκεται το Κοινοβούλιο, γίνεται με τα έδρανα της Βουλής άδεια”, ενώ κατηγόρησε τη κυβέρνηση για εργαλειοποίηση της αναθεωρητικής διαδικασίας. Η αναθεώρηση ουσιαστικά μένει μετέωρη. Επιβεβαιώνεται ότι ακόμα και ο καταστατικός χάρτης της χώρας αντιμετωπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κομματικό εργαλείο για φτηνό αντιπερισπασμό… Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος έπεσε θύμα σκοπιμοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνταγματική αναθεώρηση ενσωματώθηκε σε μία συνολική αντιθεσμική αντίληψη του κ. Τσίπρα. Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καταλήγει ως πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και λίγων προθύμων».

 • Χαρακτήρισε δε ολέθριες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εν αντιθέσει με τη ΝΔ η οποία “κατέθεσε μία συγκροτημένη πρόταση με αλλαγές σε 59 άρθρα από τα 120 και κατάργηση 8 παρωχημένων διατάξεων”. Αναφέρθηκε συνοπτικά στις βασικές του προτάσεις λέγοντας ότι «προτείναμε η επιλογή ανώτατων δικαστικών να περάσει απο την κυβέρνηση στη Βουλή. Σύγχρονη δημόσια διοίκηση, με αξιοκρατία και αξιολόγηση. Ενδυνάμωση Τοπικής Αυτοδιοίησης. Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας. Σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Πλήρη αυτονομία κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής»

Ο κ. Μητσοτάκης χρέωσε στην κυβέρνηση την απουσία συνεννόησης λέγοντας: “Παρά τις προσπάθειές μας να διαμορφώσουμε πλαίσιο συνεννόησης, η κυβέρνηση απέρριψε τις προτάσεις της ΝΔ. Υπενθυμίζω ότι είχα προτείνει προσωπικά στον κ. Τσίπρα να αναλάβουμε κοινή ευθύνη απέναντι στους νέους μας. Να ψηφίσουμε μαζί το άρθρο 16 και 24. Δεν τολμήσατε κ. Τσίπρα να κάνετε ούτε αυτό. Δεν λυπάμαι για εσάς.

 • Λυπάμαι για τη χώρα και το μέλλον των νέων Ελλήνων. Η συζήτηση αυτή, γι’αυτό θα καταγραφεί στην ιστορία ως μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία». Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση για επιχείρηση κατάλυσης της ελευθερίας της αναθεωρητικής Βουλής, που προσβάλλει τον ελληνικό λαό και επανέλαβε ότι η ΝΔ θα τηρήσει κατά γράμμα τη συνταγματική παράδοση της χώρας. Επανέλαβε επίσης την θέση της ΝΔ ότι η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση που δίνει η παρούσα Βουλή. Εκείνη θα καθορίσει το περιεχόμενο των άρθρων. “Η επιχείρηση κατάλυσης της ελευθερίας της αναθεωρητικής Βουλής, πρόσθεσε, συνιστά έμμεση παραδοχή ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Αναφέρθηκε στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας ότι από τη στιγμή που το άρθρο 30 δεν κρίθηκε αναθεωρητέο είναι στο πλαίσιο 32 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία. Ειδική αναφορά έκανε και στην μη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος λέγοντας ότι “η αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, η οποία δυστυχώς έτσι όπως τα κάνατε, παραπέμπεται περίπου για το 2030. Θα έχουμε το θλιβερό προνόμιο για την επόμενη 10ετία να είμαστε η μόνη χώρα, στην οποία θα απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων”.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στην Βουλή: Αποσύνδεση εκλογής ΠτΔ από πρόωρες εκλογές

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal