Η Τουρκία παίζει με τη φωτιά: Ποιά η αλήθεια για τους S-400, το σύστημα Patriot και τα F-35




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Είχε προηγηθεί μία ανταπόκριση του πρακτορείου Bloomberg (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ), που έλεγε όλη την αλήθεια: ότι η Τουρκία απέρριψε την αμερικανική πρόταση των ΗΠΑ για να αγοράσει το σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot, επειδή είχε τεθεί ως όρος η ακύρωση της συμφωνίας με τη Μόσχα, για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

  • Η δημοσίευση της είδησης επηρέασε το Χρηματιστήριο και σήμανε συναγερμό στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΝΑΤΟ, διότι η απόρριψη της αγοράς των Patriot σήμαινε ότι η Τουρκία αποφάσισε τελεσίδικα να παραλάβει και να εγκαταστήσει τους S-400.

Η αποκάλυψη χαλούσε και τα δημοσιοσχετίστικα σχέδια της Άγκυρας, να αφήνει ανοικτή υποτίθεται την πόρτα της Αμερικής, για να κοροϊδεύει τους Αμερικανούς, οι οποίοι -είναι η αλήθεια- φέρονται πολύ ερασιτεχνικά όταν πρόκειται για την σύμμαχό τους Τουρκία, η οποία ταυτόχρονα έχει υπογράψει στρατηγικές συμφωνίες με τη Ρωσία και το Ιράν, παραδοσιακούς εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Και τα χαλούσε διότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν την αγορά των S-400 για να εκβιάζουν τους Αμερικανούς, παρά το γεγονός ότι η επίσημη αμερικανική κυβέρνηση, με τη βοήθεια του Κογκρέσου, έχει παγώσει κάθε στρατιωτική συναλλαγή με την Τουρκία, μέχρι να ακυρωθεί η αγορά των S-400. Ανάμεσα στον οπλισμό που πάγωσε είναι και τα μαχητικά F-35, στην κατασκευή των οποίων συμμετέχει και η Τουρκία.

  • Αμέσως μετά την αποκάλυψη του Bloomberg, ακολούθησε μία δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ), ο οποίος υποτίθεται ότι είχε κάνει μία μεγάλη αποκάλυψη. Ισχυρίστηκε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το σύστημα Patriot, και ότι οι Αμερικανοί έκαναν πρόταση στην Τουρκία πριν από δύο μήνες. Ως προς το δεύτερο σκέλος, έχει δίκιο.

Η πρόταση έγινε και ήταν δημόσια επειδή οι Αμερικανοί νόμιζαν πως με τον τρόπο αυτό, οι Τούρκοι θα άλλαξαν γνώμη και θα ακύρωναν την παραλαβή των S-400. Αντίθετα, έθεσαν όρους που οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να αποδεχθούν και τους απέρριψαν: Ζήτησαν να αγοραστούν οι Patriot με αμερικανικό δάνειο, να γίνει συμφωνία ανταλλαγής τεχνολογίας και η παράδοση να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να δεχθούν κανένα εκ των τριών όρων ιδιαίτερα αυτόν που αναφερόταν στην ανταλλαγή τεχνολογίας.

Με τη δήλωση του ο κ. Τσαβούσογλου θέλει να δείξει ότι η …μεγάλη «υπερδύναμη» Τουρκία μπορεί να αγοράσει ταυτόχρονα και αμερικανικά και ρωσικά συστήματα. Και ενώ γνωρίζει πως η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους και τρόπους ότι τα συστήματα της Ρωσίας δεν είναι συμβατά με τα αμερικανικά και γενικά με τον οπλισμό που διαθέτουν οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Πηγές στην Ουάσιγκτον εικάζουν ότι ο κ. Τσαβούσογλου μίλησε παραπλανητικά, διότι υπήρχε φόβος να επηρεαστεί ξανά η τουρκική οικονομία, σε μία ευαίσθητη στιγμή. Τα μηνύματα από τους διεθνείς οργανισμούς και τις διεθνείς αγορές δεν είναι καλά. Και πάντα ο δρόμος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ανοικτός, αν και ο γαμπρός του Ερντογάν προσπαθεί να τον κλείσει με νύχια και με δόντια.

  • Σε ότι αφορά την Αμερική, επαναλαμβάνεται ότι η αγορά των S-400 θα αναγκάσει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να ανακοινώσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή τα μαχητικά F-35, για τα οποία έδωσε ήδη χρήματα η Άγκυρα, δεν μπορούν να μεταφερθούν στην Τουρκία. Βρίσκονται καθηλωμένα σε βάση στην πολιτεία της Αριζόνα.

Με τα σημερινά δεδομένα, λοιπόν, η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτύχει αυτό που υπονοεί η δήλωση του κ. Τσαβούσογλου. Το σύστημα Πάτριοτ και τα F-35, δεν πρόκειται να βρεθούν την ίδια στιγμή στην Τουρκία με τους S-400.

Αυτή είναι η απόφαση του ευμετάβλητου και απρόβλεπτου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήδη κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι διέταξε την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία επειδή αυτή ήταν η επιθυμία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Φανταστείτε τι θα συμβεί εάν επιτρέψει στην Τουρκία να παραλάβει αμερικανικό οπλισμό έχοντας εγκατεστημένους στο έδαφος της τους ρωσικούς S-400…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Όταν οι Αμερικανοί είπαν στον Ταγίπ δεν περνά μύγα πάνω από το γεωτρύπανό της Exxon Mobil

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: