Λαμπρές εκδηλώσεις στις ΗΠΑ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου: Απόψε η δεξίωση Τραμπ




Νέα Υόρκη- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Με πολλές εκδηλώσεις οι αμερικανικές πολιτικές αρχές τιμούν την εθνική γιορτή της Ελλάδας και την 198η επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Τιμούν ταυτόχρονα την συμβολή του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού στο σύγχρονο Δυτικό Πολιτισμό, αλλά και της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στην ανάπτυξη και την πρόοδο της αμερικανικής κοινωνίας.

  • Το απόγευμα της Δευτέρας 18 Μαρτίου, σε μεγάλη δεξίωση που παρατίθεται κάθε χρόνο προς τιμή της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα επιδώσει στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο τη διακήρυξη με την οποία θα ανακηρύττει την 25η Μαρτίου Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας.
  • Την ίδια μέρα στο Μπρούκλιν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη γιορτή του προέδρου του Διαμερίσματος.
  • Την Τρίτη, ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Μπιλ Ντι Μπλάζιο πραγματοποιεί την καθιερωμένη γιορτή για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα στην επίσημη κατοικία του (Gracie Mansion).
  • Εκδηλώσεις με τελετές έπαρσης της ελληνικής σημαίας θα πραγματοποιηθούν σε πολλά τοπικά δημαρχεία της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης. Στην Κομητεία Χέμστεντ του Λονγκ Άιλαντ η τελετή θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 25 Μαρτίου.
Η Αμερική τιμά την Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Photo via greeknewsonline.com

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, το Διαμέρισμα του Κουίνς τίμησε με μια λαμπρή εκδήλωση το απόγευμα της Παρασκευής 15 Μαρτίου, στο «Σταθάκειο» την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η πρόεδρος του Διαμερίσματος Μελίντα Κάτζ, ο πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης, η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κωνσταντινίδης. Η Αραβέλλα Σιμωτά και ο Μιχάλης Γιάνναρης επέδωσαν στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και στον τσέρμαν της Επιτροπής Παρελάσεως Πέτρο Γαλάτουλα τη διακήρυξη της Βουλής και της Γερουσίας, που ανακηρύσσουν το Μάρτιο «Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς».

Την υπερηφάνεια του που υπηρετεί την κοινότητα εξέφρασε ο πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης, υπενθυμίζοντας ότι όταν εξελέγη πρώτη φορά στο Όλμπανι υποσχέθηκε πως δεν θα είναι ο τελευταίος ομογενής πολιτικός.

«Είμαι υπερήφανος που στην Αστόρια έχουμε την Αραβέλλα Σιμωτά και τον Κώστα Κωνσταντινίδη, αλλά και τον Τζέιμς Σκουφή και τον Ανδρέα Γουνάρδη και την Νικόλ Μαλλιτάκη. Εχουμε περισσότερους από κάθε άλλη φορά ομογενείς πολιτικούς στην πολιτεία της Νέας Υόρκης», είπε.

Η Αραβέλλα Σιμωτά τόνισε την σημασία των εορτασμών της επετείου της εθνικής μας παλιγγενεσίας, που υπενθυμίζει τους δεσμούς Ελλάδας – ΗΠΑ, την ιστορία της Ελλάδας κι όλων των αρετών που διαθέτει το ελληνικό DNA: Ανδρεία, τιμή και αταλάντευτη δέσμευση στην ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

Τόνισε επίσης τη σημασία της διδασκαλίας της ελληνικής ιστορίας και κληρονομιάς στις νεότερες γενιές ομογενών, αναφέροντας το παράδειγμα της 6χρονης κορούλας της.

Η Αμερική τιμά την Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Photo via greeknewsonline.com

Την σημασία του εορτασμού της επετείου τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κωνσταντινίδης, που διοργάνωσε χωριστή εκδήλωση στο δημοτικό συμβούλιο Νέας Υόρκης, στις 11 Μαρτίου.

Παραβρέθηκαν οι γενικοί Πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέτ, η Πρόξενος της Ελλάδας Λάνα Ζωχιού.

Στο χαιρετισμό του ο Δρ. Κούτρας στάθηκε ιδιαίτερα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί με την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ. Ενώ ο Αλέξης Φαίδωνος αναφέρθηκε στη συμβολή της Κύπρου στην επανάσταση του 1821, όπου ως γνωστόν την 9η Ιουλίου οι Τούρκοι αποκεφάλισαν όλους τους προκρίτους και απαγχόνισαν τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό.

  • Όπως έχει καθιερωθεί τιμήθηκαν πέντε διακεκριμένες προσωπικότητες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας Μεταμορφώσεως στην Κορώνα, π. Γεώργιος Αναστασίου, η αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Κουίνς Κόλετζ Έφη Λέκκα, και την υποδιευθύντρια του Ημερήσιου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Μπέτσυ Πάρκα – Σιδέρη, η διευθύντρια του Πρώτου Κοινοτικού Διαμερίσματος του Κουίνς, Φλόρενς Κουλούρη και η εκπαιδευτικός Μαρία Χαραλαμποπούλου.

Ευχαριστώντας για την τιμή, η Έφη Λέκκα απέτισε φόρο τιμής στον αείμνηστο Δρα Χάρη Ψωμιάδη, πρωτοπόρο Ελληνα Πόντιο και ιδρυτή του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, στο οποίο έχουν αποφοιτήσει 17.000 σπουδαστές, από την ίδρυσή του το 1974.

Μίλησε επίσης θερμά για τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Κωνσταντινίδη,έναν από τους απόφοιτους του Κέντρου.

Αναφερόμενοι στα πέντε τιμώμενα πρόσωπα, σημείωσε ότι μοιράζονται μια παρόμοια ιστορία.

«Είμαστε όλοι παιδιά κι εγγόνια της παλαιότερης γενιάς Ελλήνων μεταναστών, που υπήρξε μακρά η πιο σπουδαία στην μακρά ιστορία της κοινότητά ας. Της οποίας οι αγώνες, θυσίες και επιμονή ενάντια σ’ όλες τις πιθανότητες και τα εμπόδια που αντιμετώπισαν στις ζωές τους, κατόρθωσαν να ανοίξουν μια πολύ κλειστή πόρτα ευκαιρίας την οποία συνάντησαν στο ηρωικό τους ταξίδι για την εκπλήρωση του αμερικανικού ονείρου. Μέχρις ότου οι πόρτες αυτές ήταν αρκετά ανοιχτές ώστε η γενιά μας να περπατήσει και να φτάσει στα αδιανόητα ύψη της επιτυχίας και του επιτεύγματος που η Ελληνοαμερικανική κοινότητα απολαμβάνει σήμερα».

Το πολιτιστικό κομμάτι της εκδήλωσης κάλυψε με χορό και τραγούδι η Ακαδημία Ελληνικής Παιδείας.

Πηγή: greeknewsonline.com

 

Ο Πάνος Σατζόγλου σε μία νέα τηλεοπτική προσπάθεια: Νέα του δημιουργία το Hellenic DNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: