Λιγότερα τα παράπονα των καταναλωτών το 2018, για ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις




Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Έλληνες καταναλωτές το 2018 και προσέφευγαν για βοήθεια στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή, αφορούσαν συναλλαγές κυρίως με ηλεκτρονικά καταστήματα που έχουν έδρα σε όμορες ευρωπαϊκές χώρες, με αλλοδαπές αεροπορικές εταιρίες, με προϊόντα παραποιημένα (μαϊμού), αλλά και με συνδρομητικές υπηρεσίες και υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης που παρέχονται από εταιρείες με έδρα την Αυστρία, τη Μάλτα, την Ιταλία και την Κύπρο και επέφεραν αυξημένες χρεώσεις στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το 2018 παρατηρήθηκε μικρή μείωση των παραπόνων που δέχθηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας, σε βάρος ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον στενό τομέα του τουρισμού (ξενοδοχεία, καταλύματα, εστιατόρια, αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές). Επιμέρους ζητήματα ανέκυψαν στις περιφερειακές χερσαίες μεταφορές μέσω ΚΤΕΛ, και, μεμονωμένα, στον τομέα του λιανικού εμπορίου. Σημειώνεται ακόμη ότι τουλάχιστον 8 στις 10 υποθέσεις επιλύονται υπέρ του καταναλωτή.

Αυτά προκύπτουν από όσα ανέφερε η αναπληρώτρια Συνήγορος Καταναλωτή και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας Αθηνά Κοντογιάννη, σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή στις 15 Μαρτίου.

Η κυρία Κοντογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο στόχος της διαρκούς ενημέρωσης των καταναλωτών για τα δικαιώματά τους και τους τρόπους αποτελεσματικής τους διεκδίκησης επετεύχθη και για το 2018, όπως προκύπτει από την για μια ακόμη χρονιά αύξηση των αναφορών που υποβλήθηκαν τόσο στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή όσο και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας».

Ειδικά για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή, από το 2014, οπότε και οργανώθηκε ως υπηρεσία με διοικητική υπόσταση, έως σήμερα, σημειώθηκε αύξηση αναφορών σε ποσοστό 40%, με τουλάχιστον 8 στις 10 υποθέσεις να επιλύονται υπέρ του καταναλωτή.

Από τις υποθέσεις αυτές, για το 2018, το 58% αφορά αναφορές Ελλήνων καταναλωτών κατά ευρωπαίων προμηθευτών, ενώ το 42% αφορά αναφορές άλλων ευρωπαίων καταναλωτών κατά Ελλήνων προμηθευτών. Οι Έλληνες καταναλωτές αντιμετώπισαν προβλήματα κυρίως με ηλεκτρονικά καταστήματα με έδρα σε όμορες ευρωπαϊκές χώρες, με αλλοδαπές αεροπορικές εταιρίες, με προϊόντα παραποιημένα (μαϊμού), αλλά και με συνδρομητικές υπηρεσίες και Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης που παρέχονται από εταιρείες με έδρα την Αυστρία, τη Μάλτα, την Ιταλία και την Κύπρο και επέφεραν αυξημένες χρεώσεις στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το 2018 παρατηρήθηκε μικρή μείωση των παραπόνων που δέχθηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας σε βάρος ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον στενό τομέα του τουρισμού (ξενοδοχεία, καταλύματα, εστιατόρια, αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές). Επιμέρους ζητήματα ανέκυψαν στις περιφερειακές χερσαίες μεταφορές μέσω ΚΤΕΛ, και, μεμονωμένα, στον τομέα του λιανικού εμπορίου.

Τέλος σημειώνεται ότι στην υπόθεση του ηλεκτρονικού τουριστικού πρακτορείου που διέκοψε τη λειτουργία του εντός του 2018, υπήρξε άμεση παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας για τη διασφάλιση της επιστροφής χρημάτων σε δεκάδες καταναλωτές, εντός και εκτός Ελλάδας και την απρόσκοπτη μεταφορά στον προορισμό τους. Αυτό είναι ένα ακόμη απτό δείγμα της συμβολής της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών με τις αξιόπιστες και ταχείες διαδικασίες του Συνηγόρου του Καταναλωτή και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των τουριστών και των ευρωπαίων καταναλωτών, γενικότερα, στην ελληνική αγορά.

Τέλος, η Αρχή με γνώμονα την αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και σε μεγάλο βαθμό ερευνώντας τις πληροφορίες που οι ίδιοι οι καταναλωτές έφεραν σε γνώση της, έκανε και το 2018 οριζόντιες παρεμβάσεις: εισηγήσεις επιβολής προστίμων για παράνομες και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και καταχρηστικές ρήτρες στους τομείς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, της ενέργειας και του λιανικού εμπορίου αλλά και μηνυτήριες αναφορές για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών».

14/03/2019 10:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Ελλάδα

Επανέρχονται οι Γερμανοί τουρίστες στην Τουρκία: Είχε σημειωθεί πτώση το ’16-’17

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: