Μας τιμωρούν για την ελευθερία μας, λέει ο επικεφαλής της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα




«Θέλουν να μας τιμωρήσουν για την απόφασή μας να είμαστε ελεύθεροι. Επειδή αποδείξαμε δυναμικά ότι μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου που παράγει μια χώρα είναι πιθανή, και ότι η δημοκρατία μπορεί να ασκείται από κάθε περιοχή που ήταν κατά παράδοση αποκλεισμένη από την οικονομική ευημερία και την άσκηση της πολιτικής. Μας επιτίθενται γιατί είμαστε μια αληθινή επανάσταση».

Αυτό σημείωσε ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Μπολιβιαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Freddy Jesús Fernández Torres μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Λάρισα η «Αντιπολεμική Κίνηση», με αφορμή τις εξελίξεις στη Λατινοαμερικάνικη χώρα.

Ο επιτετραμμένος της πρεσβείας επιχείρησε να αποδομήσει – όπως είπε – τη ρητορική που διοχετεύεται από τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η Βενεζουέλα «έχει πάρει την κυρίαρχη απόφαση να γίνει ένας λαός ελεύθερος».

Μεταξύ άλλων είπε, ότι «έχουν πάρει έκταση οι ψευδείς ειδήσεις» που αφορούν την κατάσταση στην οικονομία της Βενεζουέλας, ενώ υποστήριξε ότι αυτό που συμβαίνει στη χώρα «είναι ένας οικονομικός πόλεμος που έχει προκαλέσει απώλειες της τάξης των 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

  • «Για να έχετε μια ιδέα του μεγέθους της επίθεσης που δεχόμαστε, μόνο το 2019 οι ΗΠΑ μας έχουν στερήσει 30 δισ. δολάρια σε δικά μας διυλιστήρια και τραπεζικούς λογαριασμούς. Η Αγγλία έχει παρακρατήσει παράνομα 1,2 δισ. δολάρια σε αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας και η Euroclear μας έχει παρακρατήσει άλλα 1,2 δισ. δολάρια σε ομόλογα» σημείωσε.
  • Ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, σημείωσε επίσης πως υπάρχει σχέδιο από εξωτερικούς παράγοντες για τον έλεγχο του πετρελαίου της Βενεζουέλας και τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος που «ο Μαδούρο παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο σαν να ήταν δικτάτορας».

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες τόσο της κυβέρνησης του ΟύγκοΤσάβες, αλλά και του Νικολά Μαδούρο, σχετικά με τις κοινωνικές παροχές, ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Βενεζουέλας είπε ότι μεταξύ του 1998 και του 2013, η πείνα μειώθηκε στη Βενεζουέλα από το 21,10%, σε λιγότερο από 5%. Σημείωσε επίσης ότι έχει επενδυθεί κατά μέσο όρο το 64% των συνολικών εσόδων της χώρας στον κοινωνικό τομέα, αλλά και πως «πάνω από 3 εκατομμύρια Βενεζουελανών έχουν συνταξιοδοτηθεί από την Επανάσταση, την ίδια ώρα που επί 40 χρόνια της η δεξιά, έδωσε σύνταξη σε λιγότερους από 400 χιλιάδες ανθρώπους».

  • Μεταξύ άλλων είπε πως στη Βενεζουέλα «έχει ξεκινήσει επίθεση των ελίτ» διότι μεταξύ 1998 και 2014, το 20% των πλουσιότερων της χώρας, κέρδιζε 13 φορές περισσότερα από τα έσοδα του 20% του φτωχού πληθυσμού, ενώ το 2014 αυτή η διαφορά μειώθηκε στις 7,3 φορές.
  • Αναφορικά με τη στάση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα ο πρέσβης, είπε ότι ο πρόεδρος Ντόναλτ Τράμπ βρίσκεται στις «επάλξεις για ένα πραξικόπημα», ενώ χαρακτήρισε τη λεγόμενη ανθρωπιστική βοήθεια «Δούρειο Ίππο για την εισαγωγή στρατού και όπλων στη χώρα».

Σχετικά με τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση για διενέργεια εκλογών, ο επικεφαλής της Πρεσβείας είπε ότι «μέσα σε 20 χρόνια η Βενεζουέλα έχει πραγματοποιήσει 25 εθνικές εκλογικές διαδικασίες, και πως η αντιπολίτευση έχει αναγνωρίσει τα αποτελέσματα μόνο δύο εκλογικών διαδικασιών που έχει κερδίσει».

«Το εκλογικό μας σύστημα είναι απόλυτα διάφανο σε όλα του τα στάδια. Αυτό το γνωρίζουν και το έχουν επιβεβαιώσει διεθνείς παρατηρητές σε όλες μας τις εκλογικές διαδικασίες. Το είπε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμμυ Κάρτερ και ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Ροδρίγο Θαπατέρο. Είναι ένα εκλογικό σύστημα τελειοποιημένο με βάση τις διαφορετικές απαιτήσεις της αντιπολίτευσης. Ό,τι έχουν ζητήσει, τους έχει δοθεί. Ακριβώς όλα όσα έχουν ζητήσει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί τώρα ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, παρουσία διεθνών παρατηρητών. Όπως τόσο σωστά έθεσε ο υπ. Εξωτερικών μας Χόρχε Αρρεάσα, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν καλεσμένη να παρακολουθήσει την εκλογική μας διαδικασία της 20ης Μαΐου, αλλά απάντησε πως δε θα συμμετάσχει. Είναι προφανές ότι οι πιο αντιδραστικοί τομείς της αντιπολίτευσης ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να υπολογίζουν στη λαϊκή ψήφο» είπε ο επικεφαλής της πρεσβείας της Βενεζουέλας.

15/03/2019 11:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Ηλ. Σκυλλάκου
Λάρισα, Ελλάδα

 

Τσίπρας σε Μοράλες: Θα έρθω στη Βολιβία μετά τον Οκτώβριο ως πρωθυπουργός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: