Ισχυρό μήνυμα ελπίδας και ειρήνης στις δύο Κοινότητες έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με την παρουσία του στον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου και της τ/κ ομάδας Μagusa Türk Gücü, που έγινε στην Πύλα.

Την “Ημέρα Φιλικού Ποδοσφαίρου”, όπως ονομάστηκε η εκδήλωση, διοργάνωσαν ο διεθνής οργανισμός Peace and Sport και το Stelios Philanthropic Foundation, με τη στήριξη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

  • Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τους διοργανωτές του ποδοσφαιρικού αγώνα και είπε πως «ο Νέλσον Μαντέλα είπε κάποτε ότι ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο, έχει τη δύναμη να εμπνέει, έχει τη δύναμη να ενώνει λαούς κατά τρόπο που λίγοι μπορούν. Ο αθλητισμός μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα εκεί που υπήρχε μόνο απόγνωση».

Πρόσθεσε ότι «η σημερινή εκδήλωση αντιπροσωπεύει πλήρως αυτά τα ιδανικά και δείχνει ότι ο αθλητισμός μπορεί να καταστεί ένα πολύτιμο εργαλείο στην προώθηση του διαλόγου, στη συνεργασία και την κατανόηση μεταξύ των δύο Κοινοτήτων».

Βρίσκομαι εδώ συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «για να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας και ειρήνης και στις δύο κοινότητες και τις νεότερες γενεές».

  • Πρόσθεσε πως «παρά τις διαφορές που μπορεί να έχουμε, ο κ. Ακιντζί -που παρά το γεγονός ότι ήταν αρχικά προγραμματισμένο να παραστεί, για τους γνωστούς λόγους δεν παρευρέθηκε- και εγώ, μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για επίτευξη διαρκούς ειρήνης, σταθερότητας και ευήμερης συνεργασίας στο νησί μέσω μιας συνολικής, δίκαιης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος». Μιας λύσης, συνέχισε «που θα δημιουργεί μια κατάσταση προς όφελος όλων των Κυπρίων, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, τις ευαισθησίες, θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων και θα διασφαλίζει αμοιβαίο σεβασμό και ειρηνική συνύπαρξη όλων των πολιτών ανεξάρτητα από την εθνοτική, πολιτιστική και θρησκευτική διαφορετικότητα».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι «έχουμε το σθένος να αναγνωρίσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να αντιληφθούμε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέλλον».

  • Η παρούσα απαράδεκτη κατάσταση δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή, είπε και σημείωσε πως «είναι μόνο μέσω της επίτευξης διαρκούς ασφάλειας και σταθερότητας για όλους που θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε πλήρως τις προοπτικές της χώρας μας».

Ο χαιρετισμός της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ

Στο δικό της χαιρετισμό η Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ανέφερε ότι «σήμερα είμαστε θεατές μιας πολύ σπάνιας στιγμής, ενός αγώνα ποδοσφαίρου από τη διαίρεση, ένα παιχνίδι που παίζεται σε φιλικό ανταγωνισμό και σε ειρήνη».

  • Ως ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, συνέχισε, «υποστηρίζουμε αυτήν την ημέρα» και εξέφρασε ευχαριστίες στην Πρωτοβουλία για την Ειρήνη και τον Αθλητισμό και όλους όσοι από την Κύπρο και το εξωτερικό, εμπλέκονται στη διοργάνωση του αγώνα, αφού όπως είπε έχουν «φέρει κοντά νέους ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει στις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής».

Η κα. Σπέχαρ πρόσθεσε πως «οι ειρηνευτικές προσπάθειες χρειάζονται γόνιμο έδαφος» και για επανενωθεί το νησί θα χρειαστεί «παράγοντες ειρήνης», και ανέφερε ότι «ο αθλητισμός μπορεί να είναι το μέσον, ειδικά για τη νεολαία, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας επιτυχημένης διαδικασίας επανένωσης, βοηθώντας στην κατασκευή γεφυρών». Σημείωσε πως η σημερινή ημέρα είναι μια ευπρόσδεκτη συνεισφορά στην οικοδόμηση γεφυρών προς ένα καλύτερο και ενωμένο μέλλον.

  • Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του Peace and Sport Joël Bouzou ανέφερε ότι εδώ στη μέση της Μεσογείου, η Κύπρος είναι ένα κεντρικό σταυροδρόμι ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, ωστόσο αντιμετωπίζει σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις. Χαρακτήρισε «εξαιρετικά συμβολικό» το γεγονός ότι βρίσκεται στην Πύλα με πολιτικούς ηγέτες, δύο ποδοσφαιρικές ομάδες και με παιδιά από τις δύο Κοινότητες και σημείωσε πως αυτό «αποδεικνύει ότι ο αθλητισμός μπορεί να φέρει ελπίδα και μπορεί να φέρει τους ανθρώπους μαζί».

Αφού ανέφερε ότι «σήμερα γιορτάζουμε αυτή τη διπλωματική δύναμη του αθλητισμού» ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την παρουσία του και είπε πως «ο αθλητισμός μπορεί να προωθήσει την επικοινωνία παρά τις όποιες πολιτικές, θρησκευτικές ή κοινοτικές διαφορές. Η αθλητική διπλωματία έγινε μέρος των σύγχρονων διπλωματικών πρακτικών προκειμένου να οικοδομηθεί μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των λαών».

Ο κ. Bouzou εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για την διοργάνωση του ποδοσφαιρικού αγώνα με την συνεργασία του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Στέλιος» και την υποστήριξη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε πως αυτό «είναι μοναδικό διότι ενώνει διάφορες ομάδες ανθρώπων, τα σχολεία, τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους και τους πολιτικούς ηγέτες και από τις δύο Κοινότητες».

Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα ότι «η σημερινή φιλική ημέρα του ποδοσφαίρου θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία πιο ειρηνικών κοινοτήτων στην Κύπρο».

Παρών και ο Didier Drogba

Ο θρύλος του ποδοσφαίρου Didier Drogba στον δικό του χαιρετισμό εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία του στην Κύπρο και πρόσθεσε πως είναι «πεπεισμένος ότι ο αθλητισμός μπορεί να συνεισφέρει στον διάλογο και την ειρήνη» και πως είναι «βαθιά αφοσιωμένος σ’ αυτό το σκοπό».

  • Ανέφερε ακόμα ότι «ο αθλητισμός ενώνει τους λαούς σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ο στίβος και το γήπεδο μπορούν να σπάσουν τα εμπόδια που υψώνονται από πολιτικό, θρησκευτικό και ρατσιστικό ανταγωνισμό».

Ο ποδοσφαιριστής αναφέρθηκε στη συμμετοχή του πριν την έναρξη του αγώνα σε εκμάθηση κινήσεων καράτε με παιδιά και από τις δύο κοινότητες της Κύπρου και σημείωσε πως για μια ακόμα φορά έχει αποδειχθεί ότι «ο αθλητισμός μπορεί να φέρει τον κόσμο κοντά και να μοιραστεί αξίες». Σήμερα, είπε, «γιορτάζουμε την δύναμη που έχει ο αθλητισμός και θέλουμε από την Κύπρο να στείλουμε ένα μήνυμα ειρήνης, ελπίδας και αλληλεγγύης».

  • Στον χαιρετισμό του ο Didier Drogba αναφέρθηκε και στην εκστρατεία της Λευκής Κάρτας και είπε πως «σήμερα είναι η τέλεια ευκαιρία να γιορτάσουμε τη δύναμη της ενότητας του αθλητισμού με την εκκίνηση της συγκεκριμένης εκστρατείας, η οποία από τότε που ξεκίνησε το 2015 έχει γίνει το σύμβολο του κινήματος του αθλητισμού για την ειρήνη».

Για τον αθλητισμό και την εδραίωση της ειρήνης μίλησε ο Sir Stelios

  • Ο Ιδρυτής του Stelios Philanthropic Foundation Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου χαρακτήρισε «πολύ ευχάριστη τη σημερινή ημέρα» και σημείωσε ότι «ο αθλητισμός βοηθά την εδραίωση της ειρήνης». Ακουμπήσαμε ένα κοινό που δεν επικοινωνεί συνήθως με τα πολιτικά, δικοινοτικά, επιχειρηματικά πράγματα, είπε και σημείωσε πως «η νεολαία που έπαιξε σήμερα είναι ο πραγματικός κόσμος της Κύπρου που θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι μέσω της συνεργασίας μπορεί να υπάρχει ειρήνη στο νησί».

Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι αυτή η εκδήλωση θα επαναληφθεί και σημείωσε πως «οι δύο ομάδες είναι ένα παράδειγμα δικοινοτικής συνεργασίας». Ένας από τους πυλώνες της αθλητικής συνεργασίας είναι ο αθλητισμός, είπε και πρόσθεσε πως «είμαστε εδώ γιατί κάνουμε μια δικοινοτική συνεργασία εδώ και έντεκα χρόνια, ήταν μια καλή πρώτη προσπάθεια και θα επανέλθουμε για μια ακόμη καλύτερη».

  • Ερωτηθείς εάν τον λύπησε το γεγονός ότι ο Τ/κ κατοχικός ηγέτης δεν παρέστη, ο σερ Στέλιος παρέπεμψε στο κινηματογραφικό έργο «Lost in translation» και είπε πως «υπήρχε μια παρεξήγηση εάν αυτό το γήπεδο ήταν ή όχι στη νεκρή ζώνη. Εκεί έγινε η παρεξήγηση». Εξέφρασε την εκτίμηση πως «ο επόμενος αγώνας είτε πρέπει να γίνει στη νεκρή ζώνη, υπό την αιγίδα των ΗΕ, κάπου κοντά στη Λευκωσία ίσως, ή πρέπει να γίνουν δύο αγώνες, ένας σε ε/κ ποδοσφαιρικό γήπεδο και ένας σε τ/κ ποδοσφαιρικό γήπεδο, ώστε να έρθουν και οι δύο ηγέτες».

Ερωτηθείς εάν θα χρηματοδοτήσει κάτι τέτοιο, απάντησε ότι είναι εδώ για να βοηθήσει και πρόσθεσε πως «τον Οκτώβριο που θα επιστρέψουμε για τα βραβεία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι».

  • Σε ερώτηση τι ευελπιστεί από την παρουσία του Didier Drogba, ο σερ Στέλιος είπε ότι ο διεθνής ποδοσφαιριστής έχει δει περισσότερα προβλήματα στη δική του χώρα, απευθύνεται σε ένα κοινό που ο ίδιος σαν επιχειρηματίας δεν μπορεί να απευθυνθεί και θα προσπαθήσει να φέρει και άλλους βετεράνους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα μπορέσουν να απευθυνθούν στο κοινό που αγαπά το ποδόσφαιρο.

Πριν την έναρξη του αγώνα οι καλλιτέχνες Κώστας Δημητρίου και Ερκάν Γκανλί τραγούδησαν κυπριακά τραγούδια, ενώ στο ημίχρονο ε/κ και τ/κ συγκροτήματα χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Στο πρώτο ημίχρονο το σκορ ήταν 1-0 υπέρ της Σαλαμίνας, ενώ δεύτερο γκολ σημειώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο όταν έπαιξαν αντίπαλες μικτές ομάδες με Ε/κ και Τ/κ ποδοσφαιριστές. Λίγο πριν τη λήξη του αγώνα ο διαιτητής Λεόντιος Τράττος έβαλε ένα γκολ στέλνοντας το μήνυμα της ημέρας, δηλαδή την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία.

Ακολούθησε η απονομή των βραβείων και συγκεκριμένα δόθηκαν βραβεία στους αρχηγούς των δύο ποδοσφαιρικών ομάδων, στους Διευθυντές του ε/κ και του τ/κ σχολείου, στους τρεις διαιτητές και στις ακαδημίες των δύο ομάδων.

Ολοκληρώνοντας την εκδήλωση ο κ. Bouzou εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του στην Κύπρο και για τη διεξαγωγή του αγώνα, πρόσθεσε πως «ο Οργανισμός είναι δεσμευμένος να συνεχίσει τέτοιου είδους εκδηλώσεις με το Stelios Philanthropic Foundation» και έδωσε συγχαρητήρια και ευχαριστίες στις δύο ομάδες, στους επίσημους και στον κόσμο που παρευρέθηκε και παρακολούθησε τον ποδοσφαιρικό αγώνα.

ΚΥΠΕ
19/03/2019 17:26

Μήνυμα Προέδρου Αναστασιάδη για προώθηση μεταρρυθμίσεων, από το 10ο Φόρουμ Οικονομικών Ιδεών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: