Με F-16 "Soufa", μια έκδοση του συγκεκριμένου μαχητικού αεροσκάφους, αποκλειστικά για την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ. Τις μετατροπές τις πραγματοποίησαν Ισραηλινοί και θεωρούνται πολύ σημαντικές που έχουν αναβαθμίσει σε υπερβολικό βαθμό το αεροσκάφος. Στην χώρα μας, τα μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ, δεν έρχονται μόνο στην άσκηση Ηνίοχος αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθώς το Ισραήλ θέλει να εκπαιδεύσει τους ιπταμένους που έχει σε πολυποίκιλα εδαφικά ανάγλυφα. Πηγή φωτογραφίας: Hellas Journal

Συμμαχίες, μηνύματα και παρουσίες στον Ηνίοχο: Το ντεμπούτο του ιταλικού F-35 στο Αιγαίο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Ιδιαίτερα μηνύματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να περάσουν προς κάθε ενδιαφερόμενο, στην επερχόμενη άσκηση «Ηνίοχος» που διοργανώνει η Πολεμική Αεροπορία και που κάθε χρόνο τραβά το ενδιαφέρον των πιο επιχειρησιακών αεροποριών του ΝΑΤΟ και όχι μόνο.

  • Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει πληθώρα αποστολών, κάτι που επιθυμούν και οι σύμμαχοι, σ’ ένα περιβάλλον που σε πολλές περιπτώσεις δεν συναντούν καθημερινά στις χώρες τους. Χερσαία εδάφη, με ιδιαίτερο ανάγλυφο σε πολλές περιοχές που συνεχώς αλλάζει, θάλασσα και βουνό να εναλλάσσονται κι ένα Αιγαίο με τα νησιωτικά συμπλέγματα που κι αυτό έχει τη δική του ιδιαιτερότητα με το μπλε της θάλασσας και του ουρανού να γίνονται ένα.

Μπορεί οι γείτονες να έδωσαν κάτι παραπάνω για την διαφήμιση της άσκησης «Γαλάζια πατρίδα», αλλά δεν φάνηκε ούτε στα ιδιαίτερα δραστήρια μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Τουρκίας, συμμαχικές της χώρες να μετέχουν, εκτός από τους παρατηρητές. Θα πει κανείς πως πρόκειται για μια εθνική άσκηση κι όχι για κάποια Νατοϊκή, όμως κι όταν έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει τέτοιου είδους ασκήσεις, δεν φάνηκαν και τόσες «ηχηρές» συμμετοχές.

Στον επερχόμενο «Ηνίοχο», η Ελλάδα, η Αμερική, η Ισραήλ, η Ιταλία συν μια ακόμη χώρα από τη Μ. Ανατολή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κοσμήσουν την 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα που εδώ και λίγα χρόνια μετατρέπεται αυτή την εποχή σε διεθνές κέντρο αεροπορικής τακτικής.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως εκτός των γεωγραφικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η χώρα μας, η μεγάλη επιτυχία αυτής της άσκησης έγκειται στο γεγονός πως το προσωπικό του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής που έχει την ευθύνη για τη σχεδίαση, παρέχει σενάρια και οργάνωση υψηλότατου επιπέδου παρά τους περιορισμένους πόρους που υπάρχουν, γεγονός που αποτελεί αξιοσημείωτη παρατήρηση.

Το “Φάντασμα” της Πολεμικής Αεροπορίας, το F-4 Phantom AUP που μόλις έχει προσγειωθεί στον διάδρομο της 117 ΠΜ. Πηγή φωτογραφίας Hellas Journal

  • Σ’ όλο το εύρος του FIR Αθηνών αεροπορικές ασκήσεις κάθε είδους

Στον Ηνίοχο συγκεντρώνονται διαφορετικοί τύποι αεροσκαφών, σε μεγάλους σχηματισμούς που δίνουν τη δυνατότητα σε όλους όσους συμμετέχουν να εκπαιδευτούν σε όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων.

Ειδικότερα οι επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνουν αποστολές αεροπορικής υπεροχής, κρούσης, εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, προσβολής χρονικά ευαίσθητων στόχων (στόχοι ευκαιρίας), αποστολές έρευνας διάσωσης μάχης, ακόμη και αποστολές εναντίον μονάδων επιφανείας στο Αιγαίο.

  • Όλες αυτές οι αποστολές διεξάγονται σε περιοχές τόσο χερσαίου εδάφους, στην Βόρεια Ελλάδα όμως πολλές από αυτές διεξάγονται αποκλειστικά σ’ όλο το μήκος του ανατολικού Αιγαίου, προκαλώντας πολλές φορές τον εκνευρισμό των γειτόνων.

Στη συγκεκριμένη άσκηση έχουν τη δυνατότητα οι ιπτάμενοι να πετούν σε περιοχές με μεγάλη ποικιλομορφία εδάφους, κάτι που στην πατρίδα μας θεωρείται άμεσα διαθέσιμο και λογικό, αλλά δεν συμβαίνει με τους συμμετέχοντες, όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Ειδικότερα για το Ισραηλ, έχει εκμεταλλευτεί πολλάκις -και σύμφωνα με ανώτατες πηγές από την ΠΑ, θα επαναληφθούν οι συνεκπαιδεύσεις- την συνεργασία με την ΠΑ και όχι μόνο στον Ηνίοχο προκειμένου να εκπαιδευτούν οι πιλότοι τους σε ένα εντελώς διαφορετικό ανάγλυφο από εκείνο της Ερήμου.

  • Ντεμπούτο για το F-35 στο Αιγαίο, αλλά των Ιταλών

Πάντως η έλευση των F-35 των Ιταλών (τετράδα ή ζεύγος αεροσκαφών, δεν έχει ξεκαθαρίσει), είναι η πρώτη φορά που μαχητικά 5ης γενιάς θα συμμετέχουν στον Ηνίοχο αλλά και η πρώτη φορά που η 5η γενιά βγαίνει εκτός των στενών εθνικών πλαισίων από τις πολεμικές αεροπορίες που τα χρησιμοποιούν έως σήμερα, σε μια πολυεθνική άσκηση.

  • Βέβαια αυτό δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία στην άσκηση της ΠΑ Ηνίοχος, ενώ θα δώσει την ευκαιρία για μια πρώτη επαφή των ιπταμένων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας μ’ έναν τύπο αεροσκάφους που θ’ αποτελέσει έναν δυνητικό αντίπαλο στο Αιγαίο, αν κι εφόσον αλλάξουν τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών με το μέλλον των τουρκικών F-35. Μέχρι της στιγμής παραμένουν “παγωμένα” σε βάση στην Αριζόνα.

Πάντως αν και το F-35 είναι εφοδιασμένο με Link 16, που έχουν όλα τα 4ης γενιάς μαχητικά που συμμετέχουν στην άσκηση, παρά ταύτα έως σήμερα έχει διαπιστωθεί στις ΗΠΑ πως το αεροσκάφος αυτό λειτουργεί σ’ ένα αυτόνομο πλαίσιο, εκμεταλλευόμενο τις δυνατότητες Stealth και σύμφωνα με πηγές που έχουν άριστη γνώση του θέματος, εδώ τίθεται μια μεγάλη πρόκληση για το πώς θα ενταχτούν στον σχεδιασμό μιας άσκησης στην οποία συμμετέχουν μαχητικά 4ης γενιάς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Μέγα το πρόβλημα: Ανάγκασαν απόστρατους ιπταμένους να επιστρέψουν για την “Γαλάζια πατρίδα”

Be the first to comment on "Συμμαχίες, μηνύματα και παρουσίες στον Ηνίοχο: Το ντεμπούτο του ιταλικού F-35 στο Αιγαίο"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*