«Κίνηση-ματ» Παπαχριστοφόρου με το Hilton Cyprus: Kυρίαρχη πλέον η «ΠΑΝΓΑΙΑ» στην Κύπρο




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Σε κυρίαρχο επενδυτή (και) της κυπριακής αγοράς ακινήτων εξελίσσεται πλέον η «Πανγαία», έχοντας ως κινητήρια δύναμη το επενδυτικό σχήμα «Invel», του Χριστόφορου Παπαχριστοφόρου, που κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό 66% στην μεγαλύτερη εισηγμένη ελληνική  ΑΕΕΑΠ.

Μετά την εξαγορά του Holiday Inn και του πακέτου 21 σημαντικών ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου, η «Πανγαία» και η Invel Real Estate, επιβεβαιωσαν την φημολογία των ημερών, ανακοινώνοντας από κοινού ότι προχώρησαν σε συμφωνία για την απόκτηση του Hilton Cyprus έναντι συνολικού τιμήματος 54,9 εκ ευρώ.

  • Η συγκεκριμένη αγοραπωλησία  θεωρείται από παράγοντες της κυπριακής αγοράς «κίνηση ματ» στον τομέα της ξενοδοχειακής φιλοξενίας καθώς το Ηilton Cyprus είναι σήμερα το μοναδικό ξενοδοχείο πέντε αστέρων στη Λευκωσία.

Η εξαγορά του από έναν επενδυτικό φορέα με το κύρος και το μέγεθος της «Πανγαία» κλείνει και τον κύκλο των συζητήσεων σχετικά με την βιωσιμότητα της συγκεκριμένης μονάδας, λόγω της οικονομικά δυσχερούς θέσης στην οποία είχε περιέλθει η ιδιοκτήτρια MIG που κατείχε το 75,1% των μετοχών με το ποσοστό της μειοψηφίας να ανήκει στην εταιρεία Louis PLC.

Η απόκτηση του 96,82% των μετοχών της κοινοπραξίας που κατείχε το Hilton λύνει τα χέρια της «Πανγαία» που είναι βέβαιον ότι θα προχωρήσει σε εργασίες συντήρησης, ανακαίνισης ή και επέκτασης της εμβληματικής ξενοδοχειακής μονάδας.

Το ξενοδοχείο Χίλτον της Κύπρου. Φωτογραφία via Cyprus Hilton

Ηδη εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες, αλλά οι διάφορες εναλλακτικές προοπτικές θα μελετηθούν εσωτερικά και με την υφιστάμενη ομάδα management του ξενοδοχείου, πριν η «Πανγαία» καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση στόχος της νέας ιδιοκτησίας είναι να καταστεί το ξενοδοχείο κορυφαία επιλογή τόσο για διαμονή και φιλοξενία υψηλών απαιτήσεων, όσο και για την διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και εκδηλώσεων.

To πεντάστερο Ηilton Cyprus είναι προνομιακά τοποθετημένο στο κέντρο της Λευκωσίας, σε μικρή απόσταση από το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο και την Κεντρική Τράπεζα αποτελώντας ουσιαστικά την μοναδική διεθνούς επιπέδου υποδομή φιλοξενίας υψηλών προδιαγραφών σε μια περίοδο που οι αφίξεις επισκεπτών ανώτερης εισοδηματικής κλίμακας(επιχειρηματιών, τουριστών κλπ)πολλαπλασιάζονται στο νησί. Ως αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα άλλωστε, το Hilton ήταν κερδοφόρο, γι αυτό αποτέλεσε «μήλον της έριδος» μεταξύ ενδιαφερόμενων επενδυτών πριν καταλήξει στην «Πανγαία».

  • Διαθέτει 294 δωμάτια, εκ των οποίων τα 24 σουίτες και τα 76 executive, καθώς και αίθουσες για συνέδρια και εκδήλωσεις, εστιατόρια κλπ. Περιλαμβάνει επίσης όμορη έκταση οικοδομήσιμης γης(πάνω από 6000 τ.μ., από τις ελάχιστες διαθέσιμες στο κέντρο της Λευκωσίας) που θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον 20-25.000 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων για δυνητική χρήση γραφείων και κατοικιών, εμπορικού κέντρου, συναυλιακών χώρων κλπ.

Η δυναμική είσοδος της «Πανγαία» στην Κύπρο, μαζί με μία άλλη σειρά στρατηγικών επενδυτικών πρωτοβουλιών στην ΝΑ Ευρώπη αποδίδεται στον Κυπριακής καταγωγής τεχνοκράτη, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο(CEO) της Invel Real Estate που ελέγχει μετοχικά την «Πανγαία», Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου.

Στην Invel άλλωστε ανήκει από το 2015 το υπερπολυτελές  ξενοδοχειακό θέρετρο Aphrodite Hills, στην Πάφο που θεωρείται μία από τις πλέον ανταγωνιστικές και αναπτυσσόμενες μονάδες τουριστικής φιλοξενίας στο νησί. Τον περασμένο Ιούλιο η «Πανγαία» απέκτησε και το πρώην Ηοliday Inn της Λευκωσίας, το οποίο προτίθεται να ανακαινίσει ριζικά ώστε να λειτουργήσει ως μονάδα, επίσης πέντε αστέρων με την φίρμα της διεθνούς αλυσίδας Wyndham.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι το 2013 η «Πανγαία» διαχειριζόταν σχεδόν αποκλειστικά τα ακίνητα της Εθνικής ως θυγατρική της, αλλά με την είσοδο της Invel ως πλειοψηφικού μετόχου, άλλαξε στρατηγική και προσανατολισμό. Η επέκταση έξω από τα σύνορα της Ελλάδας ήταν προσωπική επιλογή του κ. Παπαχριστοφόρου, πρώην κορυφαίου στελέχους της Deutsche Bank στον τομέα εκμετάλλευσης ακινήτων, δημιουργώντας σε μία περίοδο σταδιακής απόσυρσης της ελληνικής παρουσίας στην ΝΑ Ευρώπη, προυποθέσεις εξωστρέφειας και δυναμικής ανάπτυξης.

Κίνηση “ματ” από την “ΠΑΝΓΑΙΑ” με τα ακίνητα της Τρ. Κύπρου: Αποδίδει υπεραξίες η στρατηγική Παπαχριστοφόρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: