Και δεύτερη υπουργός του κ. Τριντό τον άφησε και έφυγε: Αντιμέτωπος με μεγάλη κρίση




Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για την απροσδόκητη παραίτηση μιας δεύτερης υπουργού της κυβέρνησής του, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κόμματός του, των Φιλελεύθερων, στο Τορόντο, επισήμανε πως παρότι τον «απογοητεύει» η απόφασή της, την «κατανοεί» και τη «σέβεται», ενώ υπογράμμισε ακόμη πως «οι ανησυχίες αυτού του είδους πρέπει να αντιμετωπίζονται σοβαρά και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τις παίρνω σοβαρά».

Ο Τριντό εξάλλου ευχαρίστησε για την προσφορά της στο έργο της κυβέρνησής του την Τζέιν Φίλποτ, την υπουργό που ως χθες Δευτέρα ήταν αρμόδια για τον Προϋπολογισμό και τις δημόσιες δαπάνες — κάτι το οποίο, αξιοσημείωτα, δεν είχε κάνει όταν η Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης που υποβιβάστηκε σε υπουργό αρμόδια για τις υποθέσεις των Βετεράνων στον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου, υπέβαλε πρώτη την παραίτησή της την 12η Φεβρουαρίου.

Ο Τριντό απέφυγε πάντως να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τους λόγους που επικαλέστηκε στην επιστολή της παραίτησής της η Φίλποτ, μια από τις πιο επιτυχημένες υπουργούς των Φιλελεύθερων, που συνδέεται φιλικά με την Ουίλσον-Ρέιμπουλντ.

Η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ παραιτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις μέσων ενημέρωσης για τις «πιέσεις» που της ασκήθηκαν προκειμένου να επέμβει ώστε να αποφευχθεί η προσαγωγή της κατασκευαστικής εταιρείας SNC-Lavalin σε δίκη για υπόθεση διαφθοράς. Ο σάλος που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα, αρχικά της εφημερίδας Globe & Mail, δεν σταματά έκτοτε να παίρνει διαστάσεις, ενώ απομένουν μήνες ως τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Η αποχώρηση της Φίλποτ, που διορίστηκε στο αξίωμα μόλις τη 14η Ιανουαρίου, χαρακτηρίζεται νέο βαρύ πλήγμα για τον πρωθυπουργό των Φιλελεύθερων, που κατέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο του 2015 εξαγγέλλοντας περισσότερη διαφάνεια στην πολιτική ζωή, αλλά και την ενδυνάμωση των γυναικών στην πολιτική και την αύξηση του αριθμού τους σε υπουργικούς θώκους, μεταξύ άλλων.

Ο Τζέραλντ Μπατς, πρώην προσωπικός γραμματέας και στενός σύμβουλος του Τριντό που επίσης παραιτήθηκε εξαιτίας του σκανδάλου τον περασμένο μήνα, πρόκειται να καταθέσει ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων για την υπόθεση SNC-Lavalin αύριο Τετάρτη.

Τα περισσότερα μέλη των Φιλελεύθερων στο κοινοβούλιο ως τώρα στηρίζουν σε γενικές γραμμές τον Τριντό, αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως σιγοβράζουν εντάσεις. Ο βουλευτής Γουέιν Λονγκ ζήτησε να υπάρξει έρευνα για την παραίτηση της Φίλποτ, πράγμα που ο πρωθυπουργός απέρριψε.

Η Σελίνα Σίζαρ-Σεβάνες, βουλεύτρια που δεν διεκδικεί την επανεκλογή της, ανέφερε μέσω Twitter πως όταν κανείς προσθέτει γυναίκες στην κυβέρνηση, καλό θα είναι να μην περιμένει να «σέβονται το status quo»: «Να περιμένετε ότι θα λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις, θα ορθώνουμε το ανάστημά μας για αυτό που είναι σωστό, και θα αποχωρούμε όταν οι αξίες μας τίθενται υπό αμφισβήτηση ή παραβιάζονται».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Οτάβα, Canada

Και το Αιγαίο και η Μεσόγειος ανήκουν στην Τουρκία! Παράλογοι ισχυρισμοί του Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: