Και η Σερβική Εκκλησία εναντίον Φαναρίου για Ουκρανία: Παρενέργειες για τα της Εκκλησίας Σκοπίων




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Μετά την Αλβανική ορθόδοξη Εκκλησία και το Πατριαρχείο Σερβίας  εξέφρασε την διαφωνία του με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου  να αναγνωρίσει «Αυτοκέφαλη Εκκλησία  της Ουκρανίας» δηλώνοντας ότι πρόκειται  για αποφάσεις μη κανονικές και μη δεσμευτικές καθώς αφορούν «σχισματική» Εκκλησία.

Η Σερβική Εκκλησία, σύμφωνα με την εφημεριδα ΠΟΛΙΤΙΚΟ, σε έγγραφο της προς όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας χαρακτηρίζει «μη κανονική» την εμπλοκή του Οικουμενικού Πατριάρχη σε περιοχή  που η δικαιοδοσία ανήκει στην Ρωσική Εκκλησία και δηλώνεται ότι δεν ήταν κανονικη και δεν γινεται αποδεκτή ούτε η Σύνοδος που έγινε τον Ιανουάριο για την επιλογή επικεφαλής της Ουκρανικής Εκκλησίας και την παράδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας.

Η Σερβική Εκκλησία υποστηρίζει ότι η Ουκρανική Εκκλησία ανήκει στην δικαιοδοσία της Ρωσικής Εκκλησίας από το 1968  και επικαλείται γι αυτό πολλά έγγραφα μεταξύ αυτών και προσωπική δήλωση του  Οικουμενικού Πατριάρχη  Βαρθολομαίου

Στο κείμενο της η Σερβική Εκκλησία δηλώνει ότι αναγνωρίζει μόνο την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας με επικεφαλής τον Επίσκοπο Ονουφριο  που είναι υπό την αιγίδα της Μόσχας και καλεί τον κλήρο να αποφεύγει την κοινωνία με ολους όσους εντάχθηκαν στην νέα Εκκλησία  και είναι σε κοινωνία με τον επικεφαλής της κ. Επιφάνιο.

Η εξέλιξη αυτή που δημιουργεί συνθήκες κρίσης στις σχέσεις Βελιγραδίου-Φαναρίου, έχει παράπλευρες συνέπειες και στο Σκοπιανό.

Μια από τις βασικές δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς την Εκκλησία και στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, ήταν ότι στο πλαίσιο της Συμφωνίας με τα Σκόπια θα βρίσκονταν λύση και θα μετονομάζονταν και η σχισματική «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία». Η «ΜΟΕ» υπό την πίεση της κυβέρνησης Ζάεφ έστειλε επιστολή στο Φανάρι δηλώνοντας ότι εφόσον της αναγνωρισθεί Αυτοκεφαλία θα εξέταζε την αλλαγή της ονομασίας της.

Αυτή η επιστολή προβλήθηκε ως ένα πρόσθετο επιχείρημα για την  στήριξη της Συμφωνίας.

Όμως η Συμφωνία δεν ασχολήθηκε καθόλου με το Εκκλησιαστικό ζήτημα και τώρα φυσικά παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η παρέμβαση του στην Ουκρανία, είναι εντελώς απίθανο να επιχειρήσει νεα παρέμβαση με αντικείμενο την «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» η οποία έχει αποσχισθεί από το Πατριαρχείο Βελιγραδίου και συνεπώς κάθε κίνηση απαιτεί την συναίνεση και του Βελιγραδίου…

Ο σοφός Αναστάσιος: Η “ανταρσία” του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας εναντίον του Βαρθολομαίου…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: