Κύπριοι μαθητές δημοτικού σχολείου γράφουν για την προσφυγιά και παίρνουν το πρώτο βραβείο




« Νέα από πατρίδα – Τα παιδιά δεν ξεχνούν» είναι ο πρωτότυπος τίτλος της εφημερίδας των μαθητών / μαθητριών της Στ’ Τάξης του Α’ Δημοτικού Πάφου , Νεοφύτειο, που έχει εξασφαλίσει το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κύπρος, Ελλάδα , Ομογένεια.

  • Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι μαθητές της Στ’ Τάξης του Νεοφύτειου Δημοτικού θυμίζουν μέσα από τις εργασίες τους, ότι η Κύπρος ξέρει από προσφυγιά, όπως ολόκληρος ο Ελληνισμός. Τα παιδιά μπαίνουν στην θέση των Ελλήνων προσφύγων που άφησαν πίσω τους τη Σμύρνη και έφτασαν μέσα σε βάρκες εκεί στο λιμάνι του Πειραιά , όπως ακριβώς οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες.
  • Έγραψαν μάλιστα στα ημερολόγια τους, ωσάν να το έγραψε το παιδί της Μικράς Ασίας, το παιδί της Κερύνειας, το παιδί της Αμμοχώστου , της Μόρφου, του Πενταδαχτύλου, της Καρπασίας, της μόνης μοιρασμένης πρωτεύουσας στον κόσμο, της Λευκωσίας, εκείνο « τον μαύρο Αύγουστο του 1922, του 1974 , ωσάν να είναι παράλληλα ελληνικά πάθη… που προσμένουν την Ανάσταση μετά από τον Γολγοθά».

Για τη δημιουργία αυτής της εφημερίδας, προστίθεται στην ανακοίνωση, εργάστηκαν με αξιοθαύμαστο ζήλο όλα τα παιδιά της Στ’ τάξης του Α΄Δημοτικού Πάφου μαζί με τη βοήθεια της δασκάλας τους Πετρούλλα Τζωρτζή και την καλλιτεχνική επιμέλεια της βοηθού διευθύντρια Ειρήνης Μάντολε.

ΚΥΠΕ – Κική Περικλέους
ΚΥΠΡΟΣ/Πάφος
12/03/2019 21:56

Ελληνίδα ερευνήτρια της διασποράς έχει τη “συνταγή” προστασίας από τους διαρρήκτες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: