Μετά το τέλος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, που ήταν πρόβα πολέμου, τι ετοιμάζει ο Ερντογάν;




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Aπό τη στιγμή που η Γαλάζια Πατρίδα ουσιαστικά δείχνει να έχει πετύχει τον στόχο της, ίσως φτάνει η ώρα για το δεύτερο μέρος του επεισοδίου που θέλει να προβάλει η Τουρκία.

Γι’ αυτό, πίσω στο Ελληνικό Πεντάγωνο, οι οδηγίες που δίνονται συνεχώς τόσο προς το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), στα αεροσκάφη επιφυλακής αλλά και στις φρουρές των νησιών, είναι να υπάρχει διαρκής εγρήγορση μιας και ένα πιθανό περιστατικό, οποιοδήποτε περιστατικό, η Άγκυρα θεωρείται βέβαιο ότι θα θελήσει να το εκμεταλλευτεί προς όφελος της.

  • Επιπλέον ανώτατοι Αξιωματικοί εξηγούσαν ότι από τη στιγμή που πέρασε η επικοινωνιακή προπαγάνδα των πρώτων ημερών, τώρα η Τουρκία θα θελήσει να πείσει τον διεθνή παράγοντα για την ισχύ της στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο σε μια προσπάθεια «οικειοποίησης» της περιοχής κάτι που άλλωστε έχει διαφανεί από τη ρητορική που χρησιμοποιούν ο Τούρκος Πρόεδρος αλλά κι όλοι οι Αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας.
  • Μια από τις κύριες εξελίξεις στην περιοχή που συμπίπτει με την διεξαγωγή της άσκησης, ήταν οι ανακοινώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εταιρίας Exxon Mobil, χθες το απόγευμα, στη Λευκωσία.

Η Τουρκία έχει δείξει τις προθέσεις της μέσω των διαρκών απειλών της, και γιατί να μην θελήσει αυτή τη στιγμή να το εκμεταλλευτεί, επιδιώκοντας να δείξει πως παρά το γεγονός ότι είναι εκτός της ενεργειακής συμμαχίας, αποτελεί περιφερειακή δύναμη και πρέπει να συμμετέχει στις αποφάσεις (όπως προσπαθεί να κάνει με τη Συρία).

Η ολοκλήρωση του πρώτου «πετυχημένου» επεισοδίου της άσκησης είναι γεγονός

Μια άσκηση που ολοκληρώθηκε πριν ξεκινήσει, μια δραστηριότητα που πέτυχε τον αντικειμενικό της σκοπό, μια «Γαλάζια Πατρίδα» που εξελίσσεται για τρίτο εικοσιτετράωρο με σκοπό να την σπρώξουν μέχρι την “ημέρα Διακεκριμένων Προσώπων” που ο Ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας θα θελήσει να εξαπολύσει ξανά την επιθετική ρητορική.

  • Μέχρι σήμερα τουλάχιστον, οι γείτονές μας επιδόθηκαν στα της επικοινωνίας και της υπέρ προβολής, μιας άσκησης που θυμίζει προγενέστερες με άλλες ονομασίες και μάλιστα «μεσαίας κλίμακας» κι αυτό αποτυπώνεται με τον πιο σαφή τρόπο στα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης στα κέντρα επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Παρακολουθούν θα λέγαμε ίσως πιο ψύχραιμες από ποτέ τον Τουρκικό στόλο ν’ ασκείται προς το παρόν, εντός των Τουρκικών χωρικών υδάτων.

Οι αμείλικτοι αριθμοί που μετρώντας δεν φτάνει κανείς στο 120 των πλοίων

Η «Deniz Kurdu», η αεροναυτική «Beyaz Firtina» ή «ο θαλάσσιος Λέων» που συνήθως κρατούσε ένα δεκαήμερο, δεν είναι τίποτα λιγότερο από την «Γαλάζια Πατρίδα», δέκα τρεις (13) ήταν οι φρεγάτες, ίδιος ήταν ο αριθμός των Κορβετών έξι (6) δηλαδή, των υποβρυχίων κ.ο.κ.

  • Οι μονάδες επιφανείας της Τουρκίας μαζί με τα υποβρύχια στο σύνολό τους, είναι περίπου σαράντα (40), ίσως κατά τι περισσότερες, αλλά δεν φτάνουν ούτε καν τις πενήντα(50). Ίσως τις επόμενες ημέρες τα ηλεκτρονικά συστήματα και τα χιλιάδες μάτια των Ελλήνων ναυτικών, καταγράψουν περισσότερες μονάδες, που πιθανό είναι ακόμη στους Ναυστάθμους και κάποια στιγμή θα εξέλθουν κι εκείνες. Όμως οι αριθμοί δεν είναι αυτοί που ανακοίνωσε η Τουρκική προπαγάνδα.
  • Περίπου δεκαπέντε μονάδες επιφανείας βρέθηκαν στο Βορειοανατολικό Αιγαίο εντός των Τουρκικών χωρικών υδάτων για ασκήσεις με πυρά, ελάχιστες μονάδες σ’ όλο το υπόλοιπο μήκος μέχρι τη Ρόδο που εκεί αλλάζει το σκηνικό και φαίνεται η επόμενη συγκέντρωση πλοίων, χωρίς να υπάρχουν σοβαρές παραβάσεις των Εθνικών χωρικών υδάτων. Το τρίτο εικοσιτετράωρο της Τουρκικής άσκησης, βρίσκει περίπου είκοσι έξι (26) έως τριάντα (30)πλοία να συμμετέχουν.
  • Ο πόλεμος της επικοινωνίας και τα εξελιγμένα μέσα του montage στην Άγκυρα πήραν φωτιά και είναι σίγουρο, για όποιον ξέρει από τηλεόραση, πως η δουλειά που έγινε, δημιουργήθηκε από τους καλύτερους που διαθέτουν τόσο το Υπουργείο Άμυνας, όσο και οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Τουρκίας. Ίσως μάλιστα είναι κι ένα πολύ καλό σεμινάριο προβολής, σχολίαζαν Αξιωματικοί από το Ελληνικό πεντάγωνο.

Δυστυχώς αυτή η άσκηση έγινε «επένδυση» και για τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης και στην χώρα μας, έχουν σχολιάσει ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα οποία ωστόσο φρόντισαν να καταδείξουν τα της επικοινωνιακής τακτικής που ακολούθησε η Άγκυρα και που αυτό θα επιδιώξει και τις επόμενες ημέρες, ακόμη κι όταν λήξει η Γαλάζια Πατρίδα.

Νέα γεώτρηση ξεκινά τις επόμενες ημέρες η Τουρκία, στα ανοικτά του Καράτας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: