Μέσω συστράτευσης Ελλάδας – Κύπρου δεν κινδυνεύει ο Ελληνισμός, το μήνυμα του Πρέσβη




Μέσω της διαρκούς, αταλάντευτης και αρραγούς συστράτευσης και συμπόρευσης μεταξύ Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ελληνισμός δεν κινδυνεύει, διαμηνύει ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος, σε διάγγελμά του με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, στο οποίο σημειώνει τη μη επίλυση του Κυπριακού ως τη μεγαλύτερη πρόκληση στην Ανατολική Μεσόγειο, και την αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας ως τη δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση.

«Στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει δυστυχώς η μη επίλυση του Κυπριακού», αναφέρει ο κ. Φωτόπουλος και τονίζει ότι η διαιώνιση του προβλήματος οφείλεται βεβαίως στην απροθυμία της Τουρκίας να εμπλακεί σε ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

«Η μακρά, όμως, στασιμότητα στο Κυπριακό έχει προκαλέσει την εσφαλμένη εντύπωση στην Τουρκία, αλλά και σε μέρος του διεθνούς παράγοντα, ότι το υφιστάμενο status quo έχει δημιουργήσει ορισμένες πραγματικότητες επί του εδάφους, όπως π.χ. την παρουσία του κατοχικού στρατού, τις οποίες θα πρέπει κυνικά να αποδεχθούμε, στη λογική του «αναπόφευκτου». Σύμφωνα πάντοτε με την εσφαλμένη αυτή συλλογιστική ορισμένων τρίτων, οι πραγματικότητες αυτές θα πρέπει να καθορίσουν και τη μορφή της μελλοντικής λύσης, η οποία όμως σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν μόνο μία κατ’ επίφαση διευθέτηση του προβλήματος», αναφέρει ο Έλληνας Πρέσβης και «τούτο διότι το Κυπριακό αποτελεί πρωτίστως ζήτημα εισβολής και κατοχής».

Το ζητούμενο, επισημαίνει ο κ. Φωτόπουλος, «είναι η απαλλαγή από τα τετελεσμένα αυτά, με στόχο την αποκατάσταση της διεθνούς και ευρωπαϊκής έννομης τάξης και την επίτευξη μιας λύσης που θα βασίζεται στις Αποφάσεις των ΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και θα εξασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας για το σύνολο των νόμιμων κατοίκων της νήσου».

Συνεχίζει σημειώνοντας τη θετική ανταπόκριση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΕ και επισημαίνει πως η χώρα του θεωρεί «κομβικής σημασίας παράμετρο την κατάλληλη και σωστή προπαρασκευή στην πτυχή της ασφάλειας επί τη βάσει του Πλαισίου Guterres και της πρότασης του ΓΓ των ΗΕ για τη δημιουργία ενός μηχανισμού επίβλεψης της εφαρμογής της λύσης».

Η δεύτερη πρόκληση για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρει ο Έλληνας Πρέσβης, είναι η έργω και λόγω αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία, όπως υποδεικνύει, «θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ουδείς νομιμοποιείται να μετέρχεται απειλές χρήσης βίας και να αξιώνει την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτά ορίζονται στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας».

Ο κ. Φωτόπουλος τονίζει ότι η Ελλάδα πιστεύει στο διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων, αντιμετωπίζοντας με τη δέουσα σοβαρότητα και ψυχραιμία τις όποιες προκλήσεις. Αναφέρει ωστόσο ότι ουδείς «πρέπει να παραγνωρίζει την ετοιμότητα και ικανότητά μας να προασπίσουμε αποτελεσματικά τα δικαιώματα της χώρας μας, όταν και εφ’ όσον τούτο απαιτηθεί».

Ο Έλληνας Πρέσβης υπογραμμίζει ακόμα ότι «μέσω της διαρκούς, αταλάντευτης και αρραγούς συστράτευσης και συμπόρευσης μεταξύ Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ελληνισμός δεν κινδυνεύει» και αυτό, είπε, αποδείχτηκε στην πλέον πρόσφατη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στο Crans Montana, αλλά καταδεικνύεται και σε καθημερινή βάση μέσω των τριμερών σχημάτων συνεργασίας.

Τα τριμερή σχήματα συνεργασίας, επισημαίνει, «αποτελούν πολλαπλασιαστές διπλωματικής ισχύος, αναδεικνύοντας μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω διαλόγου και συνεργειών», προσθέτοντας ότι εξίσου σημαντική είναι η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατών στην υλοποίηση σημαντικών έργων στον τομέα της ενέργειας.

Καταληκτικά αναφέρει ότι η επέτειος της Επανάστασης του ’21 αποτελεί μια ευκαιρία αναστοχασμού για το μέλλον του Ελληνισμού, Ελλαδικού και Κυπριακού. «Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στο βάθος των αιώνων οφείλεται στους διαχρονικούς και αναλλοίωτους δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου. Σε ότι αφορά, δε, στις σύγχρονες προκλήσεις, η συνεχής και συντονισμένη διαμόρφωση θέσεων και η κοινή δράση των δύο χωρών μας αποτελεί εχέγγυο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους» σημειώνει ο κ. Φωτόπουλος.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 24/03/2019 21:02

H γυναίκα που έθεσε το αίτημα κατά του Brexit: Απειλές για τη ζωή της δέχεται η Γεωργιάδου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: